Εμβολιασμοί: Απόλυση και πρόστιμο €5.000 σε όσους εκδίδουν και λαμβάνουν πλαστό πιστοποιητικό

22:34 9/9/2021 - Πηγή: Reporter

«Πριν την λήψη της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών οι υγειονομικοί του ΕΣΥ ήταν εμβολιασμένοι σε ποσοστό 80%. Πλέον το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 95% γεγονός το οποίο δείχνει ότι το μέτρο αποδίδει».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο MEGA το βράδυ της Πέμπτης (9/9) και τόνισε ότι υπάρχει ανταπόκριση από μερίδα εργαζομένων και για το μέτρο της δεύτερης ευκαιρίας καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε ότι οι περίπου 5.500 αναστολές

δημιουργούν αρρυθμίες στο ΕΣΥ οι οποίες όμως θα αντιμετωπιστούν καθώς υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες που έχουν εμβολιασμένο το σύνολο (100%) του προσωπικού τους.

Παράλληλα, τόνισε πως θα τιμωρούνται με απόλυση και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ όσοι εκδίδουν ή λαμβάνουν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά ασφαλές ως πολύ ασφαλές. Και η λειτουργία του δεν έθεσε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε οποιαδήποτε περιοχή μιλάμε, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σύστημα δεν παραβιάζεται. Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις» σημείωσε, κάνοντας λόγο ότι υπάρχουν λίγες περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πρόστιμο και σε αυτόν που λαμβάνει πλαστό πιστοποιητικό

«Η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, αν κριθεί ότι κάνει αυτή την πράξη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει είναι απόλυση και ποινή 5.000 ευρώ. Και σε αυτόν που δίνει το πιστοποιητικό και σε αυτόν που το λαμβάνει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα ανέφερε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν σκληρότερα μέτρα από το πρόστιμο μετά από έλεγχο.

Σε σχέση με την αναστολή των υγειονομικών και τα κενά που έχουν προκύψει, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως θα καλυφθούν από μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων, ενώ παραδέχτηκε ότι είναι πιο δύσκολο να βρεθούν γιατροί και νοσηλευτές που θα αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους.

Έκανε λόγο, μάλιστα, ότι απέδωσε το μέτρο «δεύτερης ευκαιρίας» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. «Εμβολιάστηκαν υγειονομικοί 1,2,3 Σεπτεμβρίου αρκετοί υγειονομικοί. Πίστευαν ότι η πολιτεία θα κάνει πίσω».

Θάνος Πλεύρηςυποχρεωτικότητα εμβολιασμώναναστολές συμβάσεωνπλαστά πιστοποιητικά
Keywords
Τυχαία Θέματα