Εισηγμένες: Καθαρά κέρδη €1,64δισ. στο εξάμηνο-Τα ποιοτικά στοιχεία των ισολογισμών

Άφησαν πίσω τους τη χρονιά της πανδημίας οι εισηγμένες εταιρίες και βαδίζουν σε τροχιά κερδοφορίας το 2021. Η πλειοψηφία των εισηγμένων τη φετινή χρονιά επέστρεψε σε θετικά αποτελέσματα αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά τους αλλά και την ικανότητά τους να δημιουργούν υπεραξίες για τους μετόχους τους.

Η χαμηλή βάση σύγκρισης του 2020, η μικρότερη χρονική περίοδος αδράνειας συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων αλλά και η χαμηλότερη φορολογία υποστήριξαν την κερδοφορία του α’ εξαμήνου, ειδικά στο λειτουργικό σκέλος των εμποροβιομηχανικών εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως

οι καλές και υγιείς εισηγμένες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν εάν εξαιρετικό 1ο εξάμηνο εάν αναλογιστούμε ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν και στηρίζονταν μόνο στις εξαγωγές αφού η χώρα είχε εισέλθει σε παρατεταμένο lockdown.

Σύμφωνα με τους 143 ισολογισμούς εισηγμένων του 1ου εξαμήνου 2021(σε σύνολο 152 δηλαδή ποσοστό 96,71%) που δημοσιεύθηκαν μέχρι χθες το βράδυ που ήταν και η τελευταία προθεσμία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων, προέκυψε καθαρή κερδοφορία ύψους 1,639 δις ευρώ-χωρίς να περιλαμβάνονται οι 5 τράπεζες-έναντι ζημιών 265,351 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Ωστόσο εάν προστεθεί στο συνολικό άθροισμα των εμπορικών επιχειρήσεων και η εικόνα αποτελεσμάτων για τις 5 εισηγμένες τραπεζικές μετοχές τότε εμφανίζονται ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 2,390 δις ευρώ από ζημιές 840,805 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2020. Ασφαλώς και το αποτέλεσμα διαφοροποιείται σημαντικά λόγω των υψηλών ζημιών για το φετινό εξάμηνο από την Πειραιώς Financial Holdings (2,449 δις ευρώ) και της Alpha Bank(2,326 δις ευρώ). Επιπλέον τα μεγέθη έχουν επιβαρυνθεί από τις έκτακτες εγγραφές των Ελλάκτωρ (29 εκατ. ευρώ από την διαιτησία στο Κατάρ) και την Frigoglass (14 εκατ. ευρώ από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας). Από την άλλη πλευρά αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων (251 εκατ. ευρώ) στα διυλιστήρια έχουν βελτιώσει αισθητά τζίρο και λειτουργικά κέρδη. Χωρίς την συνεισφορά της διύλισης ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 8,6% και τα λειτουργικά κέρδη 15,2% με το λειτουργικό περιθώριο να εκτοξεύεται πάνω από το 20%.

Στους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή πρώτων υλών λόγω της ισχυρής ζήτησης των εμπορευμάτων στις αγορές κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου καθώς και όσες εταιρείες βρίσκονται εντός του κύκλου δραστηριότητας των Αγορών όπου σημειώθηκαν αξιόλογες αποδόσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Ένα ακόμα στοιχείο που διαπιστώνεται είναι οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες και εξαγορές οι οποίες εκτός από τον κλάδο της ενέργειας (Μytilineos, Motor-oil, Ελληνικά Πετρέλαια, κλπ) έχουν ευρύτερη διασπορά στις εισηγμένες με βασικούς εκφραστές την Coca Cola, την Aegean, τις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής και το Real Estate.

Σημαντική ώθηση στα αποτελέσματα έδωσε τόσο η ΔΕΗ όσο και η επαναφορά της Viohalco σε κερδοφόρο πορεία το φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με ζημιές το 1ο εξάμηνο του 2020.

Οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από αυτή την θετική εξέλιξη ποικίλουν και είναι οι εξής: α)η μετάβαση σε ένα μοντέλο λειτουργίας πιο φιλικό προς το περιβάλλον β) τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, γ) η μηδενική ή αρνητική συνεισφορά των μετρητών στα καθαρά κέρδη της εταιρείας δ) η διαπίστωση ευκαιριών ενόψει των εισροών του ταμείου ανάκαμψης αλλά και της σημαντικής επιδότησης συγκεκριμένων επενδύσεων. Η αύξηση των επενδύσεων έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο υποτυπώδους ανάπτυξης οι οποία εξυπηρετούσε κυρίως αναγκαιότητες διαθεσιμότητας και λιγότερο ένα άνοιγμα σε μελλοντικές προστιθέμενες αξίες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗεισηγμένεςισολογισμοίεξάμηνο
Keywords
Τυχαία Θέματα