ΕΕ: Πρώτα «επένδυσε» στα εμβόλια και μετά εξέτασε την αποτελεσματικότητα

Σε μία ακόμη από τις κυνικές της παραδοχές, η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδη, απαντώντας σε ερώτηση της Γερμανίδας ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Christine Anderson, ομολογεί ότι το 2020 η ΕΕ και ορισμένοι άλλοι σημαντικοί παράγοντες επένδυσαν πολλά στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ενός αριθμού εμβολίων για τον COVID-19, χωρίς να γνωρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων.

Στην ερώτηση της η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, εν αναμονή των παραγγελιών εμβολίων για τον COVID-19, η Κομισιόν συνήψε «Συμφωνίες Προηγμένων Αγοράς» (APAs)

με φαρμακευτικές εταιρείες και ζητούσε να μάθει:

Ποιες πληρωμές έλαβαν οι κατασκευαστές εμβολίων στο πλαίσιο αυτών των APAΣε ποιο βαθμό αυτές οι πληρωμές συμψηφίστηκαν με μεταγενέστερες εντολές (δηλαδή ως ένα είδος «προκαταβολής») ή οι πληρωμές αυτές αποτελούσαν οικονομική στήριξη χωρίς μεταγενέστερο συμψηφισμό;Σε ποιο βαθμό έγιναν πληρωμές σε φαρμακευτικές εταιρείες που στη συνέχεια δεν διέθεσαν εμβόλιο στην αγορά;

Ακολουθεί ολόκληρη η «διαφωτιστική» απάντηση της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ:

«Το 2020, λόγω άνευ προηγουμένου συνθηκών, η ΕΕ και ορισμένοι άλλοι σημαντικοί παράγοντες επένδυσαν πολλά στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ενός αριθμού εμβολίων για τον COVID-19.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η επένδυση έγινε πριν μάθουμε εάν κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα μπορούσε να αποδειχθεί επιτυχές. Οι αποφασιστικές ενέργειες που έγιναν με κίνδυνο απέδωσαν και η ανάπτυξη εμβολίων απέδωσε επιτυχημένη με τρόπο που πολύ λίγοι άνθρωποι προέβλεψαν το 2020.

Από τα οκτώ εμβόλια στην ΕΕ, επτά έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας και μόνο ένας ανάδοχος χαρτοφυλάκιο εμβολίων, επτά έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας και μόνο ένας ανάδοχος εγκατέλειψε την ανάπτυξη του υποψηφίου εμβολίου του.

Η Επιτροπή χρηματοδότησε ένα μέρος αυτών των αρχικών δαπανών από την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης. Αυτή η χρηματοδότηση θεωρήθηκε ως προκαταβολή για τα εμβόλια .

Τα κράτη αγόρασαν και επρόκειτο να αποβάλουν τον κίνδυνο των απαραίτητων επενδύσεων που σχετίζονται και με τα δύο εμβόλια ανάπτυξη και κλινικές δοκιμές, καθώς και για την υποστήριξη της προετοιμασίας της κλίμακας παραγωγική ικανότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής εμβολίων, η οποία απαιτούνταν για ένα γρήγορο production ανάπτυξη επαρκών δόσεων εμβολίων στην ΕΕ και παγκοσμίως».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

εμβόλιαεπένδυσηαποτελεσματικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα