Ελληνικός τουρισμός: Ελεγχόμενες οι ζημιές από το «κανόνι» της FTI

19:32 3/6/2024 - Πηγή: Reporter

Την ώρα που τα σημάδια έδειχναν πιο ευοίωνα από ποτέ για το τουριστικό καλοκαίρι της χώρας, η είδηση πως ένας από τους κολοσσούς της ευρωπαϊκής αγοράς, στο χώρο των tour operator, το FTI, το τρίτο μεγαλύτερο γραφείο μετακίνησης τουριστών στη γηραιά ήπειρο αναστέλλει τη λειτουργία του, προκάλεσε ανησυχία. Φαίνεται, όμως, πως τελικά οι συνέπειες δεν είναι σημαντικές. για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία

Ξενοδόχων έδωσε τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τους τουρίστες του FTI που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:

Συγκεκριμένα σε 7.500 ανέρχονται οι τουρίστες του FTI που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, οι οποίοι διαμένουν σε περίπου 250 ξενοδοχεία, σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου της ΠΟΞ, κ. Γιάννη Χατζή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το θετικό νέο είναι πως για τις φετινές διακοπές τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία προπληρωθεί, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι το FTI έχει πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν πιθανές συνέπειες από το "κανόνι' του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, που δραστηριοποιείται κυρίως σε Κρήτη, Κω, Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Αναπόφευκτα, πάντως, και μόνο μια ανατάτωση από την πτώχευση ενός σημαντικού "τροφοδότη" του Ελληνικού τουρισμού με περίπου 50-60 χιλιάδες αφίξεις, μόνο στην Κρήτη και πε΄ριπου 150 - 200 χιλ πανελλαδικά, πέρυσι, είναι αναπόφευκτη αν και περιορισμένη. Το κενό, αφενός, εκτιμάται ότι θα "καλυφθεί" από άλλους "παίκτες" κι αφετέτου για φέτος είχαν γίνει προπληρωμές λόγω των σχετικών φημών που ήδη υπήρχαν στην αγορά. Ανήσυχος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης

Η Κρήτη είναι μία από τις περιοχές της χώρας που επηρεάζεται περισσότερα από την παραπάνω εξέλιξη. Εύλογη είναι η ανησυχία στην τουριστική οικογένεια του νησιού που βλέπει να προκαλούνται προβλήματα με το καλημέρα, σε μια σεζόν με υψηλές προσδοκίες. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη των κινήσεων του γερμανικού κολοσσού στην τουριστική αγορά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης.

Μιλώντας στο cretalive αποκάλυψε πως «υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες στο νησί αυτή την ώρα και πρωτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν πίσω με ασφάλεια. Δυστυχώς τέτοιες εξελίξεις είναι άσχημες για ολη την αγορά καθώς πτωχεύει ο τρίτος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη. Ένας tour operator με πολλούς προμηθευτές στην Κρήτη ενώ υπάρχουν και υπόλοιπα από την περσινή χρονιά. Δυστυχώς είναι λυπηρές και καταστροφικές για την αγορά αυτές οι εξελίξεις καθώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη τουριστική αγορά. Μέλημα είναι να υπάρξουν τα μικρότερα δυνατόν προβλήματα στους επαγγελματίες του νησιού και πως θα επιστρέψουν στις χώρες τους όσοι ξένοι επισκέπτες βρίσκονται στην Κρήτη από το συγκεκριμένο πρακτορείο».

Από τις 5 Ιουνίου όλες οι κρατήσεις του FTI θεωρούνται άκυρες.

Στα Χανιά υπάρχουν ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν πελάτες της FTI, ανέφερε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Γιαννούλης. Σύμφωνα με όσα είπε, οι κρατήσεις είναι ασφαλισμένες, αλλά αποτελεί ερώτημα κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αν τελικά αυτές χαθούν. “Προς το παρόν εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα είναι πιθανόν να μην είναι πλέον εφικτά ή θα είναι μόνο εν μέρει εφικτά από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024. Σε συνεργασία με τον (προσωρινό) διαχειριστή αφερεγγυότητας που δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες μια ιδέα για τη συνεχή ενημέρωση των πληγέντων ταξιδιωτών και την επιχειρησιακή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων” αναφέρει η FTI στην ανακοίνωση της. Πάντως, η αγορά είχε λάβει γνώση για το "ρίσκο" με τον εν λόγω tour operator και ήδη είχε λάβει μέτρα. Κάθε επιχείρηση, αναμένεται να σταθμίσει τη ζημία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα. Οι πρώτες ενδείξεις ωστόσο, είναι ενθαρρυντικές και φαίνεται πως οι επιχειρήσεις είχαν φροντίσει να προπληρωθούν. Να σημειωθεί τέλος πως η FTI λειτουργούσε στην Ελλάδα δέκα ξενοδοχεία με διάφορες μπράντες και αναμένονται ασφαλώς εξελίξεις και σε αυτά.

Με αφορμή την πτώχευση του γερμανικού tour operator FTI πήγες από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ανέφεραν τα εξής:

-Τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρία έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί, άρα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μη πληρωμής των ξενοδόχων και άλλων εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

-Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που βρίσκονται στη χώρα μας ανέρχεται στις 7.500. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI.

ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις.

-Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

-Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

-Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

-Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν - ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές - προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

-Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

-Ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος #FTI #Τουρισμός #ΕΛΛΑΔΑ #XΡΕΗ #ξενοδοχεία
Keywords
Αναζητήσεις
ellinikos-tourismos-elegchomenes-oi-zimies-apo-to-kanoni-tis-fti.htm
Τυχαία Θέματα