ΔΝΤ: Τα αυστηρά lockdown ίσως οδηγήσουν σε πιο γρήγορη ανάκαμψη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεσή του, εκτιμά ότι η επιβολή lockdown στα πρώτα στάδια εκδήλωσης μιας πανδημίας μπορεί να μειώσει σημαντικά τις μολύνσεις και η πρόωρη άρση τους μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

«Η αντιμετώπιση των ρίσκων όσον αφορά την υγεία φαίνεται να αποτελεί προϋπόθεση για μια ισχυρή και παρατεταμένη οικονομική

ανάκαμψη» τονίζουν οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε ανάρτησή τους για την έρευνα που περιλαμβάνεται στο επερχόμενο World Economic Outlook.

«Τα lockdown επιφέρουν βραχυπρόθεσμο κόστος αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη καθώς μειώνουν τις μολύνσεις και ως εκ τούτου και το μέγεθος της εθελούσιας κοινωνικής αποστασιοποίησης» γράφουν.

Εναλλακτικές όπως η χρήση μάσκας, οι εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι και η ιχνηλάτηση επαφών μπορεί να έχουν ακόμα χαμηλότερο οικονομικό κόστος, προσθέτουν.

Προτιμότερα τα πιο αυστηρά και βραχυπρόθεσμα lockdown

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τα lockdown πρέπει να είναι αρκετά αυστηρά για να περιορίσουν τις μολύνσεις, υποστηρίζοντας ότι «τα πιο αυστηρά και βραχυπρόθεσμα lockdown μπορεί να είναι προτιμότερα από ήπια και παρατεταμένα μέτρα».

Η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, ιδίως τις γυναίκες οι οποίες σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος στην ανατροφή των παιδιών.

Τα lockdown μείωσαν επίσης την κινητικότητα των νεότερων ανθρώπων ηλικίας 18 ως 44 ετών, καθώς έχουν πιο μικρά παιδιά που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων.

World Economic Outlookεπιβολή lockdownΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΝΤ,dnt