Εκπρόσωπος Ερντογάν: Διπλωματική λύση με την Ελλάδα για Αιγαίο-γεωτρήσεις
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι στην τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας «λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις» και προανήγγειλε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων», χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντικό βήμα». «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού αυτά τα προβλήματα μπορούν
Ο κ. Καλίν είπε πως ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η παλαιότερη ρήση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα συμφέροντά της και πρόσθεσε ότι η τριμερής στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που έλαβαν έπειτα από το τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υπενθύμισε ότι από το 2002 είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 60 γύροι διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες συζητήθηκαν διμερή θέματα, η υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας και άλλα θέματα. Όπως είπε, ταυτόχρονα έγιναν πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών αρχών, προσθέτοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά διαστήματα.
«Ο πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Ειπώθηκε ότι στο πλαίσιο αυτών των όρων μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε και εμείς τις ξεκινήσαμε σε εκείνο το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων.
Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι' αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα διά της διπλωματίας», πρόσθεσε.
«Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή ηγεσία με όραμα μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», συνέχισε.
Για την Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Καλίν ανέφερε ότι η Άγκυρα πρότεινε συνομιλίες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τις «διαφιλονικούμενες περιοχές» γύρω από το νησί, ενώ υποστήριξε ότι μπορούν να γίνουν είτε κοινές εργασίες έρευνας και γεώτρησης είτε και ξεχωριστές.
Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι θέλουν να είναι θάλασσα ειρήνης και στηρίζουν τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων εκεί. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν είτε είναι συνομιλίες είτε συμφωνία και προχωρήσει σε ένα πλαίσιο, λαμβάνοντας τα συμφέροντα όλων, η Τουρκία δεν θα πει όχι. Διότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά θα συνεχίσετε τις κοινές εργασίες. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση δεν κλείσαμε τις πόρτες στις χώρες της Μεσογείου. Στην μόνη χώρα που την κλείσαμε είναι ο ‘ε/κ τομέας’ επειδή εμείς δεν την αναγνωρίζουμε ως χώρα», είπε.
Συνεχίζοντας, είπε ότι «εμείς αυτό που προτείναμε είναι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους τουρκοκύπριους, να καταλήξουν σε συμφωνία για τις διαφιλονικούμενες περιοχές γύρω από το νησί. Και εδώ μπορεί να γίνουν κοινές εργασίες έρευνας και γεώτρησης. Ή και ξεχωριστές μπορούν να γίνουν αλλά μπορεί να γίνει μια συμφωνία για τον δίκαιο και ίσο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν από εκεί. Αυτή είναι μια πολύ λογική πρόταση». Υποστήριξε ότι η «άλλη πλευρά με διάφορες πολιτικές δικαιολογίες απορρίπτουν τις προτάσεις αυτές».
Υπενθύμισε τη δήλωση Ερντογάν κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το 2004, όταν είχε υποβληθεί το σχέδιο Ανάν, ότι «εμείς θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά», για να προσθέσει ότι και σε αυτό το θέμα ισχύει αυτό. «Αυτό σημαίνει, να είμαστε εποικοδομητικοί. Να μην κλείνουμε εντελώς τις πόρτες. Αλλά λέγοντάς το αυτό να μην περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δίκαια και συμφέροντά της. Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.
Τέλος, υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Λιβύη ήταν ιστορική, πρώτη φορά υπέγραψαν μια τέτοια συμφωνία, και αν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούν να γίνουν παρόμοιες συμφωνίες και με τις άλλες χώρες.
ΑιγαίοΕρντογάνγεωτρήσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καιρός: Κύμα καύσωνα με 39άρια μέσα στην εβδομάδα
- Ford: Λανσάρει νέες προστατευτικές ασπίδες για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας
- Σε οκτώ δόσεις οι οφειλές φόρου εισοδήματος
- Δυναμικός, με εξαιρετικές προοπτικές ο κλάδος της πτηνοτροφίας – αυγοπαραγωγής
- Αυτές οι τροφές χαρίζουν χρόνια
- Μεγάλος Περίπατος και στο Παρίσι
- Attica Group: Διένειμε οικονομική αξία 470 εκατ. ευρώ το 2019- Ο απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας
- Εορτασμός 100 ετών από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης στην Ελλάδα (1920-2020)
- ΑΑΔΕ: Καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις-Αλλαγές στα εκκαθαριστικά
- Πώς θα κινηθεί φέτος η αγορά φοιτητικής στέγης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- ΑΑΔΕ: Καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις-Αλλαγές στα εκκαθαριστικά
- Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πλήττουν το yachting-Ζητούμενο η πολιτική ευελιξία
- 2020 Honda SH150i-Το Αγαπημένο Σκούτερ στην ελληνική αγορά
- Εκπρόσωπος Ερντογάν: Διπλωματική λύση με την Ελλάδα για Αιγαίο-γεωτρήσεις
- Μειώσεις των πωλήσεων 34,9% κατέγραψε η Renault το πρώτο εξάμηνο
- Εκατό χρόνια από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης στην Ελλάδα (1920-2020)
- Τράπεζα Πειραιώς: Ο δείκτης αγροτικών προϊόντων σε ανοδική πορεία
- Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις
- Net Metering-Μία νέα υπηρεσία από την Protergia
- Πτώση 30,4% στον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας το Μάιο
- Τελευταία Νέα Reporter
- Εκπρόσωπος Ερντογάν: Διπλωματική λύση με την Ελλάδα για Αιγαίο-γεωτρήσεις
- Πτώση 30,4% στον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας το Μάιο
- Net Metering-Μία νέα υπηρεσία από την Protergia
- Εκατό χρόνια από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης στην Ελλάδα (1920-2020)
- 2020 Honda SH150i-Το Αγαπημένο Σκούτερ στην ελληνική αγορά
- Τράπεζα Πειραιώς: Ο δείκτης αγροτικών προϊόντων σε ανοδική πορεία
- ΑΑΔΕ: Καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις-Αλλαγές στα εκκαθαριστικά
- Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πλήττουν το yachting-Ζητούμενο η πολιτική ευελιξία
- Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πληρωμές 8,1 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πόση υπομονή για τα 4 ευρώ στους κτηνοτρόφους;
- Μπρουνό Λεμέρ: “Εφικτή και απαραίτητη”μια συμφωνία
- Αραμπατζή: Δυναμικός ο κλάδος της ελληνικής πτηνοτροφίας – αυγοπαραγωγής
- Σκρέκας: Προωθούμε ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα
- Πόσο μειώνεται η προκαταβολή φόρου σύμφωνα με το φορολογικό ν/σ της κυβέρνησης
- Μετά τα κρούσματα COVID-19, με νέο καθεστώς υγιεινής επαναλειτουργεί το μεγαλύτερο σφαγείο της Γερμανίας
- Πέτσας: Νέα έκτακτα μέτρα εισόδου στη χώρα από τα χερσαία σύνορα
- Φώφη Γεννηματά: Οι φειδωλοί να καταλάβουν ότι οι λαοί δεν αντέχουν άλλη λιτότητα