Έχει κολλήσει η μεταφορά προσφυγόπουλων από Ελλάδα στη Γερμανία
Ακόμη περιμένουν ανήλικα προσφυγόπουλα σε άθλιες δομές στα ελληνικά νησιά για να μεταφερθούν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τις υποσχέσεις όμως δεν ακολουθούν πράξεις. Οι διαδικασίες στην πράξη είναι πολύπλοκες.
Θα ήταν μια σημαντική βοήθεια σε μια δύσκολη περίοδο. Η Γερμανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποσχέθηκε ότι θα δεχθεί μέχρι 1600 παιδιά και εφήβους που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Ήδη αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού συμφώνησε να δώσει χείρα βοηθείας και να υποδεχθεί από
Θέμα κριτηρίων για τη Γερμανία
Όμως όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη το θέμα έχει κολλήσει. Μόνο το Λουξεμβούργο έχει δεχθεί μέχρι τώρα άλλα 12 προσφυγόπουλα. Το χρονοδιάγραμμα άλλων επαναπροωθήσεων εξαρτάται από τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επαναλαμβάνοντας ότι παρά τις επιβαρύνσεις με τον Covid-19 η Γερμανία κρατά τις υποσχέσεις της και στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δράσης θα δεχθεί τουλάχιστον άλλα 350 παιδιά. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πιέζει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος και ζητά να δοθεί τέλος στα «υπερβολικά στενά κριτήρια επιλογής», όπως τόνισε η βουλευτής Ούτε Φογκτ, εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. του SPD στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. Εκείνο που θεωρεί σημαντικό είναι να δεχθεί η Γερμανία, εκτός από άρρωστα παιδιά με τις οικογένειές τους, και ασυνόδευτα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Η βουλευτής αναφέρεται σε ένα λάθος της συμφωνίας. Η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο επέλεξε μια ομάδα παιδιών, η οποία ναι μεν προσελκύει μεγάλη συμπάθεια, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό στα ελληνικά νησιά. Δηλαδή παιδιά με βαριές ασθένειες ή χωρίς γονείς και κάτω των 14 χρόνων, τα περισσότερα εκ των οποίων κορίτσια.
Όμως οι κατηγορίες των προσφυγόπουλων που η Γερμανία θέλει να βοηθήσει, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό. Όπως απέδειξε διαδικτυακή έρευνα, από τα 5.100 ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 14 ετών, που κατέγραψε η Unicef τέλος Απριλίου στην Ελλάδα, μόλις το 7,1% είναι κορίτσια και το 8,6% αγόρια. Κάπως πιο διαφοροποιημένη παρουσιάζεται η εικόνα ανάμεσα στα παιδιά και τους έφηβους που μένουν σε καταυλισμούς σε ελληνικά νησιά. Το 1/3 των αιτούντων άσυλο είναι ανήλικα, το 43% κορίτσια, αλλά όχι απαραίτητα χωρίς γονείς. Οι περισσότεροι είναι ανάμεσα στα 14 και 17, δηλαδή σε μεγαλύτερη ηλικία από όσο θα ήθελε η Γερμανία. Σε επίπεδο υποσχέσεων υπάρχουν κι άλλες 11 χώρες της ΕΕ, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν ανήλικα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα: Νορβηγία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Σλοβενία. «Βρισκόμαστε σε διάλογο και με άλλα κράτη-μέλη για να μεγαλώσει αυτός ο κατάλογος» αναφέρθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«1600 σταγόνες στον ωκεανό»
Σύμφωνα με πληροφορίες της καταγράφεται κινητικότητα. Η κύρια φάση της πρωτοβουλίας πρόκειται να ξεκινήσει μέσα Ιουνίου. Τα κριτήρια επιλογής μπορεί να διαφέρουν και να περιλαμβάνουν παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα ή βαθμός ευαλωτότητας. Αλλά και πάλι δεν επιταχύνονται οι διαδικασίες. «Ο στόχος, προς τον οποίο εργαζόμαστε, είναι να συμφωνήσουμε σε κοινά κριτήρια, τα οποία θα εφαρμοστούν στον ίδιο βαθμό από όλες τις χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποδεχθούν προσφυγόπουλα» ανέφερε στο dpa ο Φρανκ Ρέμους, εκπρόσωπος στη Γερμανία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. «Οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες, γιατί πρόκειται για ανήλικα» δήλωσε τον Απρίλιο στο ίδιο πρακτορείο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής ΥπΕξ και αρμόδιος στο μεταναστευτικό.
«Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και οργανώσεις που συμμετέχουν στην κατανομή των παιδιών». Εκτός από τις ελληνικές υπηρεσίες συμμετέχουν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οργανώσεις βοήθειας, οι χώρες υποδοχής και φυσικά τα ίδια τα παιδιά και οι έφηβοι που θα πρέπει να συμφωνήσουν και να προετοιμαστούν. «Θα πρέπει να φύγουν από ένα γνωστό περιβάλλον, όσο άθλιο και να είναι» επισημαίνει ο Ρέμους. «Γι αυτό από την αρχή ζητήσαμε, να γίνει γρήγορη η επεξεργασία, αλλά όχι με βιασύνη». Ήδη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η διάρκεια της επεξεργασίας ήταν ένα πρόβλημα, τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Οι χώρες υποδοχής ζητούν τεστ για κορωνοϊό, που να μην είναι παλαιότερο από 3 ημέρες, δηλαδή λίγο πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία αναχώρησης. «Στην πράξη δεν υπάρχουν κατάλογοι με περιπτώσεις παιδιών που περιμένουν μόνο την πτήση για να φύγουν» επισημαίνει ο Ρέμους.
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να κάνει και το επόμενο βήμα και να δεχθεί βαριά άρρωστα παιδιά χωρίς όμως να δώσει ημερομηνία. Το μόνο που είπε ότι ότι η επιλογή των ανηλίκων βρίσκεται σε τελική φάση και ότι την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στην Αθήνα γερμανικό κλιμάκιο. Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες λέει ότι ο αριθμός των παιδιών είναι μικρός και ότι «για μια αποτελεσματική διοίκηση χώρας-μέλους της ΕΕ δεν θα συνιστούσε πρόβλημα να αποφασίσει άμεσα για το αίτημα χορήγησης ασύλου”. Χαρακτήρισε μάλιστα τα 1600 παιδιά και τους έφηβους που περιμένουν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους «1600 σταγόνες στον ωκεανό».
ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑΕΛΛΑΔΑΝΗΣΙΑΓερμανία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έλενα Γαλύφα: «Πέρασα δύσκολα ως γραμματέας του Δημήτρη Αβραμόπουλου» (video)
- Αυτά είναι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό
- Πέτσας: Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ
- Ποιοι ξεχασμένοι χώροι του σπιτιού αναβιώνουν μετά τον κορονοϊό
- Νέες οδηγίες από τον ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού
- Σ. Πέτσας: Ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη χώρα η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία
- Κ. Χατζηδάκης: Με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια στο νησί
- EY: Η Dr. Kiran Mazumdar-Shaw από την Ινδία, κατέκτησε τον τίτλο του EY World Entrepreneur Of The Year™
- Enria: Το ενδεχόμενο παράτασης της αναβολής πληρωμών μερισμάτων από τις τράπεζες εξετάζει η ΕΚΤ
- Γαλλία: Σε διαδηλώσεις καλεί η οικογένεια του μαύρου Γάλλου Τραορέ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Νέα πτώση για το πετρέλαιο
- Ευρωκοινοβούλιο: Επιδιώκει κατάργηση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν!
- Στην Κουμουνδούρου η Γιάννα Αγγελοπούλου
- Παρεμπόριο: Πρόστιμα 23.400€ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου
- Έχει κολλήσει η μεταφορά προσφυγόπουλων από Ελλάδα στη Γερμανία
- ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» 24,9% στον δείκτη υπηρεσιών εστίασης το πρώτο τρίμηνο
- Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο ελληνικό 10ετές-Προς 1,50% το επιτόκιο
- Σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»
- Μειωμένος ο τζίρος σε χερσαίες και πλωτές μεταφορές στο α’τρίμηνο
- Τελευταία Νέα Reporter
- Έχει κολλήσει η μεταφορά προσφυγόπουλων από Ελλάδα στη Γερμανία
- ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» 24,9% στον δείκτη υπηρεσιών εστίασης το πρώτο τρίμηνο
- Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο ελληνικό 10ετές-Προς 1,50% το επιτόκιο
- Παρεμπόριο: Πρόστιμα 23.400€ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου
- Σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»
- Στην Κουμουνδούρου η Γιάννα Αγγελοπούλου
- Ευρωκοινοβούλιο: Επιδιώκει κατάργηση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν!
- Νέα πτώση για το πετρέλαιο
- Μειωμένος ο τζίρος σε χερσαίες και πλωτές μεταφορές στο α’τρίμηνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μείωση εξαγωγών και εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ τρίμηνο του 2020
- Ευρώ: Παραμένει το δεύτερο περισσότερο χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως
- O Παύλος Χαϊκάλης αποχώρησε ξαφνικά από την παράσταση «Δάφνες και Πικροδάφνες» (video)
- Ανοίγουν τα σύνορα με Ιταλία: Σταδιακή άρση περιορισμών από 15 Ιουνίου
- Φυλακές Κορυδαλλού Ι: Αυτοσχέδια μαχαίρια, σουβλιά και ρόπαλα σε κελιά
- Ντι Μάιο: Ναι σε ενιαία πολιτική, όχι σε ad hoc συμφωνίες στον τουρισμό
- Ν. Δένδιας: Σημαντική εξέλιξη η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία - Ιστορική μέρα
- Στο κόκκινο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Χ.Α.
- Κ. Χατζηδάκης: Με την υποθαλάσσια διασύνδεση Αττικής-Κρήτης τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια στο νησί
- Ο Ντ. Τραμπ θα ξαναρχίσει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε δύο εβδομάδες