ΕΥΔΑΠ: Δημόσιο αγαθό το νερό-Τα δεδομένα για το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να «απορροφήσει» τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές, ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας κατά την χθεσινή (27/4) παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, τη στιγμή που η κατανάλωση μειώθηκε κατά 4,5% το 2022 και ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 22 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης (φωτο),

ξεκαθάρισε πως το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως έχουν εκδοθεί αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο ίδιος εξήγησε πως έχει δοθεί διορία έως το Δεκέμβριο του 2023 για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτές τις αποφάσεις.

Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας. Μέχρι σήμερα «υπάρχουν πάρα πολλές φωνές στη ρύθμιση των υδάτων», σχολίασε ο κ. Σαχίνης σύμφωνα με τον οποίο «είναι καλό που συγκεκριμενοποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Με την ΡΑΑΕΥ επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδατικής πολιτικής, ενώ αναβαθμίζεται και η θέση των καταναλωτών, μέσω της θέσπισης λογοδοσίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και μέσω του ελέγχου των αναπτυξιακών, επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών. Αναμένεται άμεσα η νέα ΚΥΑ σε αντικατάσταση της ΚΥΑ του 2017 που θα εξειδικεύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τι ισχύει με το τιμολόγιο

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βελτιώνει, όπως είπε ο CEO της ΕΥΔΑΠ, την ορατότητα της εταιρείας και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στο 2023. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι βασισμένο στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και θα είναι παρόμοιο με το ρυθμιστικό πλαίσιο ενέργειας.

Τόνισε επίσης πως η εταιρεία αναμένεται ότι θα ανακτήσει 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020, καθώς και οποιαδήποτε άλλο υπερ και υπο-ανακτώμενο ποσό, όπως το κόστος ενέργειας. Σε ερώτηση για την ανάκτηση του παραπάνω ποσού, ο κ. Σαχίνης διευκρίνισε πως το σχέδιο βασίζεται σε νόμο που αφορά σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ΕΥΔΑΠ.

Είπε ακόμη πως το υπάρχον τιμολόγιο θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οριστεί νέο τιμολόγιο με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη που δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια. Στόχος της εταιρείας είναι να κρατήσει το τιμολόγιο όσο χαμηλότερα γίνεται, αν και αυτό θα κριθεί εν πολλοίς από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο θα είναι το επιτρεπόμενο έσοδο, καθώς εξαρτάται από τις συνεννοήσεις που θα κάνει η ΕΥΔΑΠ με την ΡΑΕΕΥ. «Μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε να αποσαφηνιστεί» σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτό θα δώσει την ορατότητα και τη σιγουριά στους επενδυτές».

Από διπλασιασμό σε… τριπλασιασμό των επενδύσεων

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το ποσό των επενδύσεων έχει διπλασιαστεί από το 2019 και προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστεί το 2023. Ειδικότερα, οι ολοκληρωμένες επενδύσεις το 2019 ανέρχονταν σε 14,169 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν σε 31,902 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ αναμένεται να «αγγίξουν» τα 47,335 εκατ. ευρώ το 2023 μέχρις ότου «εκτοξευθούν» στα 85 εκατ. ευρώ το 2024. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες επενδύσεις περιλαμβάνουν:

- Έργα Ανατολικής Αττικής - 90% των έργων έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ ~ 800 εκατ. ευρώ

- Έργα μετασχηματισμού ~ 400 εκατ. ευρώ

- Έργα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών ~ 200 εκατ. ευρώ

- Νέες δραστηριότητες μεγαλώνουν την δυνατότητα της εταιρείας να στοχεύσει προς την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και αγορών ~ 250 εκατ. ευρώ

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η Ανατολική Αττική όσον αφορά το αναπτυξιακό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, καθώς εντός του 2023 θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα αποχέτευσης των δήμων Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού και το ΚΕΛ Μαραθώνα. Σημειώνεται ότι η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων και την αξιοποίηση του παραγόμενου ανακυκλωμένου νερού. Τα έργα εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου όπου έχουν ήδη κατασκευαστεί 136 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 4.160 συνδέσεις ακινήτων.

Τέλος, ο μετασχηματισμός της ΕΥΔΑΠ συνεχίζεται με σταθερά βήματα και, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση της εταιρείας, βασίζεται στους εξής τρεις άξονες:

1) Εκσυγχρονισμός λειτουργιών

- Εκσυγχρονισμός και βελτιστοποίηση διαχείρισης και παρακολούθησης δικτύου και παγίων (Smart grid)

- Αντικατάσταση συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές (Smart meters)

- Ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση αποτυπώματος άνθρακα (Net Zero)

- Ανασχεδιασμός λειτουργικού μοντέλου εφοδιαστικής αλυσίδας και διαχείρισης μεταφορών (Digital supply chain & fleet management)

2) Επιχειρησιακή αναβάθμιση

- Ψηφιοποίηση δεδομένων και μετασχηματισμός ERP συστημάτων / διαδικασιών για τη βελτιστοποίηση απόδοσης και λήψης αποφάσεων (Business Intelligence, Finance & Operations Transformation)

- Μετασχηματισμός εμπειρίας πελάτη (Customer Transformation)

3) Αξιοποίηση πόρων

- Βελτιστοποίηση κόστους, ανακατανομή πόρων και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού (Utilization of Resources & Workforce Planning)

Αριστοτέλης Παππάς

Χάρης ΣαχίνηςΡΑΑΕΥΕΥΔΑΠΕπενδύσειςμετασχηματισμόςΑνατολική Αττικήνέο ρυθμιστικό πλαίσιοαδιύλιστο νερότιμολόγιοΥπερταμείοΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα