ΕΑΣΕ: Νέα μείωση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος-Τι δηλώνουν οι CEOs
Στις 151 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2024, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 17/9/2024 - 30/9/2024.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 ο γενικός
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 3ο τρίμηνο του 2024:
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε μείωση στις 195 μονάδες έναντι 207 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν, μειώθηκε σε 26% έναντι 35% το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας διαμορφώθηκε σε 33% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε μείωση στις 169 μονάδες έναντι 178 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 25% έναντι 16% το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 33% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε πτώση στις 177 μονάδες έναντι 180 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν μειώθηκε σε 33%, ποσοστό που είναι αυξημένο σε 48% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε νέα πτώση στις 159 μονάδες έναντι 172 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή μειώθηκε σε 28% (έναντι 34% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 41% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και 36% για τους CEOs των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών μειώθηκε ελάχιστα στις 125 μονάδες έναντι 127 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν παρέμεινε σταθερό έναντι του προηγούμενου τρίμηνου, ενώ αυξάνεται σε 65% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος αντίθετα σημείωσε πτώση στις 133 μονάδες έναντι 148 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος ανήλθε σε 50% (έναντι 58% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό που αυξάνεται σε 61% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε μικρή πτώση στις 137 μονάδες έναντι 140 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 40%, ενώ για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι αυξημένο σε 57% και για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε 67%. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών επιδεινώθηκε στις 141 μονάδες έναντι 163 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 32%, έναντι 45% το προηγούμενο τρίμηνο. Για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 43% και για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε 59%.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε μείωση στις 116 μονάδες έναντι 119 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 47% (έναντι 49% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 78% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης αντίθετα αυξήθηκε στις 162 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 52% (έναντι 44% στο προηγούμενο τρίμηνο) ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 65% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο έχουν επηρεαστεί οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων από το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δύο στους δέκα CEOs θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις που διοικούν δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου, τέσσερις στους δέκα επηρεάστηκαν λίγο, τρείς στους δέκα επηρεάστηκαν μέτρια, ενώ το 15% των CEOs δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις που διοικούν επηρεάστηκαν πολύ ως πάρα πολύ, ποσοστό που διπλασιάζεται σε 29% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Από τους CEOs ζητήθηκε επιπλέον η άποψη τους για την επίδραση των γεωπολιτικών εντάσεων στην επιχειρηματική ανάπτυξη τα επόμενα 1-3 χρόνια. Το 63% των CEOs απάντησαν ότι η επίδραση στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι σημαντική ως πολύ σημαντική, ποσοστό που αυξάνεται σε 86% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα το 37% των CEOs δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν ελάχιστα ως καθόλου.
Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ κ. Γιάννη Παπαχρήστου
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο του 2024 συνέχισε την καθοδική του πορεία σημειώνοντας νέα πτώση έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Οι αιτίες της επιδείνωσης μπορούν να αναζητηθούν στην οικονομική επιβράδυνση της Ε.Ε αλλά και της αβεβαιότητας λόγω των συνεχιζόμενων εστιών έντασης στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Παράλληλα σημαντικό μερίδιο των CEOs δήλωσαν ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταιρειών που διοικούν επηρεάστηκαν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Επιπλέον οι CEOs εκτιμούν ότι στην επόμενη τριετία οι γεωπολιτικές περιφερειακές συγκρούσεις θα ασκήσουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μια εβδομάδα πριν από τις αποφάσεις για τα επιτόκια, η ΕΚΤ «δείχνει» προβληματισμένη για τις πληθωριστικές πιέσεις
- Ρωσία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει τον ισχυρισμό της MI5 ότι Ρώσοι πράκτορες σχεδιάζουν να προκαλέσουν χάος σε Βρετανία και Ευρώπη
- Τζορτζ Μπάλντοκ: Από πνιγμό ο θάνατός του, σύμφωνα με τη νεκροτομή
- Έναρξη λειτουργίας πυλών εισόδου/εξόδου στους έξι σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά
- Δημοσιεύματα για το ότι ο Ζελένσκι σκέφτεται την κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία
- Τέλος χρόνου για το πράσινο τιμολόγιο, στο προσκήνιο τα σταθερά μπλε - Τα σενάρια που εξετάζονται
- Η Πειραιώς υποστηρίζει ενεργά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
- Ελαιόλαδο: Γιατί θα το πληρώσουν φέτος “χρυσό” οι Έλληνες καταναλωτές
- Χ. Δούκας: «Πάρτε το ποδήλατό σας και ελάτε να γνωρίσουμε την πόλη μας αλλιώς»
- Νέα εκστρατεία ψηφιακής κατασκοπείας στη Ρωσία αποκαλύπτει η Kaspersky
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Το «ντουέτο» Μίλτον-Μέση Ανατολή ανεβάζει κι άλλο το πετρέλαιο
- ΕΑΣΕ: Νέα μείωση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος-Τι δηλώνουν οι CEOs
- Robots, AI και το μέλλον της εργασίας
- Τυφώνας Μίλτον: Τόσο νερό πέφτει κάθε 1.000 χρόνια
- Γαλλία: Ένας θάνατος λόγω της καταιγίδας «Κερκ»-67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
- Ο Ράφα Ναδάλ κρεμάει τη ρακέτα του
- Κασσελάκης: Απέσυρε το εξώδικο και είδε Πολάκη-Δεν πήγαν άλλοι υποψήφιοι
- «Σκαμπανεβάσματα» στην αγορά κρυπτονομισμάτων ψάχνοντας στήριξη στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
- Γερουλάνος: Μια «Νίκη Αξιών» δεν φαντάζει πια τόσο απίθανη
- ΓΣΕΕ: Έξαρση εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα -Να ληφθούν άμεσα μέτρα
- Τελευταία Νέα Reporter
- ΕΑΣΕ: Νέα μείωση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος-Τι δηλώνουν οι CEOs
- «Σκαμπανεβάσματα» στην αγορά κρυπτονομισμάτων ψάχνοντας στήριξη στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
- ΓΣΕΕ: Έξαρση εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα -Να ληφθούν άμεσα μέτρα
- Robots, AI και το μέλλον της εργασίας
- Το «ντουέτο» Μίλτον-Μέση Ανατολή ανεβάζει κι άλλο το πετρέλαιο
- Τυφώνας Μίλτον: Τόσο νερό πέφτει κάθε 1.000 χρόνια
- Κασσελάκης: Απέσυρε το εξώδικο και είδε Πολάκη-Δεν πήγαν άλλοι υποψήφιοι
- Ο Ράφα Ναδάλ κρεμάει τη ρακέτα του
- Γαλλία: Ένας θάνατος λόγω της καταιγίδας «Κερκ»-67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το ΣΑ του ΟΗΕ προειδοποιεί το Ισραήλ να μην απαγορεύσει τις δραστηριότητες της UNRWA στα παλαιστινιακά εδάφη
- Μια εβδομάδα πριν από τις αποφάσεις για τα επιτόκια, η ΕΚΤ «δείχνει» προβληματισμένη για τις πληθωριστικές πιέσεις
- United Group: Επιτυχής αναχρηματοδότηση Ομολογιών Υψηλής Εξασφάλισης λήξης 2026
- Ο Σολτς υποσχέθηκε νέες αποστολές όπλων στο Ισραήλ
- Διασύνδεση Δωδεκανήσων και Βορειοανατολικού Αιγαίου: Στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ ύψους 1,7 δισ. ευρώ
- Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς μαζί σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
- Τέλος χρόνου για το πράσινο τιμολόγιο, στο προσκήνιο τα σταθερά μπλε - Τα σενάρια που εξετάζονται
- Mobilize Duo – Ο διάδοχος του Renault-Twizy θα κυκλοφορήσει στα 9.990 ευρώ
- Σε ποια χώρα έχει πρόστιμο αν οδηγείς AWD σε δρόμο για 4WD
- Τσίπρας για Δυτικά Βαλκάνια: Επικίνδυνες οι συνέπειες αν αποτύχει η πολιτική της ΕΕ