Ελληνικές startups: Πόσες είναι, ποιες ξεχωρίζουν- Οι μεγαλύτερες επενδύσεις

17:27 7/1/2025 - Πηγή: Reporter

Η Ελλάδα μπήκε ξανά στα 100 κορυφαία ανερχόμενα οικοσυστήματα startup παγκοσμίως, σύμφωνα με την Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024.

Το οικοσύστημα startup της Ελλάδας βρίσκεται στην 49η θέση παγκοσμίως, με πτώση τριών θέσεων σε σχέση με το 2023.

Η Αθήνα ξεχωρίζει ως η κορυφαία startup hub

πόλη της χώρας, καθώς στεγάζει 196 startups, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 76% του συνόλου της Ελλάδας.

Η κεφαλαιοποίηση εκτινάχθηκε πρόσφατα στα €12 δισ., μια αξιοσημείωτη αύξηση από μερικά εκατομμύρια μόλις πριν από μια δεκαετία.

Συνολικά, είναι εγγεγραμμένες 3.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. Περίπου 10 από αυτές αντιπροσωπεύουν το 60% της αξίας των 12 δισ., με πρώτη τη Viva Wallet.

Σύμφωνα με το ετήσιο report που δημοσίευσε το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital και την ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), το ελληνικό οικοσύστημα startup έχει δει σημαντική εξέλιξη τα τελευταία 15 χρόνια.

Επενδύσεις

Το 2024 καταγράφηκαν σημαντικές επενδύσεις σε γύρους Series C και D, που ανήλθαν συνολικά σε 150 εκατομμύρια ευρώ και 40 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι οι ελληνικές startups προσελκύουν πλέον late-stage επενδύσεις, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα παράγει κλιμακούμενα επιχειρηματικά μοντέλα που απαιτούν ουσιαστικό κεφάλαιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Το 2024 η ελληνική startup σκηνή παρουσίασε μια ισορροπημένη κατανομή επενδυτικών συμφωνιών, που κάλυπταν όλα τα στάδια χρηματοδότησης. Συνολικά, καταγράφηκαν 17 συμφωνίες στο Pre-Seed στάδιο και 41 στο Seed (μεταξύ των οποίων οι Acumino, Blue Layer και Corsmed), γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρή βάση αρχικών επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Ο υψηλός αριθμός Seed συμφωνιών αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δημιουργία μιας ευρείας βάσης νεοφυών επιχειρήσεων, παρέχοντας την απαραίτητη αρχική υποστήριξη για την εξέλιξή τους.

Στο στάδιο Series A σημειώθηκαν 11 συμφωνίες (μεταξύ των οποίων οι Brite Solar, Deepcure, Harbor Lab, iCOMAT, Kinvent και Simpler) –σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες χρονιές–, αναδεικνύοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός startups από το Seed στάδιο καταφέρνει να προχωρήσει επιτυχώς στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Το στάδιο Series A συχνά λειτουργεί ως κομβικό σημείο για να επεκτείνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις την προσφορά τους και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Η συνεπής δραστηριότητα σε αυτό το επίπεδο αντικατοπτρίζει την ποιότητα και τις δυνατότητες ανάπτυξης των εταιρειών που απαρτίζουν το ελληνικό οικοσύστημα.

Στο στάδιο Series B πραγματοποιήθηκαν 6 συμφωνίες (μεταξύ των οποίων οι Axelera AI, Connectly.ai και Numa), αποδεικνύοντας ότι ορισμένες startups επιτυγχάνουν την απαιτούμενη δυναμική για να εξασφαλίσουν περαιτέρω χρηματοδότηση για κλιμάκωση. Αν και τα νούμερα είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα στάδια, οι επενδύσεις Series B είναι καθοριστικής σημασίας, παρέχοντας σημαντικά κεφάλαια σε εταιρείες που έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην αγορά και διαθέτουν προοπτικές ταχείας ανάπτυξης.

Τα late-stage στάδια χρηματοδότησης γίνονται επίσης όλο και πιο συνηθισμένα, με μία συμφωνία στο Series C (D-Orbit) και μία στο Series D (Blueground) το 2024.

#startups #ΕΛΛΑΔΑ #Επενδύσεις
Keywords
Αναζητήσεις
ellinikes-startups-poses-einai-poies-xechorizoun--oi-megalyteres-ependyseis.htm
Τυχαία Θέματα