Έρευνα: Oι ψηφιακές δεξιότητες των γηραιότερων εργαζόμενων ανά χώρα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσιάζει το ινστιτούτο ifo, αναφορικά με το χάσμα που υπάρχει στις ψηφιακές δεξιότητες μεταξύ των γηραιότερων αλλά και των νεότερων εργαζομένων από χώρα σε χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας οι πιο μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες αν κάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Τα 2/3 των διεθνών διαφορών σε αυτό το κομμάτι μπορούν να εξηγηθούν με την έκταση που δίνει η κάθε χώρα στο το να βοηθά αυτό το ηλικιακό γκρουπ να αναπτύσσει τις

ψηφιακές του ικανότητες.

«Οι πιο μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι με ψηφιακές ικανότητες έχουν καλύτερες ευκαιρίες για πρόσληψη, για υψηλότερους μισθούς και δεν μπορούν να αντικατασταθούν τόσο εύκολα από την τεχνολογία», λέει ο Όλιβερ Φαλκ, ο Διευθυντής του Ifo Center.

«Εκείνοι που χαράζουν πολιτική, θα πρέπει να δίνουν κίνητρα στις εταιρίες προκειμένου να εκπαιδεύουν τους πιο παλιούς εργαζόμενους, λέει ο Φαλκ. Αυτό πρέπει να γίνει επειδή η πιο μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι συνήθως δεν θα έχουν την πρόσβαση σε μια τέτοιου είδους ευκαιρία».

Στη Γερμανία το 62% των ανθρώπων που είναι μεταξύ 55-65 χρονών έχουν βασικές ψηφιακές γνώσεις, ποσοστό άνω του μέσου όρου σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά δεν είναι ότ ξεχωρίζει. Η χώρα που οδηγεί την κούρσα είναι η Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια η Ολλανδία και η Σκανδιναβία.

Το χάσμα στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες μεταξύ των νεότερων(25-44) και των γηραιότερων ανθρώπων(55-65) είναι πιο ευρύ στη Νότια Κορέα. Την ίδια ώρα που το 89% του ηλικιακά νεότερου γκρουπ έχει αυτές τις δεξιότητες, για το άλλο γκρουπ, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26%. Άλλες χώρες στις οποίες το χάσμα είναι μεγάλο είναι η Σιγκαπούρη, και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβενία, η Λιθουανία, και η Τσεχία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο , τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία, το ποσοστό των νέων με βασικές ψηφιακές δεξιότητες είναι πάνω από 89% ενώ στο άλλο ηλικιακό γκρουπ, βρίσκεται μόλις στο 13-21%. Στη Γερμανία το χάσμα είναι 91% στους νεότερους και 62% στους γηραιότερους, δηλαδή απόσταση 29 μονάδων επομένως , επομένως η Γερμανία είναι από τα πιο ισορροπημένα κράτη παγκοσμίως.

ψηφιακές δεξιότητεςεργαζόμενοιΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑIfo
Keywords
Τυχαία Θέματα