Διπλωματικές πηγές: Αναγνωρισμένη η συνοριακή γραμμή στον Έβρο

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», τονίζουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου και την παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα στην Τουρκία, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου έδωσε τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα στον Έβρο, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συνόρων και σημείωσε ότι «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορα της».

Στον

αντίποδα, σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, η Ελλάδα γνωστοποίησε «στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα χτίσει φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας. Κατόπιν συντονισμού με τους αρμόδιους θεσμούς, το υπουργείο μας εξέδωσε σημείωμα προς την Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία μας σύνορα, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή.

Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζει με τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926 τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα, και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων, κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών».

«Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα. Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Δε θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η πολιτική αντιπαράθεση

Η υπόθεση αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, πεδίο εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εξηγήσεις για τους χειρισμούς στον Έβρο.

Τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις».

Μάλιστα, σήμερα, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, καμία όμως κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα. Για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ανοησία τα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και την τουρκική στρατοχωροφυλακή και τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό όπως και καμία κυβέρνηση». Η κατασκευή του φράχτη συνεχίζεται κανονικά.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Τότε, η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού».

ΥΠΕΞΈβροςελληνοτουρκικές σχέσειςΝίκος ΔένδιαςΥΠΕΘΑΝίκος Παναγιωτόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα