Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της επιστροφής πλησιάζει

Στο «δρόμο» είναι η έκδοση μιας σειράς από αποφάσεις για κάθε γύρο Επιστρεπτέας προκαταβολής και αναπόφευκτα όλοι οι εμπλεκόμενοι αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι για τις πληρωμές. Ο συνδυασμός των υποχρεώσεων από λογαριασμούς ενέργειας και τα κεσάτια που φαίνεται να έχει η αγορά δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο σε πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ειδικά του εμπορίου.

Οι αποφάσεις αναμένεται να είναι 7 όσοι και οι κύκλοι της Επιστρεπτέας και βέβαια επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής θα εκδοθούν για κάθε επιχείρηση που πήρε και από τις 7 ενισχύσεις.

Αμέσως μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών

οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν για κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή κερδίζοντας έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού ή αποπληρώσουν το χρέος σε έως 96 μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Στην περίπτωση, δε, της εφάπαξ επιστροφής του ανωτέρω επιστρεπτέου ποσού μετά την καταβολή του και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί εμπρόθεσμα, μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022, το ποσό της έκπτωσης του 15% προσαυξάνει το μη επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης το οποίο είναι αφορολόγητο, ενώ το ποσό της επιστροφής μειώνει το χορηγηθέν ποσό της ενίσχυσης.

Πότε έρχονται τα «μπιλιετάκια»;

Αναπόφευκτα λοιπόν έως τα μέσα Ιουνίου θα σταλεί ο λογαριασμός σε 700.000 δικαιούχους ενώ επιχειρήσεις που παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και απειλούνται με βαριά πρόστιμα.

Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα τρέχουν έλεγχοι και βέβαια δεν αποκλείεται και πάλι να βρεθούν «λαβράκια» όπως στο παρελθόν.

Βεβαια η προσοχή εστιάζεται σε όσους έλαβαν το κρατικό δάνειο και δεν τήρησαν τους όρους ή υπέβαλλαν ψευδή στοιχεία ή έλαβαν μεγαλύτερη ενίσχυση από αυτή που δικαιούνταν. Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά και μάλιστα εντόκως από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.

Κούρεμα ποσών οφειλής

Υπενθυμίζεται ότι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

- το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

- το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τα ποσά από τους κύκλους της επιστρεπτέας είναι κουρεμένα έως 75% σε σχέση με το ύψος της ενίσχυσης και συνολικά από τα 8,3 δισ. ευρώ θα επιστραφούν 3 δισ. ευρώ ενώ εισπράξιμα από το δημόσιο θεωρούνται περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Οι πυρόπληκτοι

Απαλλάσσονται πλήρως από την επιστροφή του κρατικού δανείου οι επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από 1η Μαΐου ως και 2 Σεπτεμβρίου 2021.

Επιστρεπτέα προκαταβολήεπιστροφήπληρωμές
Keywords
Τυχαία Θέματα