Εκλογές Γερμανία: Όσα ειπώθηκαν στην πρώτη τηλεμαχία Μερτς-Σολτς

Λίγες εκπλήξεις προέκυψαν από την πρώτη τηλεμαχία του Φρίντριχ Μερτς και του Όλαφ Σολτς ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το Μεταναστευτικό, η οικονομία, ο Τραμπ, αλλά και η επόμενη μέρα στο Ουκρανικό. Ευρωπαϊκά ζητήματα αναφέρθηκαν μόνο στο πλαίσιο του μεταναστευτικού και των δασμών από τις ΗΠΑ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά (Χριστιανοδημοκράτες 28-31, Σοσιαλδημοκράτες 15-18), η τηλεμαχία μπορεί να επηρεάσει την έκβαση των εκλογών λόγω του μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων.

Μεταναστευτικό

Ο υποψήφιος του SPD, Όλαφ Σολτς τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε αύξηση της επιστροφής παράτυπων μεταναστών κατά 17% και πώς αυτό έγινε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες (δεν έγινε αναφορά σε απευθείας επιστροφές σε χώρες προέλευσης των μεταναστών).

Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε ότι η Γερμανία μπορεί βάσει συντάγματος να προχωρήσει σε απελάσεις-επαναπροωθήσεις. Ο Σολτς χαρακτήρισε «χαζή» αυτήν την προσέγγιση παραπέμποντας σε αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων, στο ευρωπαϊκό δίκαιο, και δηλώνοντας ότι θα έφερνε χάος στην Ευρώπη.

Οικονομία

Ο Μερτς τόνισε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση Σολτς για αριστερή πολτική και αποβιομηχανοποίηση και ότι η πολιτική του προκαλεί την έξοδο εταιρειών από τη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι θα μειώσει τους φόρους για όλους.

Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων και δήλωσε ότι θέλει να δώσει περισσότερα κίνητρα σε επιχειρήσεις να έχουν ως βάση τους τη Γερμανία. Επέμεινε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του φρένου χρέους, την οποία ο Μερτς απορρίπτει και υποστήριξε ότι η σημερινή κακή εικόνα της γερμανικής οικονομίας οφείλεται στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα του Μερτς

Οικονομικά ινστιτούτα υπολογίζουν ότι οι φοροελαφρύνσεις τους Μερτς θα κοστίσουν 80-110 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Μερτς αμφισβήτησε αρχικά αυτά τα νούμερα, έπειτα επέμεινε πώς το κόστος θα καλυφθεί από τη νέα ανάπτυξη που θα προκύψει, ενώ ανέφερε ακόμη μέτρα για τον περιορισμό του δημοσίου και «αχρείαστων» επιδοτήσεων.

Τραμπ και δασμοί

Αμφότεροι καταδίκασαν τις βλέψεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, καθώς και τις δηλώσεις για τη Γάζα, αν και ο Μερτς υπογράμμισε ότι θα φανεί κατά πόσο ο Τραμπ σοβαρολογεί στα ζητήματα αυτά. Και οι δύο τόνισαν την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στον Τραμπ. Ο Σολτς υποστήριξε ότι υπάρχει έτοιμο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν επιβληθούν δασμοί στην ΕΕ. Στον Μερτς τέθηκε το ερώτημα αν το σχέδιό του για την ανάπτυξη θα επηρεαστεί από τους δασμούς Τραμπ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα καθαρά υποθετικό ερώτημα τη δεδομένη στιγμή, εστιάζοντας στη ζημιά που θα είχαν οι ίδιες οι ΗΠΑ αν ο Ρεπουμπλικανός κάνει πράξη την απειλή του.

Ένταση για Ουκρανία και ένταση για αμυντικές δαπάνες

Αμφότεροι στάθηκαν στην αναγκαιότητα στήριξης της Ουκρανίας. Και οι δύο απέρριψαν με βάση τα τωρινά δεδομένα την ένταξη της εμπόλεμης χώρας στο ΝΑΤΟ. Υπέρ της ευρωπαϊκής της προοπτικής της Ουκρανίας τάχθηκε ο Μερτς, ο οποίος δήλωσε ταυτόχρονα αρκετά επιφυλακτικός ως προς την μελλοντική σχέση Μόσχας-Βρυξελλών.

Ένταση ανάμεσα στους υποψηφίους προέκυψε ανάμεσα στο ζήτημα διασφάλισης των οικονομικών πόρων για τις αμυντικές δαπάνες όπου τέθηκε πάλι το θέμα του φρένου χρέους. Ο Σολτς ανέφερε πώς μακροπρόθεσμα οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 2%. Ο Μερτς δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να φτάσει και το 3%. Σε αυτό το σημείο ο Σολτς τον κατηγόρησε έντονα ότι παρουσιάζει απλοϊκές λύσεις και προτάσεις εκτός πραγματικότητας και ότι μία αύξηση αμυντικών δαπανών σε αυτό το επίπεδο μπορεί να φτάσει μόνο με μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, καθώς διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση φορολογίας περιορίζοντας κοινωνικές δαπάνες. Ο Μερτς απέκρουσε αυτή τη κατηγορία δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη και η στοχευμένη μείωση δημοσίων δαπανών και η αναβάθμιση της προτεραιότητας των αμυντικών δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα ήταν αρκετό. Ο Σολτς ανέτεινε πώς καμία ανάπτυξη του κόσμου δεν μπορεί να διασφαλίσει τέτοιο δημοσιονομικό περιθώριο κι επέμεινε στη μεταρρύθμιση του χρέους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γελοία» την προσέγγιση Μερτς.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία θα χρειαστεί από το 2028 κι έπειτα τουλάχιστον 30 δισ. για πρόσθετες δαπάνες στην άμυνα. Αυτή τη στιγμή το πόσο είναι 56 δισ. (από 38 δισ. το 2018), ενώ υπάρχει ακόμη το ειδικό ταμείο για την άμυνα ύψους 100 δισ. το οποίο λήγει το 2028.

Καμία σύμπραξη με AfD

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο Μερτς απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά με το AfD, ενώ ο Σολτς επανέλαβε ότι μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ο αντίπαλός του έχει χάσει την αξιοπιστία του.

Εντυπώσεις

Συμπερασματικά, ο Μερτς ανέβασε μεν τους τόνους στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, αλλά φάνηκε να δυσκολεύεται παραπάνω όταν τέθηκε το ζήτημα διασφάλισης πόρων αμυντικών δαπανών. Έκανε επίσης αρκετές προσπάθειες να διαφοροποιηθεί από την ακροδεξιά, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία μαζί της.

Ο Σολτς ήταν αρκετά σαφής στο ζήτημα του φρένου χρέους, αλλά ήταν μάλλον αμήχανος στο μεταναστευτικό.

Αμφότεροι δήλωσαν την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στον Τραμπ αλλά δεν εξέφρασαν κάποιο ευρωπαϊκό όραμα γεγονός που δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας για μία πιο ευέλικτη στάση της Γερμανίας μελλοντικά σε ζητήματα όπως η έκθεση Ντράγκι.

Γιώργος Ραυτόπουλος

#Σολτς #Μερτς #Γερμανία #εκλογές #SPD #CDU
Keywords
Αναζητήσεις
ekloges-germania-osa-eipothikan-stin-proti-tilemachia-merts-solts.htm
Τυχαία Θέματα