Επαγγελματίες: Νέο σύστημα φορολόγησης- Τέλος στα «κόλπα» μείωσης του τζίρου

Οριστικό τέλος στα κόλπα με τις φουσκωμένες δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για να μειώσουν τον τζίρο και την τελική φορολογική επιβάρυνση, μπαίνει με τον μηδενισμό -στην πράξη- των επιτρεπτών ορίων απόκλισης, έως το τέλος του χρόνου.

Έως και την 30η Σεπτεμβρίου τα περιθώρια για αποκλίσεις φτάνουν το 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα, ενώ από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024 οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα μηδενίζονται, Στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Από το νέο έτος, η φορολόγηση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων (my DATA), εξέλιξη η οποία θα φέρει ανατροπές και στα τεκμήρια και στους φόρους επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέραν αυτών που θα διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.

Η απόλυτη χρήση των δεδομένων της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ανοίγει τον δρόμο για τη χάραξη νέας πολιτικής στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, το στίγμα της οποίας αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις στον τρόπο φορολόγησης 730.000 ελευθέρων επαγγελματιών με ένα, όπως θα υποστηρίξει, νέο σύστημα, πιο δίκαιο και περισσότερο λειτουργικό και χωρίς καμία παρέκκλιση από τον στόχο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με επίκεντρο το κενό στο ΦΠΑ, που θα επιτρέψει την είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στο φόρο.

Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, οι διορθώσεις θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου με βάση τον οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζεται, επίσης, να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους για κούρεμα του φόρο-λογαριασμού.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Η τεκμαρτή φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων, αποτελεί ουσιαστικά ενδιάμεσο (βραχύβιο) μέτρο, πριν την οριστική κατάργησή του από το 2026, καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών από την επόμενη χρονιά θα γίνεται μόνο με βάση τα δεδομένα των myDATA, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται λόγος διατήρησης.

#ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ #φορολόγηση #Φορολογία #σύστημα #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ_ΕΛΕΓΧΟΣ #myDATA #δαπάνες #αποκλίσεις #τζίρος
Keywords
Αναζητήσεις
epangelmaties-neo-systima-forologisis--telos-sta-kolpa-meiosis-tou-tzirou.htm
Τυχαία Θέματα