Επικήδειοι Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη για την «κληρονομιά» του Σημίτη

17:28 9/1/2025 - Πηγή: Reporter

Οι επικήδειοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη στην κηδεία του Κώστα Σημίτη είχαν ενδιαφέροντα μηνύματα για το πολιτικό γίγνεσθαι του σήμερα. Μέσα από τις αναφορές τους στο παρελθόν, την πολιτική διαδρομή και την παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

διεκδίκησαν την πολιτική "κληρονομιά" του εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργού.

Ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σαφές πως προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στο κεντρώο προφίλ του και το ρόλο του ως προέδρου της ΝΔ. Θέλησε να τιμήσει δηλαδή τον Κώστα Σημίτη (τον οποίο προφανώς θαυμάζει), αλλά και να μην ενοχλήσει όσους εντός της ΝΔ τον θεωρούν ακόμα και σήμερα "αντίπαλο" ή "αρχιερέα της διαπλοκής". Γι' αυτό και από την αρχή του επικήδειου λόγου του ο Πρωθυπουργός θέλησε να διευκρινίσει πως ο θεσμικός του ρόλος είναι αυτός που του επιβάλλει την παρουσία του στην κηδεία. "Η θεσμική μου θέση επιβάλλει να τον τιμήσω όπως του αξίζει", τόνισε στην εισαγωγή του.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του επανέλαβε πολλές φορές πως υπάρχουν δεδομένες πολιτικές διαφωνίες με τον Κώστα Σημίτη, αλλά και λάθη στην περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν "χάρισε" στο ΠΑΣΟΚ την υιοθέτηση του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Έκανε λόγο για εθνικές στιγμές στις οποίες "συναντήθηκαν" οι δύο παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).

Δεν μπορούμε, επίσης, να μην παρατηρήσουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάποιες αναφορές που τροφοδοτούν τον "μύθο" που θέλει τη δική του πρωθυπουργική θητεία να έχει συγγενικά χαρακτηριστικά με αυτή του Κώστα Σημίτη. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις τρεις παρακαταθήκες του Κώστα Σημίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα εξής:

«Η πρώτη είναι η πίστη του, η αταλάντευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και η διαρκής προσπάθεια του η Ελλάδα να συγκλίνει με τα πιο ανεπτυγμένα, τα πιο δυναμικά κράτη της ηπείρου μας». Θυμίζουμε πως το μότο Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές ήταν η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Και συνέχισε:

«Η δεύτερη ήταν ο τρόπος διακυβέρνησης του, με πρωταγωνιστή το περίφημο μπλοκάκι, τις σημειώσεις δηλαδή, όπου καταγράφονταν μεθοδικά οι προτεραιότητες που από διακηρύξεις έπρεπε να γίνουν πράξεις. Μια απόδειξη της σημασίας που πρέπει κάθε ηγέτης να δίνει στον σχεδιασμό, στην επίπονη δουλειά και τον έλεγχο, με στόχο πάντα το μετρήσιμο αποτέλεσμα». Περιττό να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφημίζει από το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο τους μπλε φακέλους με τους οποίους παρακολουθεί τις επιδόσεις των υπουργών του.

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε «στην τρίτη ιδιότητα του Κώστα Σημίτη, αυτή του πολιτικού που δίπλα στα καθημερινά πολιτικά του καθήκοντα έβρισκε πάντα χρόνο να διαβάζει, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί θέατρο ή να συναντά γόνιμους συνομιλητές, αλλά και εκείνου που ως ανθρώπινος χαρακτήρας αγάπησε αληθινά τον ρόλο του απλού συζύγου και του πατέρα». Κάτι μας θυμίζει και αυτό...

Οι μπηχτές του Ανδρουλάκη

Ακολούθως, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το λόγο και σε πιο προσωπικό ύφος κατέστησε σαφές πως ο Κώστας Σημίτης ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ. Αποθέωσε τις πολιτικές του παρακαταθήκες και τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός περνάει με το θάνατό του στο πάνθεον των Ευρωπαίων πολιτικών.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε επίσης πως τόσο η είσοδος στην ΟΝΕ, όσο και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό δεν είναι επιτυχίες "από κοινού" με τη ΝΔ, αλλά επιτυχίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Το πιο αιχμηρό κομμάτι του επικήδειου λόγου του ήταν αυτό στο οποίο έδωσε ουσιαστικά τον ορισμό του εκσυγχρονισμού και παρότι δεν κατονόμασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλησε ξεκάθαρα να περάσει το μήνυμα ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι πραγματικός εκσυγχρονιστής.

Διαβάστε και θα καταλάβετε:

«Σταθερές του προτεραιότητες ήταν το ισχυρό κοινωνικό κράτος, η στήριξη του κόσμου της εργασίας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική. Έδωσε πνοή στα δημόσια πανεπιστήμια όλης της χώρας. Στήριξε τη δημόσια υγεία με 11 νέα νοσοκομεία και εφάρμοσε μόνιμες κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως το ΕΚΑΣ και η Βοήθεια στο Σπίτι. Προήγαγε τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνταγματική κατοχύρωση των ανεξάρτητων αρχών, την ίδρυση των ΚΕΠ και την προώθηση πλήθους μεταρρυθμίσεων που βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών.

Γιατί εν τέλει ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι ολόπλευρος. Δεν σημαίνει μόνο οικονομική πρόοδο. Σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση των θεσμών και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του κράτους δίκαιου. Σημαίνει διαφάνεια και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων, δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη και όχι διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πραγματικός εκσυγχρονισμός σημαίνει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που στηρίζει τον κόσμο της εργασίας. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη και όχι για την πελατειακή νομή τους από ισχυρά συμφέροντα».

Καθένας και καθεμία καταλαβαίνει ότι αναλύοντας τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να αναδείξει τις αδυναμίες του επονομαζόμενου "πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού" του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#Μητσοτακης #Ανδρουλάκης #Σημίτης #ΚΗΔΕΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
epikideioi-mitsotaki--androulaki-gia-tin-klironomia-tou-simiti.htm
Τυχαία Θέματα