ΕΕ: Πώς μοιράζονται τα 25 δισ. για τον κορονοϊό-Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Με ολόκληρη την Ιταλία σε καραντίνα και κρούσματα πλέον και στις 27 χώρες που την απαρτίζουν, η ΕΕ αποφάσισε να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία της. Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν τέσσερις προτεραιότητες στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, με την Ελλάδα να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και σημαντικά οφέλη απ’ όσα αποφασίστηκαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον

ντερ Λάιεν έκαναν τις ανακοινώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 και παρουσίασαν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται, ώστε να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία που σαφώς και πλήττεται από τον κορονοϊό.

Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη:

- Ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών και με συνοριακούς ελέγχους

- Η αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό.

- Η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και

-Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Eurogroup και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο σκέλος, που αφορά στην ενίσχυση των οικονομιών των κρατών, η ΕΕ στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ προβλέπει κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στα κράτη – μέλη, αλλά και την ενός ειδικού ταμείου «corona-fund», για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλλει και αυτό με 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για δημοσιονομικό χώρο

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης, που σκιαγραφεί το πλαίσιο που θα κινηθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία του κορονοϊού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης κατέθεσε αίτημα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευθούν όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό, μία πρόταση που φαίνεται πως εισακούστηκε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο «χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, που πλήττεται.

«Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται να μπαίνουν στο «πακέτο» της ΕΕ για τον κορονοϊό, αλλά αναμένονται και οι δηλώσεις – ανακοινώσεις που θα κάνει για το θέμα την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από ένα διήμερο σε Βερολίνο- Βιέννη και αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα για την επιδημία του κορονοϊού, με βάση και το πλαίσιο που τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη των 27.

Ασφαλώς, έρχεται και το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, στο οποίο θα γίνει ακόμη πιο λεπτομερής σχεδιασμός για τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΕΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜητσοτακηςκορονοιόςμέτραΕπενδύσειςΕΝΙΣΧΥΣΗκράτη μέληΦον ντερ ΛάιενΣαρλ Μισέλ
Keywords
Τυχαία Θέματα