Δημογραφικό SOS: Χωριά και νησιά χωρίς γέννηση για χρόνια

Πολύ ενδιαφέροντα και κυρίως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με το δημογραφικό στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών που πραγματοποιήθηκε 4-6 Οκτωβρίου στο Μήλο. Η υπογεννητικότητα είναι εθνικό φαινόμενο, ωστόσο, η κατάσταση είναι τραγική στην επαρχία, τα χωριά και ιδιαίτερα τα νησιά μας.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 35-40 χρόνια, ενώ οι γεννήσεις μειώνονται διαρκώς. Το 2022, μάλιστα η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο

αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια, όπως ανέφερε στο συνέδριο ο Νικόλαος Ζυγουρόπουλος, MD, ARSOG, AFRSH, MBA (INSEAD), MChem (Oxford University), χειρουργός γυναικολόγος - μαιευτήρας, ακαδημαϊκής ιατρικής, βοηθητικής καθηγητής. «Κάρολ Νταβίλα».

Άκρως απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, καθώς οι γεννήσεις βρίσκονται πια στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας!

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Ζυγουρόπουλο η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν μέρη που δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση για χρόνια. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, καθώς για να διασφαλιστεί η συνέχιση ενός έθνους/χώρας/περιοχής, ο δείκτης γονιμότητας που πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά/γυναίκα.

«Δεν υπάρχουν κοπέλες. Ή έστω είναι ελάχιστες. Μία ως δύο κάτω των 30 ετών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγόρια. Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα κίνητρα αυτά τα οποία θα μπορέσουν να επαναπατρίσουν αγόρια και κορίτσια, τους νέους και τις νέες πίσω στον τόπο που γεννήθηκαν, στον τόπο που μεγάλωσαν για να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους. Δυστυχώς είχαμε μία γέννηση πέρυσι και άλλη μία γέννηση πριν από τρία χρόνια», δήλωσε στο euronews o δήμαρχος του Αη Στράτη, Κώστας Σινάνης, που συμμετείχε στο συνέδριο.

«Αν δεν κάνουμε κάτι σε 25 χρόνια περίπου, δηλαδή σε δύο δεκαετίες, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 χρονών και το 2050 θα είμαστε 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι. Δεν χρειάζονται οικονομικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος τις επιπτώσεις αυτών των προβλέψεων πάνω σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, στο ΑΕΠ της χώρας, στο παραγωγικό δυναμικό, στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις ακόμα και στην ίδια την παιδεία», τόνισε για το θέμα ο Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank.

Να σημειωθεί ακόμα ότι σύμφωνα με μελέτες, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν θα ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στην επαρχία και τα νησιά, οι μεταφορές η πρακτική μετάβαση της ακτοπλοΐας, η λειψυδρία και η ενεργειακή αυτονομία είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κρίνουν το μέλλον των χωριών και των μικρών νησιών της χώρας.

#δημογραφικό #ΣΤΟΙΧΕΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #συνέδριο #Μικρά_νησιά #Χωριά
Keywords
Αναζητήσεις
dimografiko-sos-choria-kai-nisia-choris-gennisi-gia-chronia.htm
Τυχαία Θέματα
Δημογραφικό SOS, Χωριά,dimografiko SOS, choria