Ελλάδα: Δεν υπόγραψε πρωτόκολλο σύμβασης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Ηχηρή η απουσία της Ελλάδος από την λίστα των 22 χωρών, που υπέγραψαν το νέο πρωτόκολλο της σύμβασης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε διάσκεψη που διοργανώθηκε υπό την ιταλική Προεδρία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το πρωτόκολλο υπογράφηκε παρουσία πολλών υπουργών από τα ακόλουθα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Κάτω Χώρες, Βόρεια Μακεδονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία και Σουηδία και από τρίτα κράτη: Χιλή, Κολομβία,

Ιαπωνία, Μαρόκο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δεύτερο πρόσθετο πρωτόκολλο της σύμβασης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (Σύμβαση της Βουδαπέστης), έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την αποκάλυψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται και αλλάζει με αυξανόμενο ρυθμό. Διαταράσσει τα πάντα, από τις επιχειρήσεις μέχρι τα νοσοκομεία μέχρι τις κρίσιμες υποδομές από τις οποίες εξαρτόμαστε όλοι. Σήμερα, συμβάλλουμε σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εγκλήματος. Το δεύτερο πρωτόκολλο ενημερώνει τη Σύμβαση της Βουδαπέστης με τις τρέχουσες, τεχνολογικές προκλήσεις, έτσι ώστε να παραμένει το πιο σχετικό και αποτελεσματικό διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο τα επόμενα χρόνια. Είναι η πύλη για ένα ασφαλέστερο, πιο ασφαλές μέλλον», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić.

«Η χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας) από το οργανωμένο έγκλημα σε όλους τους «τομείς» (σεξουαλική εκμετάλλευση, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, τρομοκρατία) αποτελεί μια περαιτέρω πρόκληση για τις δικαστικές αρχές και τους θεσμούς μας.

Οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανταποκριθούν σωστά και αποτελεσματικά σε όλα αυτά τα εγκλήματα, σύμφωνα με την τεχνολογική εξέλιξη. Το δεύτερο πρόσθετο πρωτόκολλο, επομένως, ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών και μεταξύ των κρατών και του ιδιωτικού τομέα, διευκρινίζοντας τις περιπτώσεις στις οποίες οι «πάροχοι υπηρεσιών» θα μπορούν να παρέχουν τα δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους απευθείας στις αρμόδιες αρχές άλλων χωρών. Η συνάφεια αυτού του Πρωτοκόλλου αποτελεί ελπίδα για τα θύματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Marta Cartabia.

Το Πρωτόκολλο παρέχει εργαλεία για ενισχυμένη συνεργασία και αποκάλυψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων - όπως η άμεση συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών και καταχωρητές, αποτελεσματικά μέσα για τη λήψη πληροφοριών συνδρομητών και δεδομένων κίνησης, άμεση συνεργασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή κοινές έρευνες - που υπόκεινται σε ένα σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των διασφαλίσεων προστασίας δεδομένων. Είναι ανοιχτό για υπογραφή από τα Μέρη της Σύμβασης και θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από πέντε Κράτη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣΣυμβούλιο της ΕυρώπηςκυβερνοχώροςΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα