Ελλάδα- Κατάρ: Υπογράφτηκε συμφωνία δικαστικής συνεργασίας

Σε συμφωνία διοικητικής δικαστικής συνεργασίας προχώρησε η Ελλάδα και το Κατάρ, η οποία υπογράφτηκε στη Ντόχα, από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, και τον ομόλογό του, Masoudbin Mohammed Al Ameri.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, "λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις εθνικές νομοθεσίες, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή εμπειριών

με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των διοικητικών συστημάτων των δύο χωρών και η στενή συνεργασία για την ανάπτυξη ευκαιριών κατάρτισης δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και διοικητικού προσωπικού των δύο χωρών μέσω της συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης".

Παράλληλα, πριν την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης, αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών δικαστικών συστημάτων, για τη σημασία των ρυθμών απονομής Δικαιοσύνης στην προέλκυση επενδύσεων και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών, όπως είναι η διαμεσολάβηση και η διεθνής εμπορική διαιτησία.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια: "Θεσπίσαμε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο για τη Διαμεσολάβηση για αστικές και εμπορικές υποθέσεις και συστήσαμε τα Ειδικά Τμήματα για την ταχεία εκδίκαση διαφορών με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Προχωρήσαμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις των Κωδίκων και προωθούμε τομές στη δικαστική εκπαίδευση σχεδιάζοντας το δικαστικό σύστημα του μέλλοντος. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης για τη βελτίωση της πρόσβασης στις δικαστικές υπηρεσίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων".

Νωρίτερα, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με τον Ππρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών του κράτους του Κατάρ, Σεΐχη Khalidbin Khalifabin Abdulaziz Al Thani. Τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης συνόδευε η πρέσβης μας στο Κατάρ Ελένη Μιχαλοπούλου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ντόχα του Κατάρ ο κ. Τσιάρας συμμετείχε στο Global Security Forum που διοργάνωσε το ”The Soufan Center"” με θέμα ”Ο ρόλος της δικαστικής συνεργασίας στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφαλείας” και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το διασυνοριακό έγκλημα ο κ. Τσιάρας απάντησε: "Το έγκλημα δεν σταματά στα σύνορα μιας χώρας. Από τη φύση του το σύγχρονο έγκλημα, όπως η απάτη, το ξέπλυμα χρήματος, το trafficking, αλλά και τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και τα αδικήματα στον κυβερνοχώρο απαιτούν διασυνοριακές έρευνες των διωκτικών αρχών και εμβάθυνση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Στην Ευρώπη έχουμε αναπτύξει σύγχρονα εργαλεία και λειτουργικούς θεσμούς στον τομέα της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία".

Ελλάδα ΚατάρΔικαιοσύνησυμφωνία δικαστικής συνεργασίαςΤσιάρας
Keywords
Τυχαία Θέματα