Διεθνής συνάντηση ΟΟΣΑ για τις νέες τεχνολογίες-Η παρέμβαση της ΕΕΤΤ
Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) οργάνωσε, στις 16 Νοεμβρίου 2020, διεθνή σύσκεψη υψηλού επιπέδου με μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με θέμα τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, τη συμβολή τους στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και τη χρήση τους στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των Ρυθμιστικών Αρχών. Ειδικότερα, τη διεθνή αυτή σύσκεψη προετοίμασαν τα δύο αρμόδια, σχετικά με το θέμα, όργανα του ΟΟΣΑ,
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης περιελάμβανε δύο panels, με ομιλητές που εκπροσωπούσαν αρμόδια Υπουργεία και Ρυθμιστικές Αρχές, από Καναδά, Ολλανδία, Αμερική, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Κορέα. Επίσης, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εργατικών Συνδικάτων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, καθώς και εκπρόσωπος του World Economic Forum. Τη διεθνή αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των 37 χωρών μελών του ΟΟΣΑ καθώς και των συνεργαζόμενων χωρών.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κων/νος Μασσέλος, συμμετείχε ως ομιλητής στο δεύτερο panel, με θέμα την «Αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων για επίτευξη καλύτερης ρύθμισης». Στις εισηγήσεις του, ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε α) στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με web data scrapping εργαλεία, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, β) στη χρήση του “blockchain”, η οποία αποτελεί μία από τις λίγες τεχνολογίες που μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων των Ρυθμιστικών Αρχών, μέσω των «έξυπνων συμβολαίων» (smart contracts), καθώς και στην πρακτική χρήση της τεχνολογίας των Distributed Ledgers για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού και γ) στην ανάπτυξη συστοιχίας μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς, για την επιτήρηση του δορυφορικού φάσματος και τη δημιουργία μιας κοινόχρηστης υποδομής εποπτείας φάσματος για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.
Επίσης, ο κ. Μασσέλος, αναφορικά με τη χάραξη ρυθμιστικής πολιτικής και τον ρόλο των Ρυθμιστικών Αρχών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: α) τα αρμόδια Υπουργεία και οι Ρυθμιστικές Αρχές θα πρέπει να σχεδιάσουν το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθεί την καινοτομία εξομαλύνoντας τα εμπόδια που παρεμβάλονται, θα διευκολύνει τη χρήση δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα εξασφαλίζει την προστασία των χρηστών, τον ανταγωνισμό, την ασφάλεια και διαφάνεια των δεδομένων και θα προωθεί, μέσω της συνεργασίας, την ανάπτυξη περιφερειακών και παγκόσμιων προτύπων (standards) για την ευρύτερη χρήση των τεχνολογιών, β) οι παράγοντες που εμποδίζουν την ευρύτερη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και περιπλέκουν την άσκηση του ρυθμιστικού έργου είναι η δυσκολία διάκρισης των ορίων και αρμοδιοτήτων λειτουργίας των αγορών, καθώς και η αλληλοσύνδεση και τα κοινά σημεία που εμπεριέχονται συγχρόνως στους διάφορους κλάδους τους. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών χρησιμοποιούνται οριζόντια από όλους σχεδόν τους τομείς και κλάδους της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, οι παράγοντες που αποτελούν κίνητρα για την επέκταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών είναι η ύπαρξη του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που προάγει την εισαγωγή και εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά και η οικονομική συγκυρία που ευνοεί το επενδυτικό κλίμα (π.χ. χαμηλά επιτόκια, ρευστότητα).
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ τόνισε ότι απαιτείται η συνεργασία μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των αρμόδιων διϋπουργικών φορέων και υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθούν θετικές συνέργειες για τη βελτίωση της εποπτείας και του ελέγχου των αγορών και τον συντονισμό των κανονιστικών επιβολών. Τέλος, με τη ρυθμιστική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, επιτυγχάνεται η διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών, η μείωση ρυθμιστικών εμποδίων στις αδειοδοτήσεις και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποφεύγοντας τόσο τις διενέξεις όσο και την ανάγκη προσφυγής στις διαδικασίες επίλυσης διαφορών. Με τη διεθνή σύγκλιση των ρυθμιστικών πλαισίων δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας, τη διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων καταναλωτών/τελικών χρηστών σε διεθνές επίπεδο και προωθείται η ψηφιακή οικονομία.
Σημειώνεται, ότι οι συναντήσεις αυτές του ΟΟΣΑ συνεχίζονται και στις 17-19 Νοεμβρίου 2020, με τις επιμέρους συνεδριάσεις του «Δικτύου Οικονομικών Ρυθμιστών» και της «Επιτροπής Ρυθμιστικής Πολιτικής».
Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και ΑνάπτυξηςΜασσέλοςρυθμιστικές αρχέςΕΕΤΤ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κομισιόν: "Πράσινη κάρτα" για προσλήψεις στα νοσοκομεία και ΜΕΘ
- Ο Γουόρεν Μπάφετ ποντάρει πολλά στην κούρσα των εμβολίων και συσσωρεύει μετοχές εταιρειών του κλάδου
- Μητσοτάκης στη συνέλευση ΝΑΤΟ: Αν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία θα πάμε στη Χάγη
- Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Θα αφορά 12,5 εκατ. πολίτες
- Αντίδραση της UNESCO για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας
- «Νοκ άουτ» το ηλεκτρονικό κατάστημα του Jumbo
- Βουλή- Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Απροστάτευτοι εργαζόμενοι και επιβάτες των ΜΜΜ απέναντι στον κορονοϊό
- Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί:Στα 400 ευρώ ο πήχης για την αποζημίωση
- Δανία: Παραίτηση Υπουργού μετά την κατακραυγή για τα μινκ
- Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ ΕΤΑΔ και ΕΝΑΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί:Στα 400 ευρώ ο πήχης για την αποζημίωση
- Διεθνής συνάντηση ΟΟΣΑ για τις νέες τεχνολογίες-Η παρέμβαση της ΕΕΤΤ
- Νέος πρόεδρος του WITSA ο Γιάννης Σύρρος
- ΥΠΠΟΑ: €4,26 εκατ. για τους εποπτευόμενους Πολιτιστικούς Οργανισμούς της Θεσσαλονίκης
- Κομισιόν: Οδηγίες στα κράτη μέλη για τα γρήγορα τεστ αντιγόνων
- Τέσσερα νέα Virtual Sports στο Pamestoixima.gr
- Στην ΕΔΕΜ Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης, Ξαρχάκος και Σαββόπουλος
- Εθνική Ασφαλιστική: Ασφάλιση καρτών και από το δίκτυο της ΕΤΕ
- Τελευταία Νέα Reporter
- Διεθνής συνάντηση ΟΟΣΑ για τις νέες τεχνολογίες-Η παρέμβαση της ΕΕΤΤ
- Στην ΕΔΕΜ Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης, Ξαρχάκος και Σαββόπουλος
- Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί:Στα 400 ευρώ ο πήχης για την αποζημίωση
- Κομισιόν: Οδηγίες στα κράτη μέλη για τα γρήγορα τεστ αντιγόνων
- ΥΠΠΟΑ: €4,26 εκατ. για τους εποπτευόμενους Πολιτιστικούς Οργανισμούς της Θεσσαλονίκης
- Νέος πρόεδρος του WITSA ο Γιάννης Σύρρος
- Εθνική Ασφαλιστική: Ασφάλιση καρτών και από το δίκτυο της ΕΤΕ
- Τέσσερα νέα Virtual Sports στο Pamestoixima.gr
- ΗΠΑ: Ενισχύθηκαν 4,9% οι ενάρξεις κατοικιών τον Οκτώβριο
- Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι αιτήσεις μετεγγραφών στα ΑΕΙ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μητσοτάκης στη συνέλευση ΝΑΤΟ: Αν δεν συμφωνήσουμε με την Τουρκία θα πάμε στη Χάγη
- Απώλειες στο τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω κορωνοϊού στο γ’ τρίμηνο του 2020
- Ερχονται από το νέο έτος οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές
- Ο Γιάννης Σύρος του ΣΕΠΕ νέος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής
- Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο καταμαράν "Champion Jet 2" και αναχώρησε για τον Πειραιά
- Το Galaxy A42 5G διαθέσιμο στην Ελλάδα
- Πιθανό διψήφιο ποσοστό ύφεσης το 2020
- Εγκριση από ΕΕ για τη νέα δόση 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
- Υπουργείο Πολιτισμού: Αντίδραση της UNESCO για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας
- Ο νυν και τρεις πρώην υπουργοί Οικονομικών συζητούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο των μνημονίων