ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη- Τα «αγκάθια»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε απότομα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, τονίζοντας ότι ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός και η μετάλλαξη Όμικρον έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Στην τριμηνιαία επικαιροποίηση των προβλέψεων, που έγιναν τον Οκτώβριο του 2021, το ΔΝΤ

τόνισε ότι αναμένει ανάπτυξη 4,4% φέτος, μειώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ο οργανισμός είπε επίσης ότι οι προοπτικές για το 2022 ήταν σημαντικά χειρότερες για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ λίγες είναι οι χώρες που θα γλιτώσουν από την επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που επικαλείται η Guardian, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,7% το 2022 -μείωση 0,3 μονάδων σε σχέση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Οκτωβρίου 2021-. Παρά τη μείωση, το ΔΝΤ αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθεί ταχύτερα φέτος από τα άλλα έξι μέλη των βιομηχανικών χωρών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς).

«Η μετάλλαξη Omicron οδήγησε σε αυξημένους περιορισμούς κινητικότητας και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές στα τέλη του 2021. Οι διαταραχές του εφοδιασμού συνέχισαν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα», αναφέρει στην επικαιροποιημένη έκθεσή του το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι τα σημεία συμφόρησης είχαν περιορίσει μεταξύ 0,5% και 1% την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021.

«Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος και πιο ευρείας βάσης από ό,τι αναμενόταν, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Προσθέτοντας σε αυτές τις πιέσεις τη μείωση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, φαίνεται να είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης», προσθέτει το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δημοσιεύει τις παγκόσμιες οικονομικές του προοπτικές κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, με ενημερώσεις τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Αφού σημείωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 5% το 2022, μείωσε τώρα τις βασικές προβλέψεις του για κάθε χώρα της G7 εκτός από την Ιαπωνία.

Η μεγαλύτερη υποβάθμιση σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη μειώθηκαν κατά 1,2 μονάδες στο 4%, αλλά υπήρξαν επίσης περικοπές 0,8 μονάδων για τη Γερμανία και τον Καναδά και 0,4 μονάδες για τη Γαλλία και την Ιταλία. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας μειώθηκε κατά 0,8% στο 4,8% ενώ εξαίρεση αποτελεί η Ινδία για την οποία το ΔΝΤ βλέπει αύξηση του ΑΕΠ στο 9% (αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,5 μονάδες).

Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοG7πληθωρισμόςμετάλλαξη Όμικρον
Keywords
Τυχαία Θέματα