Ερώτηση ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

«Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση όλων των εργαζομένων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες» καταγγέλλει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

«Στόχος να την πουλήσουν απαξιωμένη σε μονοπωλιακούς ομίλους, οδηγώντας στην ανεργία 1.300 εργάτες και στην έξωση 300 οικογενειών

από τα σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, στους σχετικούς οικισμούς», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα απαξίωσης και κλεισίματος μιας στρατηγικά σημαντικής βιομηχανίας προχωρά αξιοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πρόστιμο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 4.368.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, με τη δικαιολογία ότι δεν ανέκτησε κρατικές ενισχύσεις που υποτίθεται χορηγήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματική πρόκληση, όταν η ΕΕ επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας αεροπορικών και άλλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την πανδημία, ενώ δίνεται πακτωλός δισ. ευρώ σε μονοπωλιακούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του φθηνού δανεισμού, συνδυασμένα με εκτεταμένες φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων».

«Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, αφού με δική τους ευθύνη εκκαθάρισαν την επιχείρηση από τα «θαλασσοδάνεια» των πρώην ιδιοκτητών της, πουλούσαν πάμφθηνα πρώτη ύλη σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, ενώ αγόραζε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε συνθήκες που προωθείται εκτεταμένα η ηλεκτροκίνηση αποκαλύπτοντας και την υποκρισία της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια ιδιόκτητα κοιτάσματα, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Μέσα από την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες για την παραγωγή ιατρικών ειδών, ειδών οικιακής χρήσης, υλικών για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα. Έχει στην κατοχή της δικά της μεταλλεία που μπορούν να καλύψουν 100% τις απαιτήσεις σε πρώτες ύλες.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απορρίψει το αντεργατικό κυβερνητικό σχέδιο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εκφράζουν αποφασιστικά τους αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Βάσει αυτών, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– Στο αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχιστεί ενιαία η παραγωγική της λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους;

– Στο αίτημα για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

– Στην ανάγκη ακύρωσης των απαράδεκτων προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;».

Κώστας ΠαπαδάκηςΛευτέρης ΝικολάουΑλαβάνοςΕυρωκοινοβούλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα