ΕΑΣΕ: 8 στους 10 CEOs θεωρούν επαρκή τα μέτρα ρευστότητας
Στις 117 μονάδες υποχώρησε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος το 2ο τρίμηνο του 2020, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων και Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ),σε συνεργασία με την ICAP.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) παρουσίασε νέα
Ο δείκτης αποτυπώνει παράλληλα την πίστη και αισιοδοξία των CEOs ότι η οικονομία γενικότερα και οι επιχειρήσεις που διοικούν, στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει μείωση του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στασιμότητα του δείκτη στις μεγάλες επιχειρήσεις και αύξηση στις πολύ μεγάλες.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε μεγάλη πτώση και αυτό το τρίμηνο, ενώ αντίθετα ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) ανέκαμψε και αυξήθηκε στις 142 μονάδες.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το β’ τρίμηνο του 2020:
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε νέα πτώση στις 116 μονάδες έναντι 187 το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν αυξήθηκε σημαντικά από 42% το προηγούμενο τρίμηνο σε 81%. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μειώθηκε σε 7% έναντι 38% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε άνοδο στις 169 μονάδες έναντι 122 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.
Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 36% έναντι 19% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 36% των CEOs δηλώνουν ότι θα επιδεινωθεί, έναντι 61% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μειώθηκε ακόμη περισσότερο στις 113 μονάδες έναντι 157 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν ανήλθε μόλις σε 7%, ενώ σύμφωνα με το 62% των CEOs η τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο είναι χειρότερη. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε ανάκαμψη στις 164 μονάδες έναντι 126 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 37% έναντι 22% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών συνέχισε την πτωτική πορεία στις 54 μονάδες έναντι 105 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 48% έναντι 22% το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο αξιόλογο ποσοστό των CEOs (20%) δηλώνουν ότι οι εταιρείες που διοικούν βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση έναντι του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 131 μονάδες έναντι 88 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 50% έναντι 24% το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα το 14% των CEOs προβλέπουν στο επόμενο έτος επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών που διοικούν.
Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε νέα πτώση στις 85 μονάδες έναντι 115 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 42% έναντι 18% το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο το 19% των CEOs δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους πραγματοποίησαν αυξημένες επενδύσεις στην τρέχουσα περίοδο. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 126 μονάδες έναντι 107 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 30%, μερίδιο που αυξάνεται σε 38% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αντίθετα το 22% των CEOs πιστεύει ότι στο επόμενο έτος οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους θα είναι μειωμένες.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης μειώθηκε στις 88 μονάδες έναντι 109 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 24%, ποσοστό το οποίο ανήλθε σε 33% στις εμπορικές επιχειρήσεις και 35% στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα το 58% των CEOs δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους παρέμεινε ίδιος. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης σημείωσε μικρή άνοδο στις 119 μονάδες έναντι 110 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 25%, ποσοστό που αυξάνεται σε 42% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα το 21% των CEOs αναμένει στο επόμενο έτος μικρότερο αριθμό εργαζομένων.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την επάρκεια των χρηματοδοτικών εργαλείων και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊού.
Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs, το 80%, συμφωνεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν επαρκή σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Μόνο το 12% των CEOs δηλώνει ανεπάρκεια των μέτρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων. Σημειώνεται ότι το 8% των CEOs δεν εκφράζει την αξιολόγηση του. Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας λόγω κορονοϊού σε περίπτωση επανεμφάνισης της. Το 20% των CEOs πιστεύει ότι το μέτρο δεν θα είναι καθόλου αποτελεσματικό. Αντίθετα το 28% των CEOs θεωρεί το μέτρο πολύ αποτελεσματικό, ποσοστό που αυξάνεται σε 35% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα αξιόλογο μερίδιο των CEOs, το 46%, θεωρεί ότι το μέτρο είναι αποτελεσματικό αλλά σε μικρό βαθμό.
Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ κ. Βασίλη Ραμπάτ
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 2ο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε αλλά με πολύ βραδύτερο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενσωματώνοντας την αισιοδοξία μεταξύ των CEOs ότι τους επόμενους μήνες η Ελληνική οικονομία θα καλύψει σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό τους αρνητικούς ρυθμούς της προηγούμενης περιόδου, με παράλληλη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών. Η πλειοψηφία των CEOs δηλώνει ότι τα μέτρα οικονομικής πολιτικής για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, είναι επαρκή και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βρέθηκε η οικονομία, ενώ επιπλέον αξιολογούν θετικά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων σε περίπτωση επανεμφάνισης της πανδημίας»
ΕΑΣΕΕΑΣΕ/ICAPCEOs
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ιδού πόσα χρήματα θα βγάλει ο Στάνλεϊ Τζόνσον από τη βίλα του στο Πήλιο το φετινό καλοκαίρι
- Süddeutsche Zeitung: Πού είναι η ΕΕ στη διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας;
- Χρηματιστήριο: Εσπασε το αρνητικό σερί με τραπεζική βοήθεια
- Ζημιές εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο η TomTom
- Τεχνολογίες για πιο εύκαμπτα ελαστικά βάζει η BKT στη Σειρά Agrimax
- Συμφωνία 1,2 δισ. δολαρίων για τα πρώτα μαχητικά F-15EX της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας
- Σοκ στα Τρίκαλα: Νεκρή 16χρονη μαθήτρια-Ήταν βαριά χτυπημένη
- ΠΟΜΙΔΑ: Διευκρινίσεις για τα ενοίκια
- Πάμε για μπάνιο στον ποταμό Βενέτικο
- Ζημιές 290 εκατ. θα έχουν εφέτος οι Βελγικοί Σιδηρόδρομοι (SNCΒ) έναντι αρχικής πρόβλεψης για κέρδη 108 εκατ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- O... χρησμός Σταϊκούρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- ΠΟΠΕΚ: Πρόταση για τοποθέτηση ταχυφορτιστών σε πρατήρια
- Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης μετά το 8ημερο πτωτικό σερί
- ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ»: Αύξηση εξαγωγών και επενδύσεις το «μενού» το 2019
- Προανακριτική- Πόρισμα ΝΔ: Για 8 αδικήματα παραπέμπεται ο Παπαγγελόπουλος
- ΕΑΣΕ: 8 στους 10 CEOs θεωρούν επαρκή τα μέτρα ρευστότητας
- Παπαγγελόπουλος: Κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου
- Τσιάρας: Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη
- «Παράθυρο» παράτασης στις αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ
- ΚΕΦΙΜ: Αποσύνδεση μισθών-παραγωγικότητας και κρατικός παρεμβατισμός, αιτίες της αποβιομηχάνισης
- Τελευταία Νέα Reporter
- ΕΑΣΕ: 8 στους 10 CEOs θεωρούν επαρκή τα μέτρα ρευστότητας
- Παπαγγελόπουλος: Κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου
- Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό-Έρχονται νέα μέτρα
- ΔΕΣΦΑ: Έργα σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο μέχρι το 2025
- «Παράθυρο» παράτασης στις αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ
- O... χρησμός Σταϊκούρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης μετά το 8ημερο πτωτικό σερί
- ΑΠΣΙ «ΠΙΝΔΟΣ»: Αύξηση εξαγωγών και επενδύσεις το «μενού» το 2019
- ΠΟΠΕΚ: Πρόταση για τοποθέτηση ταχυφορτιστών σε πρατήρια
- ΚΕΦΙΜ: Αποσύνδεση μισθών-παραγωγικότητας και κρατικός παρεμβατισμός, αιτίες της αποβιομηχάνισης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πίνδος: Αυξημένα έσοδα και EBITDA το 2019
- IATA: Ο τομέας των αερομεταφορών ζητάει «γονυπετής» τη βοήθεια των επιβατών
- Η Cosmote “Client of the Year 2019” στα Ermis Awards
- Δεκαετές πρόγραμμα ΔΕΣΦΑ: Στο επίκεντρο δύο νέα έργα επέκτασης του ΕΣΦΑ σε Δυτική Μακεδονία και Πάτρα
- Η επίσημη αντίδραση της Huawei στην απόφαση της Βρετανίας σχετικά με το 5G
- Παπαγγελόπουλος για πόρισμα Ν.Δ.: Παράνομη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου
- Τι απαντά η Huawei στον αποκλεισμό της από το βρετανικό 5G
- ΕΝΔΙΣΥ: Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ επιστρέφει ελάχιστα
- Cat S42: Το smartphone που αντέχει στα δύσκολα
- Βρετανός Υπουργός Υγείας: Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας στο γραφείο