Διπλή στόχευση Μητσοτάκη στο Λονδίνο: Επενδυτές και Γλυπτά του Παρθενώνα

Με διπλή στόχευση ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Βρετανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει να «σηκώσει» ξανά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και παράλληλα να προσελκύσει επενδυτές, ώστε να εμπιστευθούν τη χώρα μας και να συμπράξουν με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε, τη Δευτέρα ξεκινάει στο Λονδίνο το Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley, στο οποίο θα δώσει το παρών η «εθνική Ελλάδος» της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ασφαλώς μία πλειάδα επενδυτών από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του Greek Investment Conference, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από σημαντικούς οίκους αξιολόγησης, όπως ο S&P -ενώ, στο μεταξύ, προβλέπεται αναβάθμιση και από τον Fitch- καθώς και για την επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική, αλλά και την Alpha Bank. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί αναβάθμιση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μπορεί να αποκτήσει, πλέον, τις προοπτικές να προσελκύσει ένα διαφορετικό επενδυτικό κοινό και σημαντικά κεφάλαια.

Σημαντική για την ελληνική αποστολή είναι και η ανάπτυξη της χώρας, η οποία υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να εντάσσονται στα κορυφαία trades του 2024 από τη Société Générale, γεγονός που αντανακλά την αξιοπιστία της χώρας. Τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας παρουσιάζουν, επίσης βελτιώσεις, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης, μειώνοντας, σταδιακά, το χρέος και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μεγάλη σημασία έχει το ότι εξέλιξη της χώρας είναι μετρήσιμη. Η θετική πορεία της Ελλάδας έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να αναμένει ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,2% το 2025.

Ταυτόχρονα, η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που ευνοεί τις επενδύσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει στόχους που αφορούν τη βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση και επενδύουν στο ESG, ενισχύοντας έτσι τη συνεισφορά της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετάσχουν, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Πατέλης, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Π. Μυλωνάς (διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής), Χρ. Μεγάλου (διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Financial Holdings), Φ. Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) και Β.Ψάλτης (διευθύνων σύμβουλος, Alpha Services and Holdings). Οι τράπεζες αναμένεται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των διαχειριστών, ενώ υψηλά θα είναι και το ενδιαφέρον για την ενέργεια.

Στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν και οι κ.κ. Ε. Μυτιληναίος, Π. Τζανννετάκης (CEO της Motor Oil), Κ. Μαύρος (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Α. Εξάρχου (CEO της Ιντρακάτ).

Οι εισηγμένες που θα συμμετάσχουν στο roadshow του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley στο Λονδίνο είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, Αustrian Card, Autohellas, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο, καθώς και η Τράπεζα Κύπρου.

Γλυπτά του Παρθενώνα

Εκτός, όμως, από την οικονομία και τις επενδύσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Λονδίνο πως η Ελλάδα δεν έχει «παρατήσει» την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή (26/11) ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ακανθώδες ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Παράλληλα, τόνισε: «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου».

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κιρ Στάρμερ, επικεφαλής των Εργατικών, να είναι θετικός για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω εν συνεχεία».

#Μητσοτακης #Παρθενώνας #ΕΛΛΑΔΑ #Βρετανία #Επενδύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα