Έρευνα: Έτοιμο για νέο ιστορικό υψηλό φέτος το Bitcoin

09:13 9/7/2024 - Πηγή: Reporter

Το Bitcoin δεν έχει φτάσει στην κορυφή του τρέχοντος κύκλου ανατίμησής του και είναι πιθανό να ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών φέτος, σύμφωνα με έκθεση της CCData.

Το Bitcoin έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 73.700 δολάρια τον Μάρτιο, αλλά έκτοτε διαπραγματεύεται σε ένα εύρος μεταξύ περίπου 59.000 και 72.000 δολαρίων.

Το υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκριση και την κυκλοφορία των spot Bitcoin ETF

στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, τα οποία έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές περίπου 14,41 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την CCData, έναν πάροχο δεδομένων αγοράς που επικεντρώνεται στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων λένε ότι αυτό βοηθά να νομιμοποιηθεί η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και να διευκολυνθεί η συμμετοχή μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών.

«Οδηγός» οι προηγούμενοι κύκλοι, αλλά και διαφοροποιήσεις

Ο «κύκλος» του Bitcoin αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία το ψηφιακό νόμισμα ανεβαίνει σε νέο υψηλό ρεκόρ και στη συνέχεια πέφτει ξανά για να εισέλθει σε μια bear market. Αυτοί οι κύκλοι - από τους οποίους τρεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί από την κυκλοφορία του Bitcoin - έτειναν να ακολουθούν ένα παρόμοιο μοτίβο.

Αυτό έχει επικεντρωθεί παραδοσιακά γύρω από το halving, κατά το οποίο η ανταμοιβή για τους εξορύκτες μειώνεται στο μισό, μειώνοντας την προσφορά Βitcoin στην αγορά.

Συνήθως το halving συμβαίνει συχνά μήνες πριν το Βitcoin φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για τον κύκλο. Αυτός ο τρέχων κύκλος, όμως, επισημαίνει το CNBC, ήταν διαφορετικός. Το Bitcoin ανέβηκε στο τελευταίο υψηλό ρεκόρ πριν το halving λόγω της ανοδικής τάσης γύρω από τα ETFs στις ΗΠΑ.

Με τις συναλλαγές Βitcoin εντός εύρους μετά το υψηλό όλων των εποχών, πολλοί αμφισβήτησαν εάν το κρυπτονόμισμα έφτασε στην κορυφή του τρέχοντος κύκλου.

Η έκθεση της CCData, η οποία εξέτασε τις ιστορικές κινήσεις των τιμών του Βitcoin, υποδηλώνει ότι μπορεί να φτάσει σε νέο ύψος. Η εταιρεία δεδομένων και ερευνών είπε ότι οι ιστορικές τάσεις έδειξαν ότι το γεγονός του halving προηγήθηκε πάντα μιας περιόδου αύξησης των τιμών που μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 366 ημέρες έως 548 ημέρες «πριν έχουμε μια κορύφωση για τον κύκλο, με κάθε halving να βιώνει έναν μεγαλύτερο κύκλο από τον προηγούμενο , λόγω ωρίμανσης της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και μειωμένης μεταβλητότητας».

Το τελευταίο halving Bitcoin πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους, επομένως αυτά τα ιστορικά χρονοδιαγράμματα δεν έχουν ακόμη περάσει.

«Επιπλέον, παρατηρήσαμε μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε κεντρικά ανταλλακτήρια για σχεδόν δύο μήνες μετά το γεγονός του halving σε προηγούμενους κύκλους, το οποίο φαίνεται να αντικατοπτρίζει αυτόν τον κύκλο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρέχων κύκλος θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω έως το 2025», είπε η CCData.

Οι αναλυτές αναγνώρισαν ότι η «επιρροή των θεσμικών συμμετεχόντων στον κλάδο» στον τρέχοντα κύκλο έχει «αλλάξει τις προηγούμενες τάσεις», προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να σημειωθεί χαμηλή εμπορική δραστηριότητα το τρίτο τρίμηνο, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να υποδηλώνει πιο πλευρική δράση των τιμών.

«Ωστόσο, τα δεδομένα και οι προηγούμενες τάσεις είναι αρκετά ισχυρές ώστε να υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε ήπια διακύμανση των τιμών είναι προσωρινή και είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τα προηγούμενα υψηλά όλων των εποχών για άλλη μια φορά πριν από το τέλος του έτους», επεσήμανε η CCData.

Επιπλέον καταλύτες

Η έκθεση της εταιρείας ανέφερε ότι η επερχόμενη κυκλοφορία ενός Ethereum ETF στις ΗΠΑ και άλλα παρόμοια προϊόντα σε όλο τον κόσμο «προορίζεται να φέρει περαιτέρω κεφάλαια, ρευστότητα και ζήτηση στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων».

Η CCData τόνισε και άλλο ένα βασικό σημείο ιστορικών δεδομένων για να υποστηρίξει τη θέση της, λέγοντας ότι η ανατίμηση της τιμής του Βitcoin πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, στον κύκλο του 2012, το 91,4% της συνολικής αύξησης της τιμής του Βitcoin από το halving στο υψηλό ρεκόρ συνέβη τους τέσσερις μήνες πριν από την κορύφωση του κύκλου. Αυτό το μερίδιο αύξησης των τιμών ήταν 78,8% και 71,5% τους τέσσερις μήνες πριν από τα αντίστοιχα υψηλά ρεκόρ των κύκλων του 2016 και του 2020.

«Τέτοια παραβολική αύξηση δεν έχει γίνει ακόμη στον τρέχοντα κύκλο», επεσήμανε η CCData.

«Ιστορικά, οι κύκλοι της αγοράς κορυφώνονται 12 έως 18 μήνες μετά το halving του Bitcoin, που έλαβε χώρα για τελευταία φορά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Επίσης, δεν έχουμε δει την αστάθεια να φτάνει στα προηγούμενα υψηλά. Τέλος, οι κορυφώσεις των προηγούμενων κύκλων της αγοράς συνέπεσαν με μια ταχεία διαδοχή υψηλών όλων των εποχών, πάνω από 10 έως 20 νέα υψηλά που σημειώθηκαν σε ένα παράθυρο 30 ημερών», δήλωσε στο CNBC ο Τόμας Περφούμο, επικεφαλής στρατηγικής στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken.

«Δεν έχουμε ενεργοποιήσει κανένα από αυτά τα σήματα ακόμα», είπε.

Το χρονοδιάγραμμα 12-18 μηνών μετά το halving συμμερίζεται και ο Βιχάι Αγιάρ, επικεφαλής της ανάπτυξης καταναλωτών για την APAC στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gemini. Είπε ότι το Βitcoin δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωση του νομισματικού κύκλου.

Ο Αγιάρ εκτιμά ότι, αφού το Βitcoin κρατιέται περίπου στα 60.000 δολάρια εδώ και αρκετούς μήνες, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές συσσωρεύουν Βitcoin αντί να πουλούν.

Μάλιστα, σημειώνει ότι, αν η τιμή αγγίξει υψηλό όλων των εποχών, τότε οι μικροεπενδυτές θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή ακόμα υψηλότερα.

#κρυπτονομίσματα #Bitcoin #CCDATA #HALVING
Keywords
Αναζητήσεις
erevna-etoimo-gia-neo-istoriko-ypsilo-fetos-to-bitcoin.htm
Τυχαία Θέματα