Εκκίνηση του προγράμματος δανεισμού για να «γεμίσει» το «μαξιλάρι» ρευστότητας

08:52 5/1/2022 - Πηγή: Reporter

Με στόχο την ενίσχυση του «μαξιλαριού ρευστότητας» αλλά και την αξιοποίηση της «ομπρέλας» της ΕΚΤ, που συνεχίζει τη ρότα στήριξης της ρευστότητας των οικονομιών της Ευρωζώνης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την εμπροσθοβαρή εκκίνηση του προγράμματος δανεισμού για φέτος. ‘Ήδη τα διαθέσιμα του «μαξιλαριού» είναι περίπου στα 36 δισεκ και βέβαια είναι απαραίτητη η ενίσχυσή τους τόσο για να παραμείνει ενεργό το μήνυμα προς τις αγορές, ότι δηλαδή υπάρχει ένας «μεγάλος κουμπαράς ασφάλειας» αλλά και για να αντιμετωπιστούν

οι προκλήσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Έτσι οι όποιες κινήσεις, πιθανότατα με νέο 10ετές ομόλογο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch στις 14 Ιανουαρίου είναι ο πρώτος από όλους, για φέτος, που θα αποφανθεί για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, θα συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι άλλοι οίκοι

Έπονται, δε, κι άλλες δυο αξιολογήσεις από τον ίδιο οίκο, στις 8 Ιουλίου και 7 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που τον Ιανουάριο δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με την την κατηγορία «ΒΒ» όπου βρίσκεται η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο καναδικός οίκος DBRS θα εκδώσει το «χρσησμό» του στις 18 Μαρτίου. Ο ίδιος οίκος τον Σεπτέμβριο αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «ΒΒ» με θετική τάση. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κίνηση που θα κάνει η Moody's, εάν μετά τη «σιωπή» που επέδειξε στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία σήμερα βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Στις 22 Απριλίου αναμένεται και η γνώσμη της S&P και στις 21 Οκτωβρίου η δεύτερη και αυτό που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά είναι να μην περάσουν χωρίς αποτέλεσμα τα δυο ραντεβού. Ο οίκος διατηρεί από τον Απρίλιο την ελληνική οικονομία στην κατηγορία «ΒΒ» με θετικές τις προοπτικές.

Πάντως σε σχέση με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η εικόνα είναι καλή απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρέθηκαν μέσα στο 2021 κι έτσι ενισχύεται το σενάριο για άμεση έξοδο στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2022 προβλέπει την έκδοση τίτλων αξίας 12 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ το 2021 ενώ και πάλι για φέτος στόχος είναι να υπάρξει ένα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο επενδυτών αλλά και η διασφάλιση αυξημένης εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων.

Οι αξιολογήσεις

Σε σχέση με τις αξιολογήσεις από τους δανειστές αναμένεται να υπάρξουν τρεις νέες φάσεις που οδηγούν σε εκταμιεύσεις αθροιστικά της τάξης των 765 εκατ. ευρώ από τον ESM, που αντιστοιχούν στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ακούρευτα ελληνικά ομόλογα. Και βέβαια παραμένει ο στόχος της χώρας για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και δη με την αξιολόγηση του Ιουνίου. Εάν στεφτεί με επιτυχία το εγχείρημα πό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, τότε η χώρα θα λάβει διπλή δόση από τα ANFA’s και SMP.

Διαφορετικά θα υπάρξει παράταση της ενισχυμένης εποπτείας μέχρι τον Οκτώβριο. Πάντως νέα δείγματα γραφής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στη 13η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου 2022.

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΔΔΗΧμαξιλάριρευστότηταΕΛΛΑΔΑΑγορές
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα