Εναλλαγές ψυχολογίας και προσήμων

Η σημερινή διόρθωση της Ελληνική αγοράς, ακολουθεί τις εναλλαγές ψυχολογίας τόσο στην εγχώρια όσο και στις Διεθνείς αγορές. Παρά το εντεινόμενο και συνεχιζόμενο τύπωμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών για να κλείσουν τις διαρροές από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη παγκόσμια οικονομία, αυτά δεν λύνονται απλώς μεταθέτονται ή κρύβονται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Ως αναφορά την Ελληνική αγορά, η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών αντικαταστάθηκε από μερική απαισιοδοξία, όσο γίνεται αντιληπτό

ότι οι απώλειες από τον τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή. Επιπλέον η δυσκολία να διοχετευτεί ρευστότητα & πόροι άμεσα στις επιχειρήσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για νέα κόκκινα δάνεια, εντείνει τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας. Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης, δεν μειώνουν την ανησυχία, ότι τα απαραίτητα κεφάλαια ,οι πληττόμενες χώρες στην καλύτερη περίπτωση θα τα δουν το 2021 και βλέπουμε..

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά, παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα με το 10-ετές κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,30%.

Αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου έδειχνε να αλλάζει από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, έγκυρη παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες ΓΔ και 1650-1660 FTSE δεν επιτεύχτηκε ποτέ. Επιπλέον η προσπάθεια δημιουργίας ανοδικής σφήνας, τόσο σε δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή..

Έτσι για τον ΓΔ τα νέα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 660, 640, 628, 612 & 590 μονάδες, με το ΚΜΟ 25ημ. EXPO (648) να λειτουργεί υποστηρικτικά. Αντίστοιχα οι κοντινές αντιστάσεις πλέον εντοπίζονται στις 672, 680, 692 & 705 μονάδες.

Στον FTSE25 οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 1590, 1565, 1530 & 1510 μονάδες, με τον ΚΜΟ EXPO 25 ημερών(1566) & 50 ημερών (1569) να δημιουργούν ανάχωμα τεχνικών στηρίξεων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1613, 1630, 1650 & 1670 μονάδων.

Συμπερασματικά, οι εναλλαγές προσήμων οφείλονται κυρίως στην αλλαγή ψυχολογίας των επενδυτών, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του Covid-19, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Διεθνή οικονομία.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να φθάσουν στην πραγματική οικονομία. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που τεχνηέντως κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). Χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιωθεί ότι η «λύση κοπής χρήματος» θα είναι το «απόλυτο σωσίβιο» της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Αμερικανικής αγοράς, που λόγω και των επερχόμενων εκλογών εκτελεί το απόλυτο Zombie Rally.

Το αυξημένο volatility των αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντας μας την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα, ψάχνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε επιμέρους προεπιλεγμένες ποιοτικές μετοχές, αυξημένης ρευστότητας, υψηλής κερδοφορίας & ποιοτικού διαχρονικού management.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Λουκάς ΠαπαϊωάννουCorporate AdvisorFast Finance ΑΕΠΕΥΧρηματιστήριο Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα