Επιτροπή Θεσμών: Τι κατέθεσαν Καραμανλής, Γεραπετρίτης, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης
Την άποψη πως η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε εξέφρασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα (20/3) ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Υποδομών μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι στις 22:12 της μοιραίας νύχτας, μία ώρα πριν από την τραγωδία, ήταν κανονικά σε λειτουργία το σύστημα. Επομένως, όπως είπε, ο σταθμάρχης Λάρισας και μπορούσε και έπρεπε να χαράξει
Η αντιπολίτευση, πάντως αναφέρει πως ο κ. Καραμανλής αναφέρεται στον τοπικό πίνακα του σταθμάρχη και όχι στην τηλεδιοίκηση η οποία δεν λειτουργούσε. Την ώρα μάλιστα των καταθέσεων ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Λάρισα και επισκέφθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης μαζί με εργαζομένους του ΟΣΕ.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, πάντως, επέμεινε στην άποψη πως το σύστημα λειτουργούσε και πως το δυστύχημα έγινε από λάθος χειρισμούς του σταθμάρχη.
Για το γεγονός ότι παραιτήθηκε είπε πως «λίγες ώρες μετά το δυστύχημα παραιτήθηκα από υπουργός γιατί στον τομέα της πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί, σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο. Ούτε είχα, ούτε έχω εξάρτηση από κυβερνητική θέση. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα μείνει, όμως, κενό γράμμα αν δεν συνοδευτεί από αναζήτηση διαχειριστικών ευθυνών σε όλο τους το εύρος», είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.
Αναφερόμενος στη σύμβαση 717, ο κ. Καραμανλής σχολίασε πως, εάν είχε ολοκληρωθεί, η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου θα ήταν ασφαλέστερη.
«Παραλάβαμε το έργο βαλτωμένο. Το προχωρήσαμε από το 18% στο 70%», σημείωσε, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε λειτουργικά μόνο το 18% της σύμβασης και ότι από το 2017 έως το 2019 δεν έγινε καμία εργασία.
Η σύμβαση 717 στο επίκεντρο
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης,είπε ότι αυτήν τη στιγμή υφίσταται ένα τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης που μπορεί να κάνει αυτόματη χάραξη και οι σταθμάρχες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτόματη χάραξη. «Βεβαίως, πράγματι είναι τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης και όχι καθολικό. Οταν παραληφθούν και τα υπόλοιπα σημεία θα έχουμε τα υπερτοπικά κέντρα, που θα μπορούν να ελέγχουν περισσότερους σταθμούς. Σήμερα, όμως, που μιλάμε, έχουμε το τοπικό κέντρο της Λάρισας, που περίπου για 5,5 χιλιόμετρα βόρεια της Λάρισας και 3 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας κάνει την αυτόματη χάραξη».
Ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από την παρούσα κυβέρνηση για την αναπλήρωση του προσωπικού του ΟΣΕ από τις απώλειες που υπήρξαν λόγω συνταξιοδοτήσεων. Αναγνώρισε ότι «το προσωπικό δεν ήταν επαρκές, είναι όμως προφανές -παρά ταύτα- ότι προσλήφθηκαν 200 άτομα με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εκ των οποίων 57 σταθμάρχες και 13 κλειδούχοι που έλαβαν την προβλεπόμενη εκπαίδευση. Και είναι σε διαδικασία εξέλιξης η πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 σταθμάρχες, και επίκειται και μία άλλη προκήρυξη για άλλα 100 άτομα.
Θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση όπου θα επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης των 100 εργαζομένων, αφού θα γίνει από τον υφιστάμενο κατάλογο ώστε να προσληφθούν τώρα συνολικά 217 άτομα, θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των περισσοτέρων από 400 άτομα που απασχολούνται με ΔΠΥ και εξετάζουμε την επαναφορά φυλάκων διαβάσεων που ήταν συμβασιούχοι και έληξε η σύμβαση εργασίας τους. Αρα, να ενισχύσουμε άμεσα με έμπειρο προσωπικό όλες τις κρίσιμες θέσεις που έχουμε στον ΟΣΕ».
Για το σύστημα ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «έχουν ειπωθεί πολλά. Η πραγματικότητα είναι ότι η σύμβαση 717 του Σεπτεμβρίου 2014 είχε χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Το 2016 δεν είχε παραδοθεί παρά μόνο ένα μικρό μέρος. Από τους 17 σταθμούς, οι μισοί σταθμοί χρειάστηκαν να ανασκευαστούν, αφού ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σοβαρότατα κενά σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση των υποδομών. Το 2016 είχε παραδοθεί ένα πολύ μικρό μέρος του έργου. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνεχίστηκε το έργο το 2017» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει έγγραφα παραλαβής λειτουργικότητας.
Τι απάντησε ο Σπίρτζης
Απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου, ο Χρ. Σπίρτζης αντέτεινε ότι «η απορρόφηση χρημάτων είναι πάντα ίση ή λιγότερη από το υλοποιημένο έργο και, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε εκτελεστεί, είχαν γίνει επιμετρήσεις από την υπηρεσία, πρωτόκολλα αφανών εργασιών».
«Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, οι απορροφήσεις για την 717 ήταν: Το 2014 μηδέν, το 2015 9,73 εκατ. ευρώ, το 2016 ήταν 11,56 εκατ. ευρώ, το 2017 ήταν 2,16 εκατ. ευρώ, το 2018 είναι 5,54 εκατ. ευρώ, που αποδεικνύει ότι το έργο δεν είχε σταματήσει ποτέ. Το έργο σταμάτησε από τον ανάδοχο μετά τον Φεβρουάριο του 2019 και μπορούσε να είχε ξεκινήσει μετά την παράδοση των μελετών και την έγκρισή τους από την ΕΡΓΟΣΕ», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Καταθέτω επίσης το έγγραφο που δείχνει ότι μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2023 το ποσοστό υλοποίησης ήτανε στο 77% και, ενώ υπεγράφη, τελικά δεν ξέρω για ποιον λόγο καθυστέρησε. Νομίζω ότι θα μπορούσε να υπογραφεί από τον Μάιο του 2021 η συμπληρωματική σύμβαση. Αλλά, έστω και τον Μάιο, είχε 14 μήνες υλοποίησης. Στις 23 Φεβρουαρίου, η συμπληρωματική είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό μόλις 17%».
Σημείωσε επίσης ότι «τον Δεκέμβριο του 2019, με κυβέρνηση της Ν.Δ., η Διαχειριστική Αρχή, με έγγραφό της, χτυπάει καμπανάκι για το ότι δεν έχει υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση». «Η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ απέστειλε σε κάποια φάση τη συμπληρωματική τελική σύμβαση, γιατί ζήτησαν κάποιες αλλαγές οι ανάδοχοι στην 717, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και είναι κόλαφος η απάντησή του», τόνισε ο ίδιος.
«Κατέθεσα όλα τα έγγραφα για το τι ακριβώς κάναμε για την 717 του 2014, η οποία ήταν δυστυχώς μια πλημελλέστατη και κακή σύμβαση και νομίζω ότι ταλαιπωρείται η χώρα για τις αμαρτίες του πριν το 2014. Δεν ρίχνω ευθύνη στον κ. Χρυσοχοϊδη γι’ αυτό. Δεν ήταν καν υπηρεσία του υπουργείου ο διαγωνισμός και νομίζω ότι πρέπει να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας να έρθουν στην Επιτροπή και για την 717 και για όλα τα άλλα όλες οι διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ.
Υποκλινόμενος και με απόλυτο σεβασμό απέναντι στις 57 οικογένειες που ζουν το δράμα τους, κλείνω με την ευχή να μας ξανακαλέσετε για να μπορέσουμε να πούμε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος των Τεμπών, να πούμε αλήθειες με πραγματικά στοιχεία, και όχι με λογική επικοινωνιακού τύπου ή κομματική, πολιτική ή προσωπική σκοπιμότητα», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.
Η κατάθεση Χρυσοχοϊδη
«Θρηνούμε όλοι και αποτελεί καθήκον η διερεύνηση της αλήθειας», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Μεταφορών επί 18 μήνες, από το δεύτερο ήμισυ του 2013 έως το 2015, κατά την αρχική τοποθέτησή του για τη σύμβαση 717 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «από το 2010 συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας στην ΕΡΓΟΣΕ με σκοπό την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης, καθώς και της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου.
Συγκεκριμένα, το 2010 συγκροτήθηκαν δύο ομάδες εμπειρογνώμων της ΕΡΓΟΣΕ. Το 2011 παρέδωσαν τα πορίσματά τους και το ίδιο έτος συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας της ΕΡΓΟΣΕ για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου που αφορούσε την ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Το 2012 η ΕΡΓΟΣΕ συνέταξε τα τεύχη δημοπράτησης και τα υπέβαλλε για παρατηρήσεις στον ΟΣΕ, που ήταν ο διαχειριστής της γραμμής και τα ενέκρινε.
Ακολούθησε η έγκριση σκοπιμότητας του έργου από την αντίστοιχη Αρχή Μεταφορών και την αντίστοιχη διεύθυνση της Ε.Ε. με ταυτόχρονη έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Συνοχής.
Το έργο εγκρίθηκε για τη σκοπιμότητά του από όλα τα καθ’ ύλην εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα και πήρε τον δρόμο της δημοπράτησης το 2014, με προϋπολογισμό 52.753.300 ευρώ, χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ».
«Στον διαγωνισμό που ακολούθησε ανάδοχος αναδείχθηκε ο υποψήφιος με τη χαμηλότερη προσφορά και, μετά την έκπτωση, το ύψος του έργου διαμορφώθηκε στο ποσό των 41.297.147ευρώ, χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ. Ακολουθήθηκε η ενημέρωση της Βουλής και ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκρινε τη σύμβαση.
Ετσι, τέλη Σεπτεμβρίου 2014 η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ υπέγραψε τη σύμβαση για ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας.
Ο χρόνος υλοποίησης ήταν 2 έτη, δηλαδή παράδοση τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Η πρώτη δουλειά του αναδόχου, σύμφωνα με τη σύμβαση και την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων, ήταν να κάνει λεπτομερή καταγραφή του υφιστάμενου δικτύου, του εξοπλισμού, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός για την ανάταξη και αναβάθμιση του δικτύου», πρόσθεσε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι «το έργο ήταν απόλυτα αναγκαίο, διότι, εν μέσω μνημονίων και κρίσης η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ε.Ε., αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό του δικτύου από το Ρίο έως τον Προμαχώνα».
ΚαραμανλήςΝΔΣΥΡΙΖΑΚυβέρνηση- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Skroutz: Αυτό είναι το μέλλον του e-Commerce στην Ελλάδα
- Πούτιν και Σι στέλνουν μήνυμα φιλίας και αλληλοϋποστήριξης από τη Μόσχα
- Οι χρηματιστηριακές αγορές ξεπέρασαν το στρες των επιτοκίων και των τραπεζικών εξελίξεων
- Κλίμα: Αυτό που σήμερα θεωρούμε ζέστη θα είναι…δροσιά
- Η IDE υποδέχτηκε την Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Σχολής Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας
- ΠΑΟΚ: Μόνη υπεύθυνη για επιλογή διαιτητών η ΚΕΔ με συνδρομή της UEFA
- Η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για το ΣΑ του ΟΗΕ
- Οι υποτροφίες της ΕΕΝΜΑ προοπτική για το παρόν και το μέλλον των νέων της χώρας μας
- Συμβολαιογράφοι: Αποφάσισαν αποχή απο τη χρήση της πλατφορμας για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου
- Προ των πυλών η χρεοκοπία για τη Virgin Orbit: Προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Παππάς: Άλλο τηλεδιοίκηση, άλλο τοπικό σύστημα ελέγχου
- ΑΣΕΠ-2Γ/2022: Οι σωστές απαντήσεις για το γραπτό διαγωνισμό-Ξεκίνησε η βαθμολόγηση
- Τρίτος κύκλος για το Πρόγραμμα Ανοιχτής Καινοτομίας «Ignite Ideas»
- Επιτροπή Θεσμών: Τι κατέθεσαν Καραμανλής, Γεραπετρίτης, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης
- Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο- Αυξήθηκαν οι επιδοτούμενοι
- Επιτροπή Θεσμών για Τέμπη: Καρφιά Καστανίδη για ευθύνες Καραμανλή
- Σκρέκας: Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό
- Τσακαλώτος: «Πυρά» για ΟΣΕ και νερό-Μεγάλη απόσταση από την κοινωνία
- Αυτοψία Τσίπρα και στο κέντρο τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης: Δεν λειτουργεί
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τρίτη (21/3)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Επιτροπή Θεσμών: Τι κατέθεσαν Καραμανλής, Γεραπετρίτης, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης
- ΑΣΕΠ-2Γ/2022: Οι σωστές απαντήσεις για το γραπτό διαγωνισμό-Ξεκίνησε η βαθμολόγηση
- Τρίτος κύκλος για το Πρόγραμμα Ανοιχτής Καινοτομίας «Ignite Ideas»
- Επιτροπή Θεσμών για Τέμπη: Καρφιά Καστανίδη για ευθύνες Καραμανλή
- Παππάς: Άλλο τηλεδιοίκηση, άλλο τοπικό σύστημα ελέγχου
- Τσακαλώτος: «Πυρά» για ΟΣΕ και νερό-Μεγάλη απόσταση από την κοινωνία
- Σκρέκας: Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό
- Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο- Αυξήθηκαν οι επιδοτούμενοι
- Αυτοψία Τσίπρα και στο κέντρο τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης: Δεν λειτουργεί
- «Εκμεταλλεύεται» την τραπεζική κρίση το Bitcoin- Ξεπέρασε τα $28.000
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μπλίνκεν: Η επίσκεψη Σι στην Μόσχα δείχνει ότι το Πεκίνο δεν πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει
- Δ. Λιότσιος στη δίκη για το Μάτι: Τα εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν καν να πετάξουν
- Μπλίνκεν: Το Πεκίνο δεν πιστεύει ότι το Κρεμλίνο πρέπει να λογοδοτήσει
- ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια 350 εκατ. δολ. στην Ουκρανία
- Ίδρυμα Vodafone: Εξελίσσει το Generation Next με εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Ε’ κ ΣΤ’ Δημοτικού
- Πειστική άνοδος στις ευρωαγορές εν μέσω άγριας μεταβλητότητας
- Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Σι για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
- ΠΑΟΚ: Μόνη υπεύθυνη για επιλογή διαιτητών η ΚΕΔ με συνδρομή της UEFA
- Κλίμα: Αυτό που σήμερα θεωρούμε ζέστη θα είναι…δροσιά
- Συμβολαιογράφοι: Αποφάσισαν αποχή απο τη χρήση της πλατφορμας για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου