ΕΕ: «Βέτο» Βουλγαρίας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας-Ποιους όρους θέτει

Όπως αναμενόταν, η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει την προώθηση των διαδικασιών για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να αλλάξει στάση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είπε στο Συμβουλίο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βουλγαρία επικαλείται τις ανοιχτές γλωσσικές και ιστορικές διαφορές με τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι Σκόπια

και Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η Βουλγαρία μπλοκάρει τις εξελίξεις.

Η Ζαχαρίεβα απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τους ομολόγους της και ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά, αναφέρει ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία, αλλά όχι και για τη Βόρεια Μακεδονία. Συνεπώς, αναφέρει πως δεν μπορεί να εγκρίνει την διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά δέχεται να διαπραγματευθεί για αυτήν.

Συγκεκριμένα, η Σόφια ζητά εγγυήσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε αξιώσεις για μια μειονότητα της πΓΔΜ στη Βουλγαρία. Θέλει επίσης επίσημα έγγραφα της ΕΕ να αποφύγουν την αναφορά της "Μακεδονικής γλώσσας", η οποία υποστηρίζουν πως προέρχεται από τη βουλγαρική γλώσσα.

Η Βουλγαρία, όμως, επιθυμεί εγγυήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και ζητά τα Σκόπια να υπογράψουν συνθήκη φιλίας που αφορά ιστορικά θέματα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΒόρεια ΜακεδονίαΕΕένταξηδιαπραγματεύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα