Επένδυση σε οικοσυστήματα τοπικής επιχειρηματικότητας-Ευκαιρίες χρηματοδότησης για ενθάρρυνση της καινοτομίας

Τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ενθάρρυνση της καινοτομίας πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, μέσω και της επένδυσης σε οικοσυστήματα τοπικής επιχειρηματικότητας, όπως ανέφεραν ομιλητές κατά τη διάρκεια του Olympia Forum IV .

Κυριαζής: Να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχει η έρευνα και να τα κάνουμε επιχειρηματικότητα

Ο Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Κυριαζής μίλησε για την αναβάθμιση του

ρόλου της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας κυρίως πως από τότε που ο τομέας αυτός πήγε στο συγκεκριμένο υπουργείο η Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα πρωτοπόρα στην έρευνα . «Η Ελλάδα έχει κάνει θαύματα στην έρευνα και αυτά πρέπει να τα κάνουμε πράξη. Η καινοτομία είναι ο δεύτερος πυλώνας, αυτόν προσπαθούμε να αναπτύξουμε. Δεν θέλουμε την έρευνα για την έρευνα για να γίνονται κάποια διδακτορικά. Ναι να υπάρχουν και αυτά, αλλά θέλουμε τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται να έχουν εφαρμογή.

Είπαμε θα πάμε στον τομέα της καινοτομίας. Μία καλή ερευνητική ιδέα θέλουμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχει η έρευνα και να τα κάνουμε επιχειρηματικότητα και να μπουν στην οικονομία να μπουν στην ανάπτυξη. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε σε διαβούλευση και σκεφτόμαστε να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα θέλουμε εφαρμοσμένη έρευνα ώστε να επιστρέψουμε τους νέους στον τόπο τους» ανέφερε ο κ. Κυριαζής.

Μιλώντας για την σύνδεση μεταξύ της έρευνας και των επιχειρήσεων, ο Γεν. Γραμματέας σημείωσε ότι «ο βασικός στόχος είναι να συνδέσουμε την έρευνα και την καινοτομία με τις επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα με ορισμένες αλλαγές. Έχουμε ακούσει τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, τους ακαδημαϊκούς. Είναι ένα πρόγραμμα 300 εκ. ευρώ. Διαθέτει Τέσσερις πυλώνες για ενίσχυση μικρομεσαίων, συνεργασίες επιχειρήσεων σύνδεση πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επίσης ενίσχυση αριστείας – επιχειρήσεις που έχουν κατέβει σε ερευνητικά προγράμματα. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Ακολουθούν κι άλλα».

Κόλλιας: Η παραγωγή του έργου σε ό,τι αφορά την έρευνα είναι πολύ σημαντική

«Η παραγωγή του έργου σε ό,τι αφορά την έρευνα είναι πολύ σημαντική. Το επόμενο βήμα είναι η μετουσίωση στην πράξη όλων όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Οι start up είναι ένα βήμα. Η Ελλάδα προσπάθησε να ενσωματώσει τις εταιρείες αυτές», είπε αρχικά από την πλευρά ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Παράλληλα, ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι στόχος του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι να παρακολουθεί τις κυψέλες επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα που θα φέρουν σε επαφή τις επιχειρήσεις οι οποίες από την έρευνα θα βρουν και θα προκύψουν νέα προϊόντα και φυσικά η χρηματοδότηση, κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει σε όλη την Περιφέρεια.

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «το υπουργείο έχει προσπαθήσει να έρθουν χρηματοδότες και προσπαθεί με εργαλεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων να ενισχύσει τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλές ιδέες που έμειναν στα χαρτιά αλλά όσο επενδύουμε στο κεφάλαιο αυτό μόνο να κερδίσουμε μπορούμε» και πρόσθεσε πως υπάρχει η σκέψη για την δημιουργία πλατφόρμας που κάθε επιχείρηση μπορεί να εισέρχεται και την ίδια στιγμή να της δείχνει ποια χρηματοδοτικά εργαλεία, σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι διαθέσιμα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑέρευναΚόλλιαςκαινοτομίαΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
ependysi-se-oikosystimata-topikis-epicheirimatikotitas-efkairies-chrimatodotisis-gia-entharrynsi-tis-kainotomias.htm
Τυχαία Θέματα