Έρευνες ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ: Φιάσκο ή στρατηγική σιωπή;

Με νέο γύρο έντονης ρητορικής επανήλθαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο τεμάχιο 5, όπου η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε γεωτρήσεις τον Ιανουάριο του 2025.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Hürriyet από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, οι γεωτρήσεις δεν απέφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, με την εφημερίδα να κάνει

λόγο για «στεγνή γεώτρηση» και «φιάσκο των Ελληνοκυπρίων για το αέριο».

Η αρθρογραφία του Ömer Bilge αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την τουρκική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία το «τεμάχιο 5, στα νότια του νησιού», αποδείχθηκε ενεργειακά άγονο. Όπως αναφέρεται, η ExxonMobil «βρήκε διάσπαρτες συστάδες φυσικού αερίου αλλά όχι αξιοποιήσιμα κοιτάσματα» και φέρεται να τερμάτισε τη γεώτρηση στα «6.800 μέτρα» κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, επικαλούμενη πηγές από τη βιομηχανική ιστοσελίδα «Middle East Survey

«Το γεωτρύπανο έφυγε ήσυχα», συνεχίζει η Hürriyet, ενώ σημειώνει την απουσία επίσημης αντίδρασης από το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σιωπή αυτή ερμηνεύεται από τουρκικής πλευράς ως ένδειξη αμηχανίας, με την εφημερίδα να υποστηρίζει πως «τα όνειρα των Ελληνοκυπρίων γκρεμίστηκαν». Βέβαια, τη Δευτέρα (14/4) η Κυπριακή πλευρά ανακοίνωσε πως η ύπαρξη φυσικού αεριου στο Τεμάχιο 5 είναι σε μη εκμεταλλεύσιμες ποσότητες. Προστίθεται, όμως, πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Η Huriyet, ωστόσο, δεν παραλείπει να επαναφέρει τους πάγιους τουρκικούς ισχυρισμούς περί μονομερούς εκμετάλλευσης της Ανατολικής Μεσογείου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατηγορεί μάλιστα την «‘Ε/Κ Διοίκηση’», όπως επιμένει να αποκαλεί την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, ότι αγνοεί τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και ότι έχει «παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» παραχωρώντας ερευνητικά δικαιώματα σε πολυεθνικές εταιρείες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προηγούμενη ανακάλυψη στο τεμάχιο 10, όπου το 2019 η ExxonMobil εντόπισε το κοίτασμα «Γλαύκος» —με εκτιμώμενο όγκο 98 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου— το οποίο όμως, κατά την τουρκική αφήγηση, κρίθηκε οικονομικά μη βιώσιμο, λόγω του κόστους εξόρυξης.

Παρότι η ExxonMobil και το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημες δηλώσεις», η φιλοκυβερνητική Hürriyet φαίνεται να προεξοφλεί την αποτυχία της γεώτρησης, οικοδομώντας πάνω σε αυτήν έναν ευρύτερο πολιτικό και γεωστρατηγικό ισχυρισμό: ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί «να μονοπωλήσει την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου», αλλά αποτυγχάνει τόσο τεχνικά όσο και διπλωματικά.

Η τουρκική ρητορική επιδιώκει σαφώς να μειώσει την αξία των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ενισχύει το τουρκικό αφήγημα περί ανάγκης «δίκαιου επιμερισμού των πόρων» και «συνεκμετάλλευσης» — ρητορική που συνοδεύεται συνήθως και από κινήσεις ερευνητικών ή πολεμικών σκαφών στην περιοχή, προκαλώντας εντάσεις.

Το αν πρόκειται όντως για αποτυχημένη γεώτρηση ή για εν εξελίξει διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων, θα φανεί τις επόμενες ημέρες, καθώς το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει γεωπολιτικά φορτισμένο και βαθιά αβέβαιο.

Γιώργος Σκορδίλης

#κυπριακή_ΑΟΖ #ΑΟΖ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΗΠΑ #έρευνες #υδρογονάνθρακες
Keywords
Αναζητήσεις
erevnes-exxonmobil-stin-kypriaki-aoz-fiasko-i-stratigiki-siopi.htm
Τυχαία Θέματα