ΔΝΤ: Στο 3% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023-2024

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι το 2023 και το 2024 περιμένει ανάπτυξη 3%.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μειωθεί στο 6,8% φέτος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου, και στο 5,2% το 2024 από 8,7% το 2022.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης περιορίζεται στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου το ΑΕΠ αναμένεται μειωθεί από το 2,7%

πέρυσι στο 1,5% φέτος και το 1,4% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ στο 0,9% από 3,5% πέρυσι.

Αντίθετα, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να ενισχυθεί στο 4,1% φέτος και το 2024 από 3,1% το 2022.

Ενδείξεις βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας

Στην έκθεση, το ΔΝΤ σημειώνει τις ενδείξεις βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας αναφορά στο τέλος της κρίσης του κορονοϊού και στην αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Ωστόσο, παρατηρεί ότι πολλά προβλήματα εξακολουθούν να θολώνουν τον ορίζοντα και ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Πιερ Ολιβιέ Γκουρινσά, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς.

Το ισοζύγιο των κινδύνων παραμένει καθοδικό

Όπως σημειώνεται, αυξάνονται οι ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία χάνει δυναμική. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παραμένει πολύ υψηλότερος σε σχέση με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 6% φέτος στο 4,7% το 2024, με την πρόβλεψη να έχει αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει κερδηθεί ακόμη», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και η δυναμική των μισθών και κερδών θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διάρκεια του πληθωρισμού.

Για τα επιτόκια, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επιπλέον μεγάλες αυξήσεις, αλλά τονίζει ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί μία πρόωρη μείωσή τους, δηλαδή πριν ο δομικός πληθωρισμός παρουσιάσει ξεκάθαρα και διαρκή σημάδια υποχώρησης.

ΔΝΤΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑπληθωρισμόςανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα