Εν αναμονή των «μαύρων» προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη

Σήμερα αναμένεται να δώσει την πρόβλεψή του για την πορεία της παγκόσμιας αλλά και της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προφανώς η ύφεση θα είναι κεντρικό σημείο στις προβλέψεις με βάση και όσα έχει πει επανειλημμένα η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ίδια προκάλεσε άισθηση με τις δηλώσεις της πριν λίγες μέρες. «Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ

δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να ακινητοποιείται», είπε και προσέθεσε: «Αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας, μια μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και απαιτεί από εμάς να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Γκεόργκιεβα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτή η κρίση δεν έχει προηγούμενο, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη και είναι πολύ χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09», είπε.

Στο μεταξύ χτες ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βαθιά ύφεση ενώ προχτές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μίλησε για ύφεση έως 10% το 2020 με την κρίση να στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες κάθε μήνα λόγω των μεγάλων απωλειών από τις εισπράξεις στον τουρισμό (19 - 20 δισ. ευρώ).

Αντίστοιχα είναι και τα σχόλια που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ο γνωστός μας Πόουλ Τόμσεν. Λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί αναφέρει σε ανάλυσή του ότι κάθε μήνας lock out «κόβει» 3% από το ΑΕΠ.

Σύμφωνα, επίσης, με έκθεση του ΟΟΣΑ, προβλέπεται επίπτωση έως -35% του ΑΕΠ, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την αρχική άμεση επίπτωση των shutdown στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊόυ.

Όπως καταγράφεται στην ανάλυση, η αρχική άμεση επίπτωση των shutdown μπορεί να είναι μια μείωση του επιπέδου της παραγωγής από ένα πέμπτο μέχρι ένα τέταρτο σε πολλές οικονομίες, με τις δαπάνες των καταναλωτών να μειώνονται δυνητικά κατά περίπου ένα τρίτο.

Τονίζεται, δε, πως αυτή είναι μόνο η αρχική επίπτωση στο επίπεδο της παραγωγής και η επίπτωση για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του μεγέθους και της διάρκειας των εθνικών shutdowns, την έκταση της μειωμένης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και την ταχύτητα με την οποία θα αρχίσουν να αποδίδουν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Για την Ελλάδα, η δυνητική αρχική επίπτωση που θα έχουν στη δραστηριότητα τα μερικά ή ολοκληρωτικά shutdown ως ποσοστό του ΑΕΠ σε συνεχείς τιμές, πλησιάζει το -35%, όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τόσο μεγάλη επίπτωση, διότι ο τουρισμός, η εστίαση και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα από τα shutdown, φαίνεται να έχουν υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ. Η ανάλυση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σε χώρες όπου τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, οι επιπτώσεις θα είναι πιο βαριές.

Στο μεταξύ η Goldman Sachs σε έκθεσή της αναφέρει ότι το τρέχον τρίμηνο η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008,

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπολογίζει ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν στη συνέχεια παραμένει ανοιχτό ερώτημα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής ή πότε θα μπορούμε και πάλι να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Γιώργος Αλεξάκης

ΔΝΤπαγκόσμια οικονομίαπαγκόσμια ανάπτυξηκορονοιόςελληνική οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα