ΕΛΟΠΥ: Μετασχηματισμός της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας με περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ήταν χρυσός χορηγός στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2023, που πραγματοποιήθηκε  στο Athens Marriot Hotel, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Συνέδριο, που αποτελεί πλέον θεσμό για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, είχε θέμα «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς

μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη». Συνδιοργανώθηκε από τις εταιρείες Next is Now και Dome Consulting  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με σημαντικούς εκπροσώπους από την Πολιτεία, την κυβέρνηση, τους Επιστημονικούς Φορείς, τον Κλάδο και επενδυτικά σχήματα παγκόσμιας εμβέλειας.

Τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν τα μέτρα και οι ενέργειες για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του κλάδου, οι τάσεις κατανάλωσης και ο ανταγωνισμός, η αειφορία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και η ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ο κ. Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αναπλ. Υπεύθυνη ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Χριστίνα Στάρακα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Πρόεδρος Δ.Σ. Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας κα. Μαρίνα Πέτρου, η Ευρωβουλευτής ΕΛΚ, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Την ΕΛΟΠΥ εκπροσώπησαν σε τρία panels ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ, η κα Κατερίνα Λύτρα, επιστημονική διευθύντρια και ο κ. Λεωνίδας Παπαχαρίσης, Business development expert.

Ο κ. Απόστολος Τουραλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Οι τρεις λέξεις «κλειδιά» είναι μετασχηματισμός, ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα. Καλό είναι να δούμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση του κλάδου, να την αξιολογήσουμε γιατί μόνο έτσι μπορούμε να χαράξουμε τι πρέπει να κάνουμε, και για να μετασχηματίσουμε τον κλάδο έτσι ώστε να τον θωρακίσουμε και να είναι ανθεκτικός και να επιτύχουμε βέβαια μια μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Από το 2021 έχουμε μια αύξηση τιμών σε όλες τις πτυχές του κλάδου, η οποία επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας από το 2022 και η αύξηση του κόστους προσεγγίζει το 20%. Αυτό που βλέπουμε ως το τέλος το 2023 είναι πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις διότι δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για να ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, ώστε να κάνουμε τις ενέργειες που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουμε αυτό το διάστημα.

Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, από την άλλη το κύριο κόστος μας, η τιμή των ιχθυοτρόφων, παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καθορίζει πολύ ψηλά και το κόστος παραγωγής. Αναφορικά με τις πληθωριστικές τάσεις στην παγκόσμια αγορά, ως εξαγώγιμο προϊόν στο 80-85%, σαν αποτέλεσμα συναντάμε τη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα με φθηνότερη τιμή, τα οποία ο ανταγωνισμός μπορεί να τα προσφέρει (Τουρκία).»

Η κα Κατερίνα Λύτρα τόνισε ότι «Απασχολεί όλο το πάνελ και τους συμπολίτες μας το θέμα αποτυπώματος των ιχθυοκαλλιεργειών στο περιβάλλον είτε αυτό είναι θάλασσα είτε αέρας. Για αυτό και η ΕΛΟΠΥ χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα ερευνητικό με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το οποίο έχει ολοκληρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου όπου έγινε ανάλυση κύκλου ζωής, δηλαδή εκτίμηση των συνεπειών στο περιβάλλον, που σχετίζονται με τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, με σκοπό την ποσοτικοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, εφόσον γίνεται. Βρήκαμε ότι το αποτύπωμα του άνθρακα σε μια κλίμακα μέχρι το 20, ενώ στα μηρυκαστικά είναι στο 20 στα δικά μας ψάρια είναι στο 2,5.»

Ο Κ. Λεωνίδας Παπαχαρίσης από την πλευρά του τόνισε ότι «Όσο και αν ακούγεται ρηξικέλευθο, θα βοηθούσε πραγματικά να εξειδικευθεί η νομοθεσία που σχετίζεται με την ευζωία γιατί αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα ενώ υλοποιούμε και η δραστηριότητα μας περιορίζεται από υπάρχουσα νομοθεσία που σχετίζεται πραγματικά με την ευζωία, δεν μπορούμε να επικαλεστούμε επίσημα ότι έχουμε μια ξεκάθαρη νομοθεσία που την ακολουθούμε και πετυχαίνει τους στόχους.

Οι παραγωγοί έχουν αναγνωρίσει ότι τα ψάρια είναι ενσυναίσθητα ζώα, ότι θα πρέπει να προσαρμόζουν και να προσαρμόζονται οι παραγωγικές τους διαδικασίες και στις ανάγκες ευζωίας των ψαριών. Είναι σχετιζόμενη η ευζωία με την ποιότητα των ψαριών που προσφέρουμε και με την τεχνική αποτελεσματικότητα των μονάδων παραγωγής.»

#Ελληνική_ιχθυοκαλλιέργεια #ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ_ΒΙΩΣΙΜΗ_ΑΝΑΠΤΥΞΗ #ΣΥΜΠΟΣΙΟ_ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ #αειφορία #ΕΥΖΩΙΑ_ΨΑΡΙΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
elopy-metaschimatismos-tis-ellinikis-ichthyokalliergeias-me-perivallontika-viosimi-anaptyxi.htm
Τυχαία Θέματα
ΕΛΟΠΥ, Μετασχηματισμός,elopy, metaschimatismos