Ελεγχόμενη ζημιά για τα κρυπτονομισματα από την απαγόρευση της Κίνας

Η Κίνα ενέτεινε την Παρασκευή την καταστολή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων απαγορεύοντας όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, με αυτό τον περιορισμό να θεωρείται ο ισχυρότερος στην χώρα μέχρι τώρα, για αυτό τομέα.

Αναλυτικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι τα ψηφιακά νομίσματα "δεν είναι νόμιμα και δεν πρέπει, ούτε μπορούν και να χρησιμοποιηθούν ως νόμισμα στην αγορά".

Δεν έχουν την ίδια νομική ισχύ

με το παραστατικό χρήμα, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα, καθώς εκδίδονται από μη νομισματικές αρχές και χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά από την απαγόρευση της κινεζικής υπερδύναμης να γίνεται εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Να σημειωθεί ότι είχε απαγορεύσει και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων νωρίτερα μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk, η εν λόγω είδηση οδήγησε το bitcoin στα 40.000 $ την Παρασκευή, μια πτώση περίπου 6% σε 24 ώρες.

Αν και οι αγορές κρυπτονομισμάτων αρχικά κατέρρευσαν, η αντίδραση των τιμών του bitcoin ήταν σιωπηλή σε σύγκριση με τις προηγούμενες αντιδράσεις, κυρίως επειδή η είδηση ​​θεωρήθηκε επιβεβαίωση προηγούμενων απαγορεύσεων, δήλωσε ο Wes Fulford, Διευθύνων Σύμβουλος της Viridi Funds.

"Βλέπουμε τις αγορές κρυπτονομισμάτων να μειώνονται σε τιμή, ωστόσο, η αντίδραση είναι σημαντικά μικρότερη από τις προηγούμενες απαγορεύσεις καθώς η αγορά έχει ήδη τιμολογηθεί με τον κίνδυνο της Κίνας να απαγορεύσει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων", ανέφερε.

Συγκριτικά, όταν η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για ένα σαββατοκύριακο τον Ιούνιο, το bitcoin έπεσε κατά 11%. Όταν απαγόρευσε στις τράπεζες να πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων τον Μάιο, το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο μειώθηκε κατά 7%.

Ενώ υπήρξε μια σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της είδησης, μόνο το 37% περίπου του όγκου του bitcoin διαπραγματεύτηκε για δύο ώρες, έδειξαν στοιχεία από το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Bitstamp.

Μετά από αυτό, οι τιμές ανέκαμψαν και οι όγκοι μειώθηκαν, δήλωσε η Bitstamp, υποδεικνύοντας ότι οι αγορές έχουν επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό τις πληροφορίες.

Για τον Tim Frost, CEO της Yield App, μια εφαρμογή fintech, η απαγόρευση ήταν αναμενόμενη. Όποιος ελπίζει για ανατροπή, είπε, θα καταλήξει απλά «απογοητευμένος».

«Η Κίνα έχει κάνει τις προθέσεις της πολύ σαφείς: Όπως όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, θέλει εξαιρετικά αυστηρό έλεγχο σε όλες τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στη χώρα και θέλει μηδενικό ανταγωνισμό για το ψηφιακό νόμισμα της δικής της κεντρικής τράπεζας», είπε την Παρασκευή.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Κίνα είναι αρκετά χρόνια μπροστά στις προσπάθειές της να αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Περίπου 60 κεντρικές τράπεζες αναπτύσσουν ή σκέφτονται να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, αλλά καμία δεν έχει προχωρήσει τα σχέδιά της, τόσο, όσο η Κίνα.

«Ευτυχώς δεν υπάρχει έλλειψη χωρών που ασπάζονται το κρυπτονόμισμα», πρόσθεσε ο Frost. «Έτσι, ενώ η απώλεια του πιο πολυπληθούς έθνους στον κόσμο είναι ένα πλήγμα, οι περισσότερες ζημιές είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό».

ΚίνακρυπτονομίσματαBitcoin
Keywords
Τυχαία Θέματα