Εργαζόμενοι ΡΑΕ: Με «σταθμάρχες» δεν ρυθμίζεις έναν κλάδο 9 δισ.
Με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με αμοιβές που δε συνάδουν με το επίπεδο στελεχών αλλά και το μέγεθος αγοράς κι επενδύσεων που καλείται να ρυθμίσει και να αδειοδοτήσει, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βαίνει σε απαξίωση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Παρά ταύτα, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου του Συλλόγου τους, κρατούν όρθια μια αγορά με μεγάλες ανάγκες και συνεχή απρόοπτα.
Όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, καλούνται να ελέγχουν 29 συστήματα, που υπάρχουν για ασφάλεια εφοδιασμού, να τρέξουν αδιοεοδτήσεις σε έργα ΑΠΕ,
Η ΡΑΕ εχει εκδόσει 5,5 χιλιάδες βεβαιώσδεις παραγωγού για 98 γιγαβάτ capacity με τα 9,8 gigawat να έχουν δρομολογηθεί. Έχει επιστρέψει στους Ελληνες 3,8 δσιεκ. ευρώ μέσα από τις ρυθμίσεις για το Ταμείο Ενεργειακής ΜΕτάβασης στο 12μηνο ή 4,2 δισεκ στο 16μηνο. Κι αυτό επειδή ο Ρυθμιστής έχει ολοκληρώσει γρήγορα διαδικασίες. Σήμερα η μηχανή πρέπει να επανδρωθεί" τόνισαν και συμπλήρωσαν: “Ο όγκος εργασίας της Αρχής βαίνει διαρκώς αυξανόμενος ενώ το προσωπικό συρρικνώνεται” ανέφερε ο Σύλλογος Εργαζομένων, τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου. “Έχει γίνει ΙΕΚ η ΡΑΕ για να στελεχώνει την αγορά” τόνισαν αναφερόμενοι στο κύμα φυγής που επικρατεί καθώς οι αμοιβές είναι χαμηλές, με κατόχους διδκακτορικού να αμοίβονται με 1018 ευρώ, την ώρα που καλούνται να ρυθμίσουν μια αγορά 9 δισεκ. ευρώ. Οι Διαρροές
"Η διαρροή του προσωπικού οφείλεται κυρίως στην αναντιστοιχία του όγκου, της δυσχέρειας και της ειδικής ευθύνης της εργασίας σε σχέση με τις απολαβές. Το μόνιμο προσωπικό αποχωρεί για θέσεις κυρίως στην αγορά και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς με διπλάσιες και τριπλάσιες αποδοχές συν πρόσθετες παροχές… Το μισθολογικό δυσχεραίνει την επιστροφή τους ή την προσέλκυση νέου ανθρωπίνου δυναμικού που θα δεσμευτεί στην παραμονή του στην υπηρεσία" τόνισαν οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ συπληρώνοντας τα εξής:
"Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι, παρά τη δραματική υποστελέχωση της ΡΑΕ και τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις από την Ολομέλεια και τους εργαζόμενους της Αρχής, επί σειρά ετών δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, έστω για την άμβλυνση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι οι αμοιβές του προσωπικού ορίζονται από το ενιαίο μισθολόγιο και οι περικοπές μετά τον Νοέμβριο του 2011 είναι κατά μέσο όρο 35%.
Από το 2019, η ΔΕΗ προσλαμβάνει Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές, Βοηθούς Διευθυντές χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ και χωρίς να υπάγονται στο πλαφόν αμοιβών. Από το 2021, έχουν απελευθερωθεί πλήρως οι αμοιβές στη ΔΕΗ, ενώ οι ίδιες διευκολύνσεις ως προς την πρόσληψη στελεχών και τις αμοιβές τους ισχύουν και για τον ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση του Συστήματος και των Δικτύων Φυσικού Αερίου, έχουν συντελέσει στην κατάργηση του πλαφόν αμοιβών στον ΔΕΣΦΑ, στη ΔΕΠΑ Υποδομών και στις ΕΔΑ. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ, παρά το ότι συνεχίζει να αποτελεί δημόσια επιχείρηση, διαθέτει ευχέρεια προσλήψεων και αμοιβών. Τέλος, το κατατεθέν νομοσχέδιο (άρθρο 146) προβλέπει την επέκταση του καθεστώτος ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, παρόλο που ελέγχεται από το Δημόσιο.
Παρατηρούμε λοιπόν μία συνεχιζόμενη αβλεψία για τη ΡΑΕ, την ώρα που λαμβάνεται πρόνοια για όλους τους εποπτευόμενους Διαχειριστές και τις ενεργειακές εταιρείες. Το αποτέλεσμα αυτής της δυσανάλογης και δυσμενούς μεταχείρισης της ΡΑΕ και του Προσωπικού της είναι ότι αυτήν τη στιγμή υφίσταται χάσμα αμοιβών και προσωπικού μεταξύ της ΡΑΕ και του ενεργειακού κλάδου. Ο ευρωπαϊκός κανόνας και η αρχή που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη είναι αυτή της διατήρησης των αμοιβών του Προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής σε επίπεδο επαρκώς ανταγωνιστικό ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές στελεχών του Ρυθμιστή προς την αγορά, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι οι διαρροές αυτές αφενός αποδυναμώνουν τον Ρυθμιστή, αφετέρου συντελούν στη μεταφορά ειδικής τεχνογνωσίας προς την αγορά, με ενδεχόμενες συνέπειες στον ίσο ανταγωνισμό. Στη χώρα μας, όμως, όχι μόνο δεν υφίσταται τα τελευταία χρόνια καμία ανταγωνιστικότητα, ούτε καν αναλογία μισθών εποπτεύοντος Ρυθμιστή και εποπτευόμενων φορέων αλλά επιπλέον έχουμε φτάσει στο πρωτοφανές σημείο του χάσματος.
Επιπρόσθετα, οι νεότεροι συνάδελφοι που προσλαμβάνονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) και εκπαιδεύονται με κόπο στα καθήκοντα του Ρυθμιστή από το μόνιμο προσωπικό, αποχωρούν συστηματικά προς την αγορά, η οποία αξιοποιεί την εμπειρία που απέκτησαν και την τεχνογνωσία τους. Οι αποχωρήσεις αυτές οφείλονται στις πολύ καλύτερες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα αλλά και στην έλλειψη προοπτικής σταθερούς απασχόλησης στη ΡΑΕ, καθώς είναι αβέβαιη η παράταση των θέσεων εργασίας ΙΔΟΧ αλλά και εκκρεμεί επί χρόνια η εκκίνηση διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού. Αποτελεί διαχρονικό αίτημα να υπάρξει μοριοδότηση κατά την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στελέχη που διαθέτουν ήδη τεχνογνωσία και έχουν δοκιμασθεί ως προς τις ικανότητες και το ήθος τους ώστε να μπορούν πράγματι να ανταπεξέλθουν στις ειδικές απαιτήσεις της εργασίας στον Ρυθμιστή Ενέργειας. Να σημειώσουμε σχετικά ότι τα τυπικά προσόντα είναι σημαντικά και προφανώς αναγνωρίζουμε την αξία τους, πολλώ δε μάλλον που το τακτικό προσωπικό της Αρχής διαθέτει αυξημένα τυπικά προσόντα. Επιμένουμε ωστόσο ότι η ετοιμότητα ανάληψης καθηκόντων σε Ρυθμιστή δεν διασφαλίζεται απλώς από την κατοχή ενός διδακτορικού τίτλου αλλά από την πιστοποίηση της κατοχής ειδικής εμπειρογνωσίας και της δυνατότητας ανταπόκρισης σε πολυσύνθετα αντικείμενα, δηλαδή αντικείμενα που έχουν ταυτόχρονα πτυχές τεχνικές, οικονομικές και νομικές. Η δυνατότητα αυτή εξακριβώνεται μόνο με ειδικές διαδικασίες συνεντεύξεων ή δοκιμασιών και όχι με την εφαρμογή της πάγιας διοικητικής διαδικασίας της μοριοδότησης τυπικών προσόντων (πολλαπλασιασμός βαθμού πτυχίου, προσαύξηση μεταπτυχιακού κλπ.)” τόνισαν οι εργαζόμενοι.
“Κατά την τελευταία 20-ετία, οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΡΑΕ (Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ, Ασφάλεια Εφοδιασμού κλπ.), η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι τομείς που χρήζουν συνεχούς εποπτείας έχουν αυξηθεί σημαντικά” ανέφεραν οι εργαζόμενοι σημειώνοντας ότι: “Η ΡΑΕ είναι σημαντικά υποστελεχωμένη. Για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες της (ν. 4001/2011), το οργανόγραμμα προβλέπει 211 θέσεις εργασίας (120 Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ), 17 Έμμισθοι Δικηγόροι και 74 Διοικητικό Προσωπικό).
Σήμερα, το ενεργό τακτικό προσωπικό αντιστοιχεί στο 22% (46/211) των προβλεπομένων από το οργανόγραμμα θέσεων.”
Συγκρίνοντας με άλλες αρχές ανέφερεαν ότι: “Οι ΕΕΠ που απασχολούνται με τη βασική αποστολή της ΡΑΕ (Ρύθμιση, Εποπτεία, Προστασία Καταναλωτών) είναι μόνο το 19% των προβλεπομένων (23/120).
Τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις ήταν το 2013 (14 ΕΕΠ), βάσει διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008.
Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές αρχές αυξάνουν το προσωπικό τους με ρυθμό από 2-5% ετησίως.
Το ανθρώπινο δυναμικό της ΡΑΕ φυλλορροεί.”
Σημειώσαν, δε, ότι “σε κάθε περίπτωση, οι λίγοι που έχουμε απομείνει στη ΡΑΕ, επιφορτιζόμαστε έναν απελπιστικά αυξανόμενο φόρτο εργασίας. Συνάδελφοι, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, εργάζονται με προσωπικές θυσίες, χωρίς πρόσθετη αποζημίωση, υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και αργίες για να ανταπεξέλθει η ΡΑΕ στις υποχρεώσεις της απέναντι στην αγορά και τους πολίτες.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, να σημειώσουμε ότι το προσωπικό δεν αντιτίθεται στην ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση αυτή ανήκει στην Κυβέρνηση. Αντιδρούμε όμως επειδή αυτή η επέκταση γίνεται άναρχα, χωρίς καμία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της λειτουργίας των νέων κλάδων και με σοβαρούς κινδύνους για την απώλεια κάθε αποτελεσματικότητας για τον ήδη κλυδωνιζόμενο κλάδο της ενέργειας. Η λογική προσέγγιση είναι της ενίσχυσης των θεμελίων μίας Αρχής πριν την προσθήκη νέων βαρών. Επομένως, η επέκταση πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, με επάρκεια πόρων και αξιοπρεπείς αμοιβές.”
Νέα βάρη
Παράλληλα σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες σημείωσαν ότι αναλαμβάνουν αρμοδιότητες χωρίς να έχουν καν τη δυνατότητα επιβολής προστίμων και βέβαια χωρίς ενίσχυση προσωπικού. “Στο σχέδιο νόμου δεν υφίσταται καμία πρόνοια για την ενίσχυση της νέας Αρχής, με στελέχη που θα προσληφθούν βάσει κατάλληλου πλαισίου καθώς και τη διαμόρφωση αξιοπρεπών αποδοχών ώστε να αποτραπούν οι αθρόες αποχωρήσεις προσωπικού. Η Πολιτεία φαίνεται να θεωρεί ότι η προσθήκη έξι θέσεων μετακλητών υπαλλήλων επαρκεί για την άσκηση των αρμοδιοτήτων στους νέους κλάδους υδάτων και αποβλήτων. Επομένως, δια της σιγής του νομοθέτη, είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η ήδη δραματικά υποστελεχωμένη Γραμματεία της ΡΑΕ, η οποία έχει προσληφθεί για την υποστήριξη του κλάδου της ενέργειας, θα αναλάβει χωρίς να ερωτηθεί διαφορετικά καθήκοντα, για την υποστήριξη των υδάτων και των αποβλήτων”.
“Είναι βέβαια σαφές ότι αν δεν ενισχυθεί το Προσωπικό μας δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όχι στις νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά ούτε καν στις υφιστάμενες αρμοδιότητες. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κλάδος της ενέργειας θα περιέλθει στο απόλυτο τέλμα. Ο τομέας της ενέργειας θα μείνει χωρίς εποπτεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον. Ήδη ασθμαίνουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ανταποκρινόμαστε στο έργο μας, με τον τρόπο που θα θέλαμε και με τον τρόπο που χρειάζονται οι καταναλωτές και η αγορά, παρά το ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ωστόσο, μετά την ανάθεση των νέων αρμοδιοτήτων, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην και η ζημία θα είναι ανεπανόρθωτη για τη νέα Αρχή, τον κλάδο της ενέργειας, τους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, την αγορά, τους καταναλωτές, την εθνική οικονομία. Νίπτουμε τας χείρας μας!
Σημειώνουμε ότι κατά την ακρόαση του Προέδρου της ΡΑΕ στη Βουλή στις 12.05.2022 για τα υπερκέρδη, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα είχαν συμφωνήσει για την ανάγκη ενίσχυσης της ΡΑΕ αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα για τη ΡΑΕ” τόνισαν.
Σημεία κριτικής Όπως είπαν "το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν μεριμνά για την ενίσχυση της ΡΑΕ αλλά αντιθέτως ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αποδυνάμωσή της. Όπως καταγράφεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης (σελ. 3) «η νέα Αρχή πρέπει να καταστεί πλήρως λειτουργική εντός εξαμήνου από τη σύστασή της, σύμφωνα με σχετικό ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης». Παρά ταύτα, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη σύσταση, έστω σε μεταβατικό στάδιο, θέσεων συμβασιούχων για να υποστηρίξει τους νέους κλάδους. Το άρθρο 21 του σχεδίου νόμου φαίνεται να υποστηρίζει ότι η «Ενίσχυση (!!) της Γραμματείας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» θα επιτευχθεί με πρόσθετο δυναμικό 3 θέσεις μετακλητών για τον Αντιπρόεδρο Υδάτων και 3 για τον Αντιπρόεδρο Αποβλήτων. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μεταφορά εργαζομένων από υπηρεσίες που ήδη ασκούν εποπτική αρμοδιότητα σε ύδατα και απόβλητα. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για σύσταση θέσεων ΙΔΟΧ για το χρονικά περιορισμένο διάστημα της μετάβασης. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η ήδη συρρικνωμένη Γραμματεία της ΡΑΕ θα πρέπει να αναλάβει το πρόσθετο βάρος να ασχοληθεί με τους νέους αυτούς τομείς. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η αδυναμία άσκησης των καθηκόντων μας στην ενέργεια." Ως γενικό σχόλιο, παρατήρησαν, πως "οι νέες αρμοδιότητες στους τομείς αποβλήτων και υδάτων περιορίζονται κυρίως σε εποπτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και συνεπώς το ανατιθέμενο έργο -επί του παρόντος- είναι σημαντικά υποδεέστερο σε σύγκριση με το έργο του Ρυθμιστή Ενέργειας. Δεδομένης λοιπόν της προφανούς ανισοβαρούς κατανομής καθηκόντων και απαιτήσεων μεταξύ των τριών κλάδων, η αντιμετώπιση του Ρυθμιστή Ενέργειας στο νέο σχήμα, ως «ίσου» μέρους με τους Ρυθμιστές Υδάτων και Αποβλήτων, καταλήγει να υποβαθμίζει τον ρόλο της ΡΑΕ." Γιώργος Αλεξάκης ΡΑΕεργαζόμενοιαιτήματα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αρχίζει η επιδότηση συστημάτων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Φλώρινας
- ΟΤΕ: Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις για μισθούς και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα
- Η Ιταλία κατηγορεί τη Βάγκνερ πως χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να τιμωρήσει χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία
- Τραγωδία στα Τέμπη: Η επόμενη μέρα για την Κυβέρνηση - Πώς θα κινηθεί ο Κ. Αχ. Καραμανλής
- Ο Ερντογάν έχει διαβρώσει την Τουρκία εκ των έσω- Μπορεί όμως να χάσει τις εκλογές;
- Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από την Τετάρτη - Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες
- Πότε θα επαναλειτουργήσουν τα τρένα- Η ανακοίνωση της Hellenic Train
- Η Π. Πετρόπουλος φέρνει στην ελληνική αγορά τις μοτοσυκλέτες KTM, Husqvarna, GasGas
- Ποια επιδόματα αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό
- Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις του Πειραιά η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Εργαζόμενοι ΡΑΕ: Με «σταθμάρχες» δεν ρυθμίζεις έναν κλάδο 9 δισ.
- ΕΒΕΠ: Μεγάλη ευκαιρία για πειραϊκές επιχειρήσεις η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου
- Market Pass: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις-Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών
- Νέα Ερυθραία: Έκρηξη βόμβας σε παντοπωλείο– Εκτεταμένες υλικές ζημιές
- Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 16 Μαρτίου- Ποιοι συμμετέχουν
- Ανέβασε «στροφές» το Χρηματιστήριο και έκλεισε στα υψηλά ημέρας
- Δρομολόγια με λεωφορεία αντί τρένων ανακοίνωσε η Hellenic Train
- Διετές «μπλόκο» σε νέα κέντρα διασκέδασης στο Κολωνάκι
- Motor Oil: Τέταρτη περίοδος εκτοκισμού ΚΟΔ-Καταβολή στις 23 Μαρτίου
- Ιταλία: Ανησυχία για το μεταναστευτικό- Στο «κόλπο» οι μυστικές υπηρεσίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σε μια κρίσιμη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για τα σιτηρά
- ΕΒΕΠ: Μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις του Πειραιά η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου
- Φιλόδοξο σχέδιο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων σε συνεργασία με Αυστραλία και Βρετανία παρουσίασε ο Μπάιντεν
- Φινλανδία: «Ναι» στη δωρεά F-18 στην Ουκρανία
- Volkswagen: Πενταετές πλάνο επενδύσεων 180 δισ. ευρώ με άξονα τον "εξηλεκτρισμό"
- Μπάιντεν και Σούνακ συζήτησαν για την Κίνα και την Ουκρανία - συμφώνησαν να ανταλλάξουν επισκέψεις
- Απώλειες φέρνει στις ασιατικές αγορές η SVB
- SVB: Απώλειες 465 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές
- Αρχίζει η επιδότηση συστημάτων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Φλώρινας