Επιστροφή στην «κανονικότητα» για τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις– Τι έρχεται
Επανέρχεται το φορο-πέναλτι 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις από τη νέα χρονιά, καθώς μαζί με τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται ότι τεκμήρια και ποσοστά ηλεκτρονικών συναλλαγών είχαν παγώσει για φέτος
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται, από στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι απαλλαγές στα τεκμήρια και οι εκπτώσεις στο μέτρο των αποδείξεων ίσχυσαν μόνο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και δηλώθηκαν φέτος στην Εφορία. Αντίθετα από το 2022, εκτός απροόπτων, προβλέπεται πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά του πλαισίου για το αφορολόγητο για το πλαστικό χρήμα και τα τεκμήρια.
Βέβαια οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Πάντως η πορεία φέτος των ηλεκτρονικών συναλλαγών δείχνει ότι υπήρξε ανάταξη της ζήτησης και άρα δε φαίνεται να καταγράφεται κάποιο πρόβλημα σε σχέση με πέρυσι, όπου πολλοί δε συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις κι έτσι απηλλάγησαν από τη σχετική υποχρέωση.
Να σημειωθεί ότι με βάση όσα ισχύουν κανονικά, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.
Κίνητρα
Επίσης με νομοσχέδιο που θα προωθηθεί άμεσα προβλέπονται κίνητρα και εκπτώσεις 30% από το εισόδημα εφόσον οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Το συγκεκριμένο μέτρο, που είναι ένα από τα δυο που εξετάζονται με αιχμή κλάδους υψηλής παραβατικότητας, εντάσσεται στη «φαρέτρα» μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και αφορά την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ειδικά σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών όπως υπηρεσίες ψυκτικών- κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίας.
Το ανώτερο ποσό δαπανών που μπορεί να εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημα είναι 5.000 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε πληρωμές με πλαστικό χρήμα συνολικού ύψους 16.700 ευρώ.
Για παράδειγμα εφόσον ένας φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 50.000 ευρώ κάνει με ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγές με επαγγελματίες από κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 16.700 ευρώ θα τους αφαιρείται το 30% της δαπάνης των 16.000 ευρώ, δηλαδή 5.000 ευρώ, από το φορολογητέο εισόδημά του. Έτσι θα μειώνεται στα 45.000 ευρώ.
Εναλλακτικά ένας φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει ηλεκτρονικά μια αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 18.500 ευρώ.
Μπόνους στις αποδείξεις
Επίσης με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης και το άλλο βασικό μέτρο που προωθείται, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας.
Στόχος της δράσης αυτής είναι να μειωθεί αφενός τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών που παρέχουν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και αφετέρου να δώσει μια διέξοδο σε πιο ηλικιωμένους να καλύψουν το απαιτούμενο όριο 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει 1 στους 3 ηλικιωμένους (31%) που δεν κατάφεραν να πιάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών το 2020.
Τεκμήρια
Αντίστοιχα και φέτος θα ισχύσουν τα τεκμήρια σε αντίθεση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:
Οι κατοικίες: το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.Τα αυτοκίνητα: το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας. Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσόν των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσόν των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Γιώργος Αλεξάκης
ηλεκτρονικές αποδείξειςτεκμήριαφοροι- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιοι είναι οι 11 Έλληνες εφοπλιστές και παράγοντες που συγκαταλέγονται στους 100 πιο ισχυρούς του κόσμου!
- ΑΑΔΕ: Πώς δε θα χάσετε το επίδομα θέρμανσης
- Ταξιδέψαμε με Jeep Compass 4xe!
- Απροστάτευτη η Φέτα στην Ν. Αφρική, να μην γίνει το ίδιο με Καναδά
- Black Friday: Κάτω από τον πήχη οι εισπράξεις – Στο online οι προσδοκίες
- Μήπως να πάμε στον Β’ πυλώνα;
- Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν το ταχύτερο την Αιθιοπία
- Μετοχικές ανακατατάξεις στην Celestyal Cruises, η Searchlight Capital Partners απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό
- Η Sunlight επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη για τη δημιουργία βιώσιμης ενέργειας
- Κανονικά τα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- ΑΑΔΕ: Πώς δε θα χάσετε το επίδομα θέρμανσης
- Επιστροφή στην «κανονικότητα» για τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις– Τι έρχεται
- Pfizer: Το CDI Techdays 2021 «αποκάλυψε» το μέλλον
- Βαρόμετρο η μετάλλαξη Όμικρον για τους χειμερινούς προορισμούς
- Εθνική Ασφαλιστική: Διατήρηση της θετικής πορείας στο 9μηνο
- Noval Property: Το προφίλ της ομολογιακής έκδοσης
- Διευκολύνσεις της ΑΑΔΕ για τις αποπληρωμές χρεών- Νέα εγκύκλιος
- WIND Ελλάς: Αύξηση 7,4% στα έσοδα από υπηρεσίες το γ'τρίμηνο
- ΓΔΧΑ: Το κάτω όριο στην περιοχή των 830-850 μονάδων
- Πλεύρης:Σε 15 ήμερες θα έχουμε εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον
- Τελευταία Νέα Reporter
- Επιστροφή στην «κανονικότητα» για τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις– Τι έρχεται
- WIND Ελλάς: Αύξηση 7,4% στα έσοδα από υπηρεσίες το γ'τρίμηνο
- Δείχνουν αντίδραση οι ευρωαγορές- Στα «πράσινα» το άνοιγμα
- Pfizer: Το CDI Techdays 2021 «αποκάλυψε» το μέλλον
- ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου
- Διευκολύνσεις της ΑΑΔΕ για τις αποπληρωμές χρεών- Νέα εγκύκλιος
- Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος, προειδοποιεί ο ΠΟΥ
- Βαρόμετρο η μετάλλαξη Όμικρον για τους χειμερινούς προορισμούς
- ΑΑΔΕ: Πώς δε θα χάσετε το επίδομα θέρμανσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήριο – Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης με στήριξη από τράπεζες
- Πρόστιμο 40.000 ευρώ σε επιχείρηση για παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας
- Βρετανία: Κέρδη 9% για τη μετοχή της BT μετά από σενάρια εξαγοράς από την ινδική Reliance
- Θ. Σκυλακάκης στο OPEN: Τα δύο χρόνια πανδημίας κόστισαν 40 δισ. ευρώ - «Οχι» νέο lockdown
- Όμιλος Jumbo: Αυξημένα τα έσοδα και τα κέρδη στο εννεάμηνο του 2021
- ΣΕΒΚ: Σημαντική ανάκαμψη της κλωστοϋφαντουργίας - Τι ζητά από την κυβέρνηση
- Εκδήλωση για την Αγροτική Οικονομία στο Ηράκλειο την 1 Δεκεμβρίου
- ΣΕΒΚ: Ανάκαμψη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας στο εννεάμηνο
- Η Toyota αναβαθμίζει την Corolla
- Mermeren Kombinat: Στα 11,12 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο