ΔΝΤ για αμερικανικό χρέος: Μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε τις ΗΠΑ να αυξήσουν αμέσως ή να αναστείλουν το όριο χρέους τους, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να δημιουργήσουν «εντελώς αποφεύξιμους» συστημικούς κινδύνους.

«Η αυθαιρεσία πάνω από το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν περαιτέρω, εντελώς αποφεύξιμο συστημικό

κίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία σε μια εποχή που υπάρχουν ήδη ορατές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

«Για να αποφευχθεί η επιδείνωση των καθοδικών κινδύνων, το ανώτατο όριο του χρέους θα πρέπει να αυξηθεί αμέσως ή να ανασταλεί από το Κογκρέσο», τόνισε το Ταμείο σύμφωνα με το Bloomberg. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικάνων και του Λευκού Οίκου πλησιάζουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους και τον περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια, καθώς λιγοστεύει ο χρόνος για να αποτραπεί μια καταστροφική χρεοκοπία στις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει επισημάνει στο Κογκρέσο νωρίτερα τον Μάιο ότι το υπουργείο μπορεί να ξεμείνει από επαρκή μετρητά από μόλις την 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, το ΔΝΤ λέει ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για να μειωθεί ο πληθωρισμός, ενώ τονίζει πως η Ουάσιγκτον πρέπει να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική για να μειώσει το ομοσπονδιακό της χρέος.

Το Ταμείο ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι στην αυστηρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο πληθωρισμός ήταν πιο επίμονος απ’ ό,τι αναμενόταν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023. Με βάση τη νέα πρόβλεψη, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1,7%, αντί για 1,6%.

Τέλος, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα πάνω από τον στόχο του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024, εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης αλλά και της ανθεκτικής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά εργασίας.

Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΑνώτατο όριο χρέουςεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα