Εκλογές ΗΠΑ: Αλλαγή δυναμικής μετά την είσοδο Χάρις στην κούρσα

Τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και οι χρηματοδότες του έσπευσαν να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητά της, και η εκστρατεία της, μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει, σε μεγάλο βαθμό, σημαντικά δημόσια λάθη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε μια κατά μέτωπο αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Έχει κερδίσει περισσότερες από έξι μονάδες στις εθνικές δημοσκοπήσεις και

έχει βελτιώσει τη θέση του Μπάιντεν σε ορισμένες από τις κρίσιμες πολιτείες. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές του πρώην προέδρου Τραμπ, σε ορισμένες πολιτείες-κλειδιά, έχουν διαλυθεί, τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ φαίνεται, επίσης, να «εξασθενεί» ως επιλογή.

Η UBS έχει προσαρμόσει, εκ νέου, τις πιθανότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις «μετατοπίσεις» στη συμπεριφορά των πιθανών ψηφοφόρων, με το σενάριο της «γαλάζιας σκούπας» (Χάρις, με ένα ενιαίο Δημοκρατικό Κογκρέσο) να αυξάνεται στο 15% και ένα αποτέλεσμα όπου η Χάρις κερδίζει αλλά με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο (Ρεπουμπλικανική Γερουσία, Δημοκρατική Βουλή) στο 40%. Πλέον, αποδίδεται 35% πιθανότητα σε ένα σενάριο «κόκκινης σκούπας» (Τραμπ, με ενιαίο ρεπουμπλικανικό κογκρέσο) και 10% πιθανότητα σε ένα σενάριο όπου ο Τραμπ κερδίζει με διαιρεμένο κογκρέσο (Ρεπουμπλικανική Γερουσία, Δημοκρατική Βουλή).

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών (DNC) ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, με τις ομιλίες του Τζο Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική πλατφόρμα της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Έχοντας, προηγουμένως, δημοσιεύσει τα δύο σενάρια για την εκλογή Τραμπ, η UBS περιγράφει τα πιθανά σενάρια και για τη Χάρις:

Εάν η Χάρις κερδίσει την προεδρία με διχασμένο Κογκρέσο (πιθανότητα 40%), θα περιμέναμε πολύ πιο περιορισμένα περιθώρια για αλλαγές πολιτικής και, ως εκ τούτου, πιο υποτονικό αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στο πλαίσιο των μετοχών, το σενάριο θα ήταν πιθανότατα θετικό για επιλεγμένες εταιρείες των βιομηχανικών κλάδων, των υλικών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που εστιάζουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Θα το βλέπαμε ως ουδέτερο ή αρνητικό για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και η αρνητική ρυθμιστική επιβάρυνση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα συνεχιζόταν.

Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση Χάρις θα ήταν υποχρεωμένη να στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στην εκτελεστική δράση και τη ρυθμιστική εποπτεία, η οποία έχει περιοριστεί κάπως από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εκτελεστικές υπηρεσίες μπορούν να ερμηνεύουν τα ομοσπονδιακά νομοθετήματα.

Θα περιμέναμε ότι οι υφιστάμενοι εμπορικοί εισαγωγικοί δασμοί θα εξακολουθούσαν να ισχύουν, αλλά ότι μια κυβέρνηση Χάρις θα ακολουθούσε μια πιο δεσμευτική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες και τις συντονισμένες κυρώσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του οριακού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και σε μέτριες αλλαγές στους φόρους ακίνητης περιουσίας και στις εκπτώσεις SALT (πολιτειακός και τοπικός φόρος), ενώ οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαιακών κερδών ή στους εταιρικούς φόρους θα ήταν λιγότερο πιθανές.

Βλέπουμε ελάχιστες άμεσες επιπτώσεις στις προοπτικές για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη νομισματική πολιτική και το δολάριο ΗΠΑ.

Μια γαλάζια σκούπα με τους Δημοκρατικούς να καταλαμβάνουν την προεδρία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία (πιθανότητα 15%) θα ήταν πιθανότατα το πιο αρνητικό αποτέλεσμα για τις αγορές των μετοχών, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Η λήξη ορισμένων προσωπικών φοροελαφρύνσεων του 2017 θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια μικρή τροχοπέδη στις καταναλωτικές δαπάνες και οι φόροι των κεφαλαιακών κερδών θα μπορούσαν να αυξηθούν για ορισμένους υψηλά αμειβόμενους. Ο ρυθμιστικός έλεγχος θα μπορούσε να αυξηθεί σε ορισμένους τομείς, αλλά αυτό θα αποτελούσε επέκταση της υφιστάμενης πολιτικής και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να περιοριστεί από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο των μετοχών, πιστεύουμε ότι το σενάριο θα ήταν θετικό για επιλεγμένες εταιρείες των βιομηχανικών κλάδων, των υλικών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, αλλά το χειρότερο σενάριο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και κάπως αρνητικό για την ενεργειακή βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η εξωτερική πολιτική πιθανότατα θα ταυτιζόταν με αυτό που περιγράφεται στο παραπάνω σενάριο για τη Χάρις.

Τα επιτόκια πιθανότατα θα μειωθούν, με αιχμή το μπροστινό άκρο της καμπύλης αποδόσεων, αντανακλώντας τον χαμηλότερο πληθωρισμό και την ανάπτυξη, καθώς και τις μεγαλύτερες περικοπές της Fed. Αυτό θα ήταν πιθανότατα ελαφρώς αρνητικό για το δολάριο ΗΠΑ.

Έτσι, κάνοντας ένα βήμα πίσω, αυτή η τελευταία μετατόπιση της δυναμικής και των πιθανοτήτων των εκλογών υπογραμμίζει την προηγούμενη οδηγία μας προς τους επενδυτές να αποφεύγουν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο τους, ως απάντηση στις εξελίξεις της προεκλογικής εκστρατείας ή εν αναμονή οποιουδήποτε συγκεκριμένου εκλογικού αποτελέσματος, τονίζει η UBS.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, για να αμβλύνουμε τις εξάρσεις της μεταβλητότητας, να διευρύνουμε τις πηγές απόδοσης και να βοηθήσουμε τους επενδυτές να αποφύγουν τη συμπεριφορική προκατάληψη σε βασικά γεγονότα κινδύνου.

Αναμένουμε ότι ο S&P 500 θα πραγματοποιήσει ράλι προς τις 5.900 μονάδες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, με ισχυρή αύξηση των κερδών, κοντά στο 11% φέτος και στο 8% το 2025. Παραμένουμε θετικοί για τον χρυσό, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων, του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ και των επικείμενων μειώσεων των επιτοκίων της Fed. Συνιστούμε, επίσης, επανεξέταση και αντιμετώπιση της υπερβολικής έκθεσης σε ευαίσθητους στις εκλογές τομείς, νομίσματα και χώρες.

Τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, με τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να προσφέρουν χαμηλή συσχέτιση με τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να προσφέρουν λιγότερο ευμετάβλητη έκθεση σε μικρότερες εταιρείες.

#UBS #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ #ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ #Χάρις #Τραμπ #σενάρια #πιθανότητες
Keywords
Αναζητήσεις
ekloges-ipa-allagi-dynamikis-meta-tin-eisodo-charis-stin-koursa.htm
Τυχαία Θέματα