ΕΛΠΕ: Σε ετοιμότητα για τα σχέδια εξορύξεων- Τα επόμενα βήματα

10:19 7/4/2022 - Πηγή: Reporter

«Είμαστε σε έναν μπουφέ με πολλαπλές επιλογές γεύσεων και δοκιμάζουμε σχεδόν από όλες. Κάτι που βέβαια είναι δύσκολο. Έτσι, κάνουμε στον Όμιλο των ΕΛΠΕ το τελευταίο διάστημα». Αυτό ανέφερε με μεταφορικό τρόπο χθες, στο περιθώριο των εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης αναφερόμενος στις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν ξεκινήσει με αιχμή τον εταιρικό μετασχηματισμό «Vision

2025».

«Από πέρυσι, όταν παρουσιάσαμε ως διοίκηση πριν ένα χρόνο στους μετόχους το όλο πλάνο μετασχηματισμού έχουν γίνει πολλά σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO του Ομίλου υπογραμμίζοντας της βασική αρχή της διοίκησης. «Αυτό που ανακοινώνουμε το πράττουμε με σχέδιο και προγραμματισμό» τόνισε αναφερόμενος στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων και πλάνων που κατά καιρούς ανακοινώνονται.

Στο πλαίσιο αυτό ξετυλίγεται το «κουβάρι» των εξελίξεων για τον Όμιλο που αφορά τόσο τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ, όπου όπως φαίνεται υπάρχει καθυστέρηση, τις εξορύξεις αλλά και τα «πράσινα» έργα. Για τη ΔΕΠΑ, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Σιάμισιη υπάρχει αναμονή καθώς η όλη ιδιωτικοποίηση αργεί αλλά θα είναι ένα από τα «πιάτα στο μενού» του Ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφερθεί εάν δεν πωληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ., που κατέχει ποσοστό 35%, ενδέχεται να απεμπλακεί από την εταιρεία.

Εξορύξεις

Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι για τα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισιακού Κόλπου σε 6-12 μήνες θα υπάρχουν δεδομένα για τα επόμενα βήματα. Όπως δήλωσε, ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες 2D σε χρόνο ρεκόρ και ακολουθεί η ανάλυση των δεδομένων, προκειμένου στη συνέχεια και ανάλογα με τα αποτελέσματα να προχωρήσουν στοχευμένες σεισμικές έρευνες 3D με μικρότερη χωρική εστίαση. Έτσι, όπως τόνισε, εμπλουτίζεται ο φάκελος κάθε περιοχής με δεδομένα, στη βάση των οποίων θα ληφθούν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για το εάν θα πρέπει να γίνει εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων.

Ανάλογα σε σχέση με τις προοπτικές των θαλάσσιων μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν με μειοψηφικό ποσοστό σε κοινοπραξία με TotalEnergies (λειτουργός των δύο οικοπέδων) και ExxonMobil, απάντησε πως «οι εν λόγω παραχωρήσεις έχουν ενδιαφέρον καθώς έχουν ομοιότητες με αντίστοιχες γεωλογικές δομές της ΝΑ Μεσογείου όπου υπήρξαν ευρήματα». Πρόσθεσε δε ότι «με την άρση των εμποδίων -αναφερόμενος στην προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ για την ακύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα προχωρήσουμε τις έρευνες, είτε με τους υφιστάμενους εταίρους είτε με άλλους».

Σε σχέση με τα επιχειρηματικά σχήματα που θα προχωρήσουν σε πιθανές εξορύξεις ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι τέτοιες δραστηριότητες γίνονται συνήθως με κοινοπραξίες, όπου τα διάφορα μέρη εισφέρουν την ειδικότερή τους τεχνογνωσία κι εμπειρία. Μάλιστα δεν έκρυψε ότι γίνονται συνεχώς επαφές με διεθνείς ομίλους για τη συνεκτίμηση της κατάστασης και για πιθανές κινήσεις συνεργασιών.

Πράσινα έργα

Παράλληλα σε έργα ΑΠΕ εστιάζει ο Όμιλος των ΕΛΠΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τους ΑΠΕ μετά την έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκο των 204,3 MW, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κοζάνη.

Πρόκειται για επενδύσεις που υπερβαίνουν 400 εκατ. ευρώ και αφορούν τρία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Σέρβια, Τρίκαλα και Φλώρινα. Έτσι σε διαδικασία αδειοδοτήσεων είναι πάρκο στα Σέρβια, ισχύος 144 MW, όπου άμεσα αναμένεται να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ένα άλλο πάρκο στη Φλώρινα (320 MW) και το άλλο στα Τρίκαλα (208 MW), τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ.

Στο μεταξύ ο στόχος πλέον είναι για χαρτοφυλάκιο έργων 1 GW έως το 2026 και 2 GW έως το 2030 μετά την αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε προώθηση έργων 600 MW για το 2025.

Παράλληλα ο Όμιλος αναζητά περιπτώσεις για έργα ΑΠΕ σε χώρες όπου έχει παρουσία ήδη όπως η Κύπρος και τα Βαλκάνια ενώ αναζητά και εταίρο για την ανάπτυξη δράσης σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Επίσης, ο Όμιλος ΕΛΠΕ τρέχει δυο έργα για αποθήκευση ενέργειας, ενα 125 MW δίπλα στο έργο των 204,3 MW που εγκαινιάστηκε χθες στην Κοζάνη και άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα, που αθροιστικά έχουν ισχύ 125 MW.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΛΠΕεξορύξειςΣιάμισιηςΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα