Επέστρεψε στην Τεχεράνη η Ιρανή αθλήτρια που δεν φόρεσε χιτζάμπ

Η Ιρανή αναρριχήτρια Elnaz Rekabi, επέστρεψε στο Ιράν μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε για το γεγονός ότι δεν φόρεσε την χιτζαμπ της κατά τη διάρκεια αγώνων στη Νότια Κορέα.

Η πτήση της Ρεκάμπι που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε νωρίτερα από το προγραμματισμένο, πυροδότησε φόβους για την ασφάλειά της σε μια χώρα που πιέζει συστηματικά τους ακτιβιστές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κάνοντας συχνά αυτό που οι οργανώσεις δικαιωμάτων περιγράφουν ως εξαναγκαστικές ομολογίες στην κρατική τηλεόραση.

Σε

μια ανάρτηση στο Instagram, σε έναν λογαριασμό που αποδίδεται στον Ρεκαμπί, υποστηρίχθηκε ότι το να μην φοράς χιτζάμπ στη Νότια Κορέα ήταν «ακούσιο». Ωστόσο, δεν ήταν αμέσως σαφές εάν έγραψε την ανάρτηση και αν έγινε υπό πίεση.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί για να υποδεχτεί τον Ρεκαμπί στο σπίτι την Τετάρτη.

Έφτασε μάλιστα την ίδια στιγμή που οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου μπήκαν στην πέμπτη εβδομάδα. Η αστυνομία ηθικής του Ιράν, επιφορτισμένη με την επιβολή αυστηρών κωδίκων σχετικά με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά είχε συλλάβει την 22χρονη επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και φορούσε στενά τζιν.

ΙΡΑΝΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑΧΙΤΖΑΜΠΤεχεράνη
Keywords
Τυχαία Θέματα