ΕΕ: Το σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία- «Απάντηση» στις ΗΠΑ

H Kομισιόν παρουσίασε το νέο «πράσινο» σχέδιο της Ευρώπης για τη βιομηχανία, που έχει ως βασικό στόχο να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα στις καθαρές τεχνολογίες.

Το σχέδιο αποτελεί βασικά την απάντηση της Ευρώπης στο αμερικανικό Inflation Reduction Act, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση-ρεκόρ ύψους 369 δισ. δολαρίων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σχετικές με το κλίμα και την ενέργεια.

Η Κομισιόν θεωρεί πως με το σχέδιό της θα γίνει πιο ανταγωνιστική έναντι των ΗΠΑ

και παράλληλα προσβλέπει στη μερική απεξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί σε τεχνολογίες φωτοβολταϊκών, αλλά και στην επεξεργασία ορισμένων καίριων πρώτων υλών.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα καλύπτει μέχρι το 2030 το 40% των αναγκών της σε εξοπλισμό για ηλιακή ή αιολική ενέργεια, μπαταρίες, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες και κυψέλες καυσίμων, καθώς και βιοαέριο ή δέσμευση άνθρακα.

Το σχέδιο προτείνει την βελτίωση της διαδικασίας χορήγησης αδειών για πράσινα έργα, ορίζοντας μέγιστη διάρκεια στους 18 μήνες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε χώρα θα πρέπει να ορίσει αρμόδια αρχή συντονισμού της διαδικασίας, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στα πράσινα έργα.

Επίσης, η Κομισιόν πρότεινε στόχο για δυνατότητα δέσμευσης 50 εκατ. τόνων άνθρακα κάθε χρόνο μέχρι το 2030, ενώ επίσης σύστησε και τη συμβολή των πετρελαιοπαραγωγών σε αυτόν τον στόχο.

Δεδομένου ότι η ζήτηση για σπάνιες γαίες – προς αξιοποίηση σε ανεμογεννήτριες ή μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταξύ άλλων – αναμένεται να εξαπλασιαστεί στην Ε.Ε. μέχρι το 2050, το νέο σχέδιο της Κομισιόν θέτει σχετικούς στόχους. Ειδικότερα, πρότεινε την εξαγωγή του 10% των αναγκών της Ε.Ε., την ενίσχυση της δυνατότητας ανακύκλωσης αυτών των υλικών στο 15% και την αύξηση της δυνατότητας επεξεργασίας για το 40% των ετήσιων αναγκών της σε κάθε υλικό μέχρι το 2030.

Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου, η Ε.Ε. θα πρέπει να μην εξαρτάται από μία χώρα για περισσότερο από το 65% σε κάθε υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον το 90% των αναγκών του μπλοκ σε σπάνιες γαίες καλύπτεται από την Κίνα.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει και τη σύσταση νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας, η οποία θα καθορίζει ποια πρότζεκτ είναι στρατηγικής σημασίας, ώστε να επιταχύνεται η αδειοδότηση και να βελτιώνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Επιπλέον, η υπηρεσία αυτή ενδέχεται να συντονίζει και την εισαγωγή ορισμένων υλικών από τρίτες χώρες.

βιομηχανίαΕΕΕυρώπηΗΠΑΚίνα
Keywords
Τυχαία Θέματα