Επέτειος 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας
Πριν από ακριβώς 100 χρόνια ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε την «Τουρκική Δημοκρατία», με σαφή φιλοδυτικό προσανατολισμό. Σήμερα όμως η ιστορική του παρακαταθήκη κινδυνεύει.
Θα γίνουν τελικά επίσημοι εορτασμοί; Επί εβδομάδες ολόκληρες αυτή η απορία βασανίζει τους Τούρκους και ιδιαίτερα τους θιασώτες του λαϊκού, κεμαλικού κράτους, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη σύγχρονη Τουρκία, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι άραγε κάτι που επιθυμεί να εορτάσει η συντηρητική, ισλαμική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν;
Μέχρι πρότινος δεν είχε γνωστοποιηθεί
Ο Ερντογάν στη θέση του Ατατούρκ;
«Ο αιώνας της Τουρκίας» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα, με το οποίο ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου. Έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία και επιθυμεί να παραμείνει άλλα πέντε. Η Μπεάτε Άπελτ, επικεφαλής του Πολιτικού Ιδρύματος «Φρίντριχ Νάουμαν» στην Τουρκία, θεωρεί πράγματι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε συνεχείς συμβολισμούς, επιδιώκοντας μία αναγνώριση αντίστοιχη με αυτή που η ιστορία επιφυλάσσει σήμερα στον Ατατούρκ.
Εκεί αποβλέπει και το σύνθημα «Ο αιώνας της Τουρκίας»: Ο Ατατούρκ είναι αυτός που εμπνεύστηκε το εγχείρημα του σύγχρονου κράτους, αλλά ο Ερντογάν (θεωρεί ότι) είναι εκείνος που ολοκληρώνει την υλοποίησή του, αναφέρει η Μπεάτε Άπελτ, μιλώντας στην DW. Η ίδια κάνει λόγο για μία «εντεινόμενη δυσαρέσκεια» πολλών Τούρκων, καθώς η επέτειος δεν εορτάζεται με τη μεγαλοπρέπεια που θα άρμοζε στο ιστορικό γεγονός, ενώ πολλές εκδηλώσεις προσλαμβάνουν θρησκευτικό χαρακτήρα, κάτι που επίσης δεν συνάδει με την παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας είχε καθιερώσει αυστηρό διαχωρισμό θρησκείας και κράτους, καταργώντας το Χαλιφάτο και τις θρησκευτικές αδελφότητες. Αντιθέτως ο Ερντογάν, από τότε που ανήλθε στην εξουσία, επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στις ομάδες αυτές. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο ίδιος ποτέ δεν αναφέρεται στον ιδρυτή του κράτους με την πλήρη ονομασία του («Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ»), παρά μόνο κάνει λόγο για τον «βετεράνο Μουσταφά Κεμάλ». Το «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας όλων των Τούρκων», παραλείπεται. Μάλιστα σε κύκλους του κυβερνώντος κόμματος AKP ακούγονται απαξιωτικά σχόλια για ορισμένες συνήθειες του Ατατούρκ, όπως η ελευθεριότητα στην προσωπική του ζωή και η ροπή του προς το αλκοόλ.
Εφιάλτης του Ερντογάν η Τουρκία του Κεμάλ
Ο ιδρυτής του νέου κράτους ονειρευόταν μία Τουρκία σύγχρονη και φιλοδυτική, χωρίς θρησκευτικές εξαρτήσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια επέβαλε πολλές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Θέσπισε το λατινικό αλφάβητο, αντί του αραβικού. Εισήγαγε σύγχρονη νομοθεσία, με βάση τα δυτικά πρότυπα. Καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Είχε προβλέψει ακόμη και νομοθεσία για τα καπέλα που επιτρέπονται στο νέο κράτος, αναγκάζοντας τους Τούρκους να αποχωριστούν το φέσι και το τουρμπάνι, για να φορέσουν ημίψηλο ή άλλα ευρωπαϊκά μοντέλα, όπως στο Λονδίνο ή το Παρίσι.
Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται σήμερα με τον Κεμάλ. Αλλά στην πραγματικότητα, επισημαίνει ο Σαλίμ Τσεβίκ, επιστημονικός συνεργάτης του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) στο Βερολίνο, την εποχή εκείνη ο Ατατούρκ και οι συνοδοιπόροι του είχαν κυρίως έναν στόχο: Να αποτρέψουν την ολοκληρωτική ήττα, να διασώσουν ό,τι απέμεινε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να ιδρύσουν ένα νέο κράτος που θα μπορεί να αντιμετωπίζει επιθέσεις από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό της χώρας. «Και αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό», λέει ο Τσεβίκ.
Σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του τουρκικού κράτους. Μάλιστα η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί σε περιφερειακή δύναμη, συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και άλλες διεθνείς συμμαχίες. «Ιδιαίτερα στον χώρο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», επισημαίνει η Μπεάτε Άπελτ από το πολιτικό Ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν. Η ίδια θεωρεί ότι και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σε θέση να αναλάβει διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, για παράδειγμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως φάνηκε και στο ζήτημα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ή ακόμη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Όμως ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε διακηρύξει και έναν ακόμη στόχο, εκείνον της «φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής». Το νέο κράτος θα παρέμενε μακριά από πολεμικές περιπέτειες, ώστε να διαφυλάξει την επικράτειά του. Έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Με εξαίρεση την Κύπρο στη δεκαετία του `70 μάλλον ναι, λέει ο αναλυτής Τσαβίκ. Ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του απέφευγε να εμπλακεί σε πολέμους, υποστηρίζει. Η «Αραβική Άνοιξη» άρχισε να αλλάζει τα σχέδιά του, φέρνοντας τον Ερντογάν σε αντιπαράθεση με ορισμένες αραβικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο Τσαβίκ, παρατηρείται ένας «πιο επιθετικός τόνος» και μία «εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση».
ΕρντογάνΚεμάλ Ατατούρκ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γάζα: Λεηλατήθηκαν αποθήκες του ΟΗΕ - "Καταρρέει η δημόσια τάξη"
- Φορολογικό ν/σ: Ποιοί επαγγελματίες θα "πληρώσουν τη νύφη"
- Πιερία: Τραυματισμός γυναίκας από πτήση ελικοπτέρου του Λιμενικού
- Goodbye, Chandler Bing: Οι αντιδράσεις για τον πρόωρο θάνατο του Μάθιου Πέρι
- Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας στην αγορά: Εισροή κεφαλαίων, ομόλογα και μετοχές
- Prem Watsa: Ο φιλέλληνας επενδυτής που στήριξε την Ελλάδα στα δύσκολα
- Δοκιμή MG EHS 1.5T: Η εξαίρεση στον κανόνα
- Θεσσαλονίκη: «Μύρισε Χριστούγεννα» με τιμές – χρυσάφι – Πόσο κοστίζουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα
- Νέα Υόρκη: Μαζική διαδήλωση στο Μπρούκλιν ενάντια στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
- ΟΗΕ: Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται «όλο και πιο απελπιστική»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Απρόσμενο τετ α τετ του Κασσελάκη με τον Μπουτάρη
- Πώς ο ΑΔΜΗΕ θα εξάγει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο Ισραήλ
- Μητσοτάκης για Alpha-UniCredit: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας
- Το Ισραήλ ξεπέρασε τις «κόκκινες» γραμμές, λέει το Ιράν
- Έρχονται νέες πληρωμές 1,22 δισ. ευρώ- Ποιους αφορούν
- Ν. Παπανδρέου για Κασσελάκη: Φέρνει έναν φρέσκο «αέρα» στην πολιτική
- Επέτειος 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας
- Μαρινάκης: Η Ελλάδα αξιόπιστος συνομιλητής για τη Μέση Ανατολή
- Νύχτα έντασης στα Εξάρχεια- Καταγγελία για σοβαρό ξυλοδαρμό 16χρονης
- Αποκαθίστανται σταδιακά η τηλεφωνία και το internet στη Γάζα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Επέτειος 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας
- Το Ισραήλ ξεπέρασε τις «κόκκινες» γραμμές, λέει το Ιράν
- Ν. Παπανδρέου για Κασσελάκη: Φέρνει έναν φρέσκο «αέρα» στην πολιτική
- Μητσοτάκης για Alpha-UniCredit: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας
- Μαρινάκης: Η Ελλάδα αξιόπιστος συνομιλητής για τη Μέση Ανατολή
- Απρόσμενο τετ α τετ του Κασσελάκη με τον Μπουτάρη
- Έρχονται νέες πληρωμές 1,22 δισ. ευρώ- Ποιους αφορούν
- Πώς ο ΑΔΜΗΕ θα εξάγει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο Ισραήλ
- Νύχτα έντασης στα Εξάρχεια- Καταγγελία για σοβαρό ξυλοδαρμό 16χρονης
- Αποκαθίστανται σταδιακά η τηλεφωνία και το internet στη Γάζα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φορολογικό ν/σ: Ποιοί επαγγελματίες θα "πληρώσουν τη νύφη"
- «Κτίριο Νόμπελ», όχι στη Σουηδία… στο Χαλάνδρι!
- Μητσοτάκης: Προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις και τη συστηματική δουλειά για να γίνουμε Ευρώπη
- Ισραήλ: Κλιμακώνει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα - Αντίδραση του Γκουτέρες
- Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 3 Νοεμβρίου
- Μέγαρο Μαξίμου: Σαφές σχέδιο με ορίζοντα τετραετίας για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις
- Το Ισραήλ ετοιμάζει την πολιορκία της Γάζας: Αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών που μπαίνουν στον θύλακα (tweets)
- Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Το Ισραήλ ζήτησε άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς
- Η δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα – «Είμαστε ακόμα στην αρχή» τονίζει το Ισραήλ