Ελληνοτουρκικά: Άνοιξε ξανά παράθυρο διαλόγου- Τα επόμενα βήματα

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκλειδώνει τις εξελίξεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε διάπλατα την πόρτα του διαλόγου μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα και δεν είναι τυχαίο ότι ακολούθησε τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ

στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται άλλωστε ως η διαμεσολαβήτρια, καθώς αποτελεί και τη μοναδική συνομιλήτρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλον Ευρωπαίο ηγέτη.

Γι' αυτό και το πιθανότερο σενάριο στο να προχωρήσουν οι συνομιλίες Ελλάδας- Τουρκίας είναι να γίνουν σε ένα κλειστό τραπέζι, που θα συμμετέχει ως "διαιτητής" και η Γερμανία.

Υπάρχει βέβαια και η ιδέα της πολυμερούς διάσκεψης (τύπου Λιβύης), ωστόσο, σε πρώτη φάση μοιάζει πιο δύσκολη λόγω των κακών σχέσεων της Τουρκίας με τη Γαλλία, αλλά και της "πολυπλοκότητας" που κρύβει η υπόθεση της Κύπρου.

Συνεπώς, το μοντέλο της τριμερούς σε ουδέτερο έδαφος κερδίζει έδαφος, καθώς έχει ήδη υπάρξει και η μυστική συνάντηση στο Βερολίνο, στην πρώτη φάση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Τότε, οι προσπάθειες της Μέρκελ δεν καρποφόρησαν, καθώς η Τουρκία αντέδρασε στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, ωστόσο, τώρα ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο.

Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ και η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis από την "κόκκινη" για την Ελλάδα περιοχή. Γίνονται συνεπώς βήματα εκτόνωσης της έντασης και δεν αποκλείεται να έχουμε άμεσες εξελίξεις.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αξιολογήσει την πρόοδο που θα έχει συναντηθεί μέχρι τότε, με τις κυρώσεις να παραμένουν στο τραπέζι, αλλά πλέον να απομακρύνονται σημαντικά, καθώς Τουρκία και Ελλάδα έρχονται πιο κοντά.

Ο Σαρλ Μισέλ σήμερα Τετάρτη θα βρεθεί στην Κύπρο, με την ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των επαφών του, ενώ και σε επίπεδο ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι στρατιωτικές συνομιλίες, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο "ατυχήματος" ή "θερμού επεισοδίου" και οι εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν ειρηνικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσουν μία πολιτική λύση στις διαφορές τους.

Φυσικά, το πλαίσιο του διαλόγου αποτελεί τώρα το επόμενο εμπόδιο για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Η Ελλάδα, άλλωστε επιμένει πως η βασική διαφωνία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, ενώ η Τουρκία διεκδικεί μία πιο ευρεία ατζέντα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕλληνοτουρκικάδιάλογοςαποκλιμάκωσηΑνατολική ΜεσόγειοςΜητσοτακηςΕρντογάνΜέρκελΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑΕΕΜισέλ
Keywords
Τυχαία Θέματα