ΕΕ: «Αγγίζουν» τα υψηλά 5 ετών οι αιτήσεις ασύλου

Οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2021 ήταν οι δεύτερες υψηλότερες τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Περίπου 71.400 αιτήσεις για διεθνή προστασία υποβλήθηκαν στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2021, αυξημένες κατά 9% από τον Οκτώβριο και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν καταγράφηκε κορύφωση αιτήσεων στην ΕΕ - συγκρίσιμη με τη «μεταναστευτική κρίση» του 2016.

Ενώ η κορύφωση του Σεπτεμβρίου περιελάμβανε πολλές αιτήσεις που συνδέονται με τις εκκενώσεις από την Καμπούλ

μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων και την επακόλουθη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, το σχεδόν εξίσου υψηλό επίπεδο τον Νοέμβριο δεν αντανακλούσε μόνο την αύξηση των Αφγανών, αλλά και αρκετές άλλες κύριες εθνικότητες.

Τον Νοέμβριο οι Αφγανοί, που παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων ασύλου στην ΕΕ, υπέβαλαν περίπου 13.000 αιτήσεις (ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός από το 2016). Ακολουθούν οι Σύροι (11.500 αιτήσεις) που υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις από το 2016. Περίπου 4.300 Ιρακινοί υπέβαλαν αίτηση τον Νοέμβριο (+30% από τον Οκτώβριο), αντιπροσωπεύοντας την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων. Σημαντική αύξηση αιτήσεων σημειώθηκε επίσης από τους πολίτες της Βενεζουέλας (3.300), τους Πακιστανούς (2.800) και τους Κολομβιανούς (2.500)

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις από ασυνόδευτους ανηλίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του EUAA, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τον περασμένο Οκτώβριο υποβλήθηκαν περίπου 3.300 αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους (οι περισσότερες από το 2015) και 3.200 τον Νοέμβριο, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από Αφγανούς. Οι αιτήσεις από ασυνόδευτους ανήλικους από τη Συρία, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές αντιπροσώπευαν το 5% όλων των αιτούντων στην ΕΕ τον Νοέμβριο.

Οι αρχές ασύλου στις χώρες της ΕΕ εξέδωσαν περίπου 45.500 πρωτόδικες αποφάσεις τον Νοέμβριο του 2021. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, οι αιτήσεις ξεπέρασαν σημαντικά τις πρωτόδικες αποφάσεις και δεν διαπιστώθηκε καμία αισθητή τάση να κλείσει αυτό το κενό. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, σε περίπου 431.000 στα τέλη Νοεμβρίου. Λίγο περισσότερες από τις μισές από αυτές τις υποθέσεις εκκρεμούσαν για λιγότερο από έξι μήνες.

EUAAΑΦΓΑΝΟΙασυνόδευτα παιδιά
Keywords
Τυχαία Θέματα