Έρευνα διαΝΕΟσις: Τα συναισθήματα των Ελλήνων εν μέσω της πανδημίας

Έρευνα της διαΝΕΟσις καταγράφει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με την ευρεία πλειοψηφία των πολιτών να δηλώνει πως η διαχείριση της νέας πραγματικότητας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και η διαχείριση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυρίαρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια οι Έλληνες πέρασαν στην αισιοδοξία. Συγκεκριμένα όταν ζητήθηκε να περιγράψουν τα τα δύο κυριότερα αισθήματά, το 40% των ερωτηθέντων ανάφεραν την "αισιοδοξία" (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ

31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο).

«Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση» επισημαίνεται στην ανάλυση της έρευνας.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σήμερα από ό,τι 27 μήνες πριν.

Συγκεκριμένα: ο θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%), της Προεδρίας της Δημοκρατίας (+12%), του Δημάρχου (+8,6%), του Περιφερειάρχη (+12%) αλλά και της Κυβέρνησης (+13%).

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας

Όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία φαίνεται περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει παύσει καθώς από αυτούς που εργάζονται στην Ελλάδα:

- ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά,
- άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και
- οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον "τρόπο εργασίας", τη "σωματική υγεία", την “εκπαίδευση” και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην "ψυχική υγεία" (63%).

Η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τη Metron Analysis για τη διεξαγωγή τηλεφωνικής έρευνας με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 8 έως τις 15 Απριλίου του 2020, περιλάμβανε 22 ερωτήσεις που χαρτογραφούν τον τρόπο που ζούμε και το τι σκεφτόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο της κρίσης.

Τα εισοδήματα των Ελλήνων

Την περίοδο αυτή, η μισή περίπου οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά, ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου.

Επίσης, το 41% δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων, ενώ το 11,4% δηλώνουν πως έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον “τρόπο εργασίας”, τη “σωματική υγεία”, την “εκπαίδευση” και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην “ψυχική υγεία”(63%).

Τι περιμένουν οι Έλληνες στο μέλλον;

Το 67,9% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε “σε κάποια φυσιολογική κανονικότητα” μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σχεδόν το 40% του συνόλου, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα “το επόμενο δίμηνο”.

Παρεμπιπτόντως, ένας στους τέσσερις Έλληνες (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία (75,3%) πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η πανδημία θα επηρεάσει θετικά την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, και επίσης και την αλληλεγγύη (66,8%), την εμπιστοσύνη στο κράτος (57,2%), τις οικογενειακές σχέσεις (52,3%) και, ίσως παραδόξως, την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (44,2%) μολονότι το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης ως τώρα το έχουν αναλάβει παγκοσμίως τα κράτη και όχι ο ιδιωτικός τομέας.

Επισυνάπτεται στα συνημμένα αρχεία ολόκληρη η έρευνα της διαΝΕΟσις

διαΝΕΟσιςκορονοιόςαγορά εργασίαςπανδημίααυτοπεποίθησηCOVID_19_SURVEY.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα