Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Υπάρχουν χρήματα για τους ανέργους και το γνωρίζετε

20:17 8/4/2022 - Πηγή: Reporter

Μεγαλύτερη στήριξη των ανέργων και αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ζήτησε ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», διατυπώνοντας τις θέσεις των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Το επίδομα ανεργίας

το παίρνει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων και είναι ένα πολύ μικρό ποσό. Αντιστοιχεί στο 55% του βασικού μισθού. Όταν σήμερα μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τον βασικό μισθό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί πολύ περισσότερο ένας άνεργος, να ζήσει με το 55% του βασικού μισθού για όσο διάστημα λαμβάνει αυτό το επίδομα ανεργίας. Άρα, θα περιμέναμε από αυτό το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ΟΑΕΔ, και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, να δίνεται περισσότερη στήριξη των ανέργων, να ανέβει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας», είπε ο κ. Μακράκης.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. «Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Και θα μου πείτε χρήματα πού θα βρούμε; Υπάρχουν τα χρήματα και το γνωρίζετε. Γνωρίζετε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί για τους σκοπούς τής καταπολέμησης της ανεργίας από το κράτος, και δεν έχουν δοθεί και δεν ξέρω αν θα δοθούν κιόλας, και δεν ξέρω και αν θα υπάρξει δυνατότητα και στο μέλλον να δοθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακράκης δήλωσε αντίθετος με τις αλλαγές στη διοικητική δομή του ΟΑΕΔ. «Θεωρούμε ότι είναι μια λάθος κατεύθυνση η μετατροπή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, από κοινωνική πλειοψηφία που ήταν μέχρι τώρα, η μεταβολή της σε κυβερνητική πλειοψηφία, δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Δεν είναι η ευελιξία των αποφάσεων που θα διασφαλιστεί με αυτή την αλλαγή. Θεωρούμε ότι είναι η αφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου που θα διασφαλιστεί. Θεωρούμε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, των δύο εκπροσώπων που τους μειώσαμε σε 1 και ζητούμε να τοποθετηθούν και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Ο κ. Μακράκης είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται πολύ σκληρές ποινές εναντίον των ανέργων την ίδια ώρα που «η αντιστοιχία των εργασιακών συμβούλων προς τους ανέργους, στην Ελλάδα, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 1.800 ανέργους. Η αντίστοιχη αναλογία στις χώρες της ΕΕ, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 130 με 150 ανέργους».

«Ανησυχούμε, για το νέο πλαίσιο που θέτει το νομοσχέδιο αναφορικά με την ανεργία και με το ποινολόγιο των ανέργων, το οποίο βρίσκουμε υπερβολικά τιμωρητικό», ανέφερε και η Αικατερίνη Χατζηδάκη, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ. ΟΕΕ - τ. ΟΕΚ. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο πρέπει κάποιος άνθρωπος να βρεθεί έως και δύο χρόνια εκτός του μητρώου του ΟΑΕΔ και έως έξι μήνες, απλά, εάν δεν επιτύχει σε κατάρτιση που του έχει προταθεί ή αρνηθεί κατάρτιση που του έχει προταθεί. Θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να επανεξεταστεί οπωσδήποτε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου», είπε η κ. Χατζηδάκη και προσέθεσε: «Μας ανησυχεί, επίσης, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η αλλαγή που περιόρισε τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ. Βρίσκουμε ότι είναι σε πολύ λάθος κατεύθυνση».

Η γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στα αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. «Είναι η πρώτη φορά μετά την κατάργηση των φορέων, που τα χρήματα που υπήρχαν ως αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δεν αποτελούν πια αυτοτελή λογαριασμό μέσα στα έσοδα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, με το νομοσχέδιο προτάσσεται αυτά τα αποθεματικά, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού, παρά για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν, δηλαδή τη στεγαστική πολιτική, τώρα πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για στεγαστική πολιτική και για συναφείς δραστηριότητες, αλλά και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ», είπε η κυρία Χατζηδάκη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔανεργοιΜΑΚΡΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα