Δυο νέες μεταβλητές στην εθνική οικονομία λόγω πτώσης στο πετρέλαιο

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, καθώς από την εξέλιξη της αγοράς αναμένεται να επηρεαστούν δεδομένα που αφορούν άμεσα της χώρα.

Το ένα, το προφανές, πεδίο είναι αυτό της οικονομίας. Εκεί η πτώση των διεθνών τιμών δίνει έναν «αέρα» καθώς το σενάριο του προϋπολογισμού που ωστόσο αναμένεται να αναθεωρηθεί άρδην, είχε λαβει υπόψη τις περυσινές μέσες τιμές που ήταν σε σχέση με τη σημερνή συγκυρία έως και 60% παραπάνω. Βέβαια, όπως φάνηκε και από την χτεσινή

ανακοίνωση της ΤτΕ για το ισοζύγιο υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Όπως ανέφερε η ΤτΕ, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% σε τρέχουσες τιμές (6,4% σε σταθερές τιμές), ενώ ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10% τόσο σε τρέχουσες τιμές όσο και σε σταθερές τιμές. Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 1,9% σε τρέχουσες τιμές και έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σταθερές τιμές. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Η ΤτΕ επισήμανε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων, παρά τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μείωση κατά 2,4% σε τρέχουσες τιμές, λόγω της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών καυσίμων (κατά 25,5%), η οποία οφείλεται τόσο στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου όσο και στον περιορισμό του όγκου των εξαγωγών (οι εξαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 15% σε σταθερές τιμές).

Σημειώνεται ότι με βάση τις συναλλαγές στην Ασία, τα futures του Brent έφτασαν να υποχωρούν έως και 15,57% στα 16,32 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, ενώ αυτή την ώρα η τιμή διαμορφώνεται στα 16,89 δολάρια (-12,62%). Σημειώνεται πως το Brent έχει χάσει περισσότερο από 34% αυτή την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, τα futures Ιουνίου του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 4,93% στα 11 δολάρια, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως τα 10,80 δολάρια.

Οι τιμές αυτές συνιστούν ένα ιστορικό χαμηλό περίπου 30 ετών, καθώς αντίστοιχες τιμές είχαν να καταγραφούν από τον πόλεμο στον Περσικό.

Τούτων δοθέντων άλλη μια δραστηριότητα που επηρεάζεται είναι αυτή των εξορύξεων και άρα των γεωπολιτικών ισορροπιών. Μπορεί βέβαια η Τουρκία να συνεχίζει το «χαβά» της, καθώς οι σχεδιασμοί της εκτείνονται πέρα από τη συγκυρία των χαμηλών τιμών ωστόσο φαίνεται ότι το γεωενεργειακό παιχνίδι στη Μεσόγειο παίρνει ένα «time out».

Ήδη, είναι γνωστό ότι αναφορικά με τις έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, οι εξορύξεις μετατίθενται για το Σεπτέμβριο του 2021, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής.

Επίσης, ο όμιλος της Energean εξετάζει κάθε σενάριο για το μέλλον της παραγωγής του κοιτάσματος στον Πρίνο που λειτουργεί με μεγάλες ζημιές που έφτασαν το 2019 στα 80 εκατ. δολάρια.

Σε σχέση με τις εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη, δεν έχει γίνει γνωστό κάτι ωστόσο φαίνεται ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι αναπόφευκτο να επηρεαστούν μετά τα όσα συμβαίνουν στην πετρελαϊκή βιομηχανία ειδικά των ΗΠΑ. Μεγάλοι παίκτες στις εδώ εξορύξεις είναι η Total, η ExxonMobil, η Energean και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σε σχέση με την καθημερινότητα μπορεί να υπάρξει μια απκλιμάκωση έως και 20% ωστόσο λόγω φόρων το καύσιμο θα παραμένει «ακριβό σπορ». Σημειώνεται ότι η τιμή του διυλιστηρίου αντιπροσωπεύει το 15-16% της τελικής τιμής, ενώ οι φόροι πάνω από το 70% της τελικής τιμής, ενώ τα περιθώρια κέρδους (μεταφορές, εταιρειών εμπορίας κλπ) αποτελούν το 13% της τελικής τιμής.

Γιώργος Αλεξάκης

ελληνική οικονομίαΠΕΤΡΕΛΑΙΟεξορύξειςΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα