ΔΝΤ: Εκτόξευση του ελληνικού χρέους στο 200% του ΑΕΠ

Εκτόξευση χρέους στο 200,8% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα η έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ. Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για το παγκόσμιο έλλειμμα που θα φτάσει στο 9,9% του ΑΕΠ από το 3,7%.

Σύμφωνα

με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μπαίνει τέλος στην μέχρι πρότινος καθοδική τροχιά του χρέους. Από το 184,8% του ΑΕΠ το 2018, διαμορφώθηκε στο 179,2% το 2019, ενώ για το 2020 προβλέπεται «έκρηξη» στο 200,8% του ΑΕΠ και περιορισμένη αποκλιμάκωση στο 194,8% του ΑΕΠ το 2021.

Αναφορικά με το έλλειμμα, το Ταμείο προβλέπει ότι από πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,4% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα εκτινάσσεται στο 9% το 2020 και περιορίζεται στο 7,9% το 2021. Για το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι από το 4% του ΑΕΠ το 2019, το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2020 και στο 4,4% του ΑΕΠ το 2021.

Η σημερινή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα έρχεται να υποστηρίξει τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη, 14 Απριλίου, το Ταμείο, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση 10% και η ανεργία θα φτάσει σε επίπεδα του 22,3% το 2020. Η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο απ’ όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη ανέφερε η επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook). Για το Ταμείο, εφόσον ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο, που χαρακτηρίζει ως «βασικό», η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10%.

«Από το ξέσπασμα της πανδημίας η Ελλάδα θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά», εκτίμησε σήμερα και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, διευκρινίζοντας πως «Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις μεταφορές, ενώ παράλληλα η οικονομία στηρίζεται στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Έτσι, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη».

Στις προβλέψεις του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την οικονομία ο ΣΕΒ, σχολιάζοντας πως «εκτιμάται ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, θα προφυλάξουν την ελληνική οικονομία σε κάποιο βαθμό από την πραγματοποίηση των ακραίων εκτιμήσεων του ΔΝΤ, παρόλο που η αβεβαιότητα όσον αφορά στις προβλέψεις είναι εξαιρετικά μεγάλη λόγω της ιδιαιτερότητας του φαινομένου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ, και να ενισχύσει τα μέτρα για την αποτροπή του σεναρίου εξαιρετικά υψηλής ύφεσης».

Διαβάστε επίσης:ΙΟΒΕ: Δύο βασικά σενάρια με ύφεση από 5% έως 9%ΔΝΤΕΛΛΑΔΑκορονοιόςύφεση
Keywords
Τυχαία Θέματα